Biznis vesti

Predsednica Evropske komisije: Vreme je da se postave ograničenja cene ruskog gasa

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2022

-

13:14

Predsednica Evropske komisije: Vreme je da se postave ograničenja cene ruskog gasa
Tanjug/AP/Boris Grdanoski - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Došlo je vreme da se postave ograničenja cene ruskog gasa kojim se snabdeva Evropa, saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona je navela da je ta mera potrebna sa ciljem da se zaustave pokušaji ruskog predsednika Vladimira Putina da manipuliše evropskim energetskim tržištem, prenosi Rojters.

"Čvrsto verujem da je sada vreme za ograničenje cene ruskog gasa za Evropu“, saopštila je novinarima predsednica EK na marginama sastanka nemačkih konzervativnih poslanika u gradu Murnau.

Prošlog meseca Lajen je u pisanom saopštenju navela da je "EU obezbedila čvrste temelje za nezamenljivu solidarnost između država članica suočenih sa Putinovom energetskom ucenom".

Takođe je rekla da "dodatno smanjivanje isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1, bez opravdanog tehničkog razloga, dodatno ilustruje nepouzdanu prirodu Rusije kao snabdevača energentima”.

Savet EU usvojio je 3. juna šesti paket sankcija Rusiji, koji uključuje postepeno uvođenje embarga na isporuke nafte i naftnih derivata iz Rusije morskim putem. Zabrana isporuka nafte morskim putem je odložena za šest meseci, do decembra, a za naftne derivate za osam meseci, do februara 2023. godine.

"Nećemo prodavati zemljama koje uvode ograničenja"

Moskva je danas saopštila da će prestati sa prodajom nafte onim zemljama koje uvode ograničenja na cene ruskih energenata.

"Zemlje koje nameću ograničenje cene neće biti među onima koji dobijaju rusku naftu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, čime je podržao jučerašnje izjave potpredsednika ruske vlade Aleksandra Novaka, prenosi Rojters.

Novak je u četvrtak izjavio da su ruske naftne kompanije spremne na to da Evropska unija uvede embargo na uvoz ruske nafte u decembru ove godine, i dodao da Moskva planira da održi trenutan nivo proizvodnje.

Kremlj je takođe saopštio da bi takva ograničenja dovela do značajne destabilizacije na svetskom tržištu nafte.

Očekuje se da će ministri finansija Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija (G7) danas učvrstiti planove o ograničavanju maksimalne cene otkupa ruske nafte u globalnoj trgovini, sa ciljem da se smanje prihodi Moskve koja vodi rat u Ukrajini, ali i ublaži pritisak na energetskom tržištu, saopštili su zvaničnici G7 agenciji Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis