Biznis vesti

Fon der Lajen: Neophodna potpuna reforma evropskog tržišta energenata

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2022

-

23:51

Fon der Lajen: Neophodna potpuna reforma evropskog tržišta energenata
Fon der Lajen: Neophodna potpuna reforma evropskog tržišta energenata - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen založila se danas za potpunu reformu evropskog tržišta električne energije početkom 2023. godine i poručila da treba odvojiti cene gasa i struje, preneo je Rojters.

Ona je tokom panel diskusije sa nemačkim ministrom ekonomije Robertom Habekom u Berlinu rekla da potpuna reforma evropskog tržišta električne energije mora da se obavi na odgovarajući način i u skladu sa svim normama početkom sledeće godine.

Nešto ranije, Belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten upozorila je da će se zemlje EU suočiti sa "pet do deset narednih užasnih zima", ako se ništa ne preduzme na smanjenju cena prirodnog gasa.

Ona je ocenila da bi cene gasa u Evropi trebalo hitno da budu zamrznute, ukazavši da je odnos između cena gasa i struje veštački uspostavljen i da bi to trebalo da se promeni.

Van der Straten je rekla da Belgija preuzima vođstvo u traženju gornje granice cena na evropskom nivou, i da je o tom predlogu razgovarala sa Evropskom komisijom.

Domaćinstva u Belgiji trenutno plaćaju gas i struju ispod evropskog proseka, a najviše izdvajaju Bugarska, Holandija i Grčka. Van der Straten tvrdi da "Nemačka deli belgijski stav o kontroli cena širom EU", iako iz Berlina to nisu javno rekli.

Komentari (0)

Biznis