Evropa

Šolc u Bundestagu: Nemačka će preživeti zimu uprkos problemima s energentima

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2022

-

15:14

Šolc u Bundestagu: Nemačka će preživeti zimu uprkos problemima s energentima
Šolc u Bundestagu: Nemačka će preživeti zimu uprkos problemima s energentima - Copyright AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je u dobroj poziciji da "preživi" zimu, uprkos problemima na energetskom tržištu, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc. Šolc je obećao da će Nemačka nastaviti da se kreće "velikom brzinom" u oslobođenju od Rusije po pitanju energenata, preneo je "Gardijan". Šolc se obratio parlamentarcima u Bundestagu, gde je žestoko kritikovao energetsku politiku bivše kancelarke Angele Merkel.

"Nemačka je efikasno radila na popunavanju zaliha gasa i ubrzavanju izgradnje terminala sposobnih da prime tečni gas. Gasne rezerve su na iznad 86 odsto kapaciteta i biće iskorišćene da se ugreju domovi, stvori električna energija i održi industrija", poručio je Šolc.

On je ocenio da, zato što je rano počela priprema, Nemačka sada može da dočeka zimu hrabro i odvažno, kao i da će "država preživeti".

Podsetimo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je u sredu pet „hitnih mera“ koje bi EU mogla da preduzme za rešavanje energetske krize — za koju je okrivila Rusiju i klimatske promene. "Rusija manipuliše našim energetskim tržištima i mi smo suočeni sa astronomskim cenama“, rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa