Evropa

Fon der Lajen predstavila pet hitnih mera EU za rešavanje energetske krize

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2022

-

13:57

Fon der Lajen predstavila pet hitnih mera EU za rešavanje energetske krize
Fon der Lajen predstavila pet hitnih mera EU za rešavanje energetske krize - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je u sredu pet „hitnih mera“ koje bi EU mogla da preduzme za rešavanje energetske krize — za koju je okrivila Rusiju i klimatske promene. "Rusija manipuliše našim energetskim tržištima i mi smo suočeni sa astronomskim cenama“, rekla je ona.

Komisija će predložiti gornju granicu cene ruskog gasa, obavezni cilj za smanjenje potrošnje električne energije u ključnim satima, ograničenje prihoda kompanija koje ne proizvode struju sa prirodnim gasom, "solidarni doprinos“ kompanija za fosilna goriva koje beleže rekord profita i pomaganje "osetljivim" komunalnim preduzećima u podršci likvidnosti.

"Ovo su teška vremena i nisu skoro gotova“, rekla je fon der Lajen. "Ali uverena sam da Evropljani imaju ekonomsku snagu, političku volju i jedinstvo da održe prednost." Predsednica Komisije je rekla da EU traži rešenje za postavljanje ograničenja cena na uvoz gasa iz drugih zemalja.

Ona nije spomenula kao deo svojih formalnih predloga ideju koju su gurale Španija i neke druge zemlje da se cena prirodnog gasa odvoji od cene električne energije — jedan od razloga za vrtoglave cene električne energije na kontinentu. Komisija će formalno izneti predlog sledećeg utorka, dodala je ona, nakon što ministri energetike EU budu imali priliku da razgovaraju o opcijama na hitnom Savetu za energetiku u petak.

 

Podsetimo, Fon der Lajen založila se za potpunu reformu evropskog tržišta električne energije početkom 2023. godine i poručila da treba odvojiti cene gasa i struje, preneo je Rojters. Ona je rekla da potpuna reforma evropskog tržišta električne energije mora da se obavi na odgovarajući način i u skladu sa svim normama početkom sledeće godine.

"Vrtoglavi rast cena sada, iz različitih razloga, otkriva ograničenja strukture našeg tržišta električne energije. Ono je razvijeno u drugim uslovima i s drugačijom svrhom. Zbog toga sada radimo na hitnoj intervenciji i strukturnoj reformi tog tržišta", rekla je predsednica Evropske komisije.

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da se nada da će EU doći brzo do dogovora o tom pitanju, ali da će se pomno razmotriti koje instrumente Evropa ima kako bi smanjila cenu električne energije. Istakao je da "to ne može biti ništa odokativno, mora funkcionisati u tehničkom smislu, i jasno je da ono što su sada tržišne cene nije pravi odraz ponude i tražnje".

Ranije usvojen plan smanjenja potrošnje gasa za 15 odsto

Države EU se bore sa ogromnim poskupljenjem energenata od kako je u februaru Rusija, ključni snabdevač gasom, pokrenula invaziju na Ukrajinu. U međuvremenu, Nemačka je potvrdila da svoje zalihe gasa popunjava brže nego što se očekivalo, dok druge zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu pokušavaju da smanje uvoz ruskog gasa i nafte. Rusija, koja je prošle godine isporučila Evropskoj uniji 40 odsto potrebnih količina gasa, od nedavno je ograničila isporuke, što je dodatno poguralo cene.

Evropski plan za smanjenje upotrebe gasa za 15 odsto, kao i koraci u ograničavanju upotrebe energije, poput zabrane spoljašnjeg osvetljenja zgrada i snižavanje temperature grejanja u zatvorenom prostoru imaće svoju ulogu u uštedi energije, ali ona ni izbliza nije dovoljna da umiri cene energenata koje poslednjih dana bukvalno "divljaju". Sada je već jasno da štednja i smanjena potrošnja neće biti dovoljna mera, da se pregura zima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa