Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je osvojio 20 sela u Harkovu, razmatra se gašenje nuklearne elektrane u Zaporožju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2022

-

08:38

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je osvojio 20 sela u Harkovu, razmatra se gašenje nuklearne elektrane u Zaporožju
RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je osvojio 20 sela u Harkovu, razmatra se gašenje nuklearne elektrane u Zaporožju - Copyright Tanjug/AP/Leo Correa, Andrew Kravchenko, Alexei Alexandrov, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 197. dan. Ratna dejstva na istoku Ukrajine ni danas nisu prestajala, a predsednik Zelenski naveo je da je ukrajinska vojska povratila kontrolu nad nekim naseljima u oblasti Harkova. Prema rečima zamenika američkog ministra odbrane za politiku Kolina Kala ukrajinske snage ostvaruju "spor, ali značajan napredak" na bojnom polju i trenutno im ide bolje na jugu zemlje nego Rusima. Borbe u oblasti nuklearke Zaporožje i dalje su centralna tema na međunarodnom planu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je u današnjem granatiranju oštećen rezervni dalekovod. Ukrajina je danas pozvala stanovnike sa područja oko nuklearne elektrane da se evakuišu radi sopstvene bezbednosti.

Ključni događaji

  • Zelenski: UKR snage stavile pod kontrolu naselja u Harkovu
  • IAEA: U granatiranju Zaporožja oštećen rezervni dalekovod
  • Ukrajina pozvala stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu
  • Moskva: Granatiranje Zaporožja ostavilo Energodar bez struje
  • Gutereš traži da se u Zaporožju uspostavi demilitarizovana zona
  • Bajden odobrio vojnu pomoć Ukrajini od 675 miliona dolara
  • Objavljen snimak trenutka kada Zelenski saopštava Makronu da je počela invazija na Ukrajinu
  • Rusija proglasila rumunskog diplomatu personom non grata
  • Ukrajina uvela sankcije za više od 600 predstavnika ruskih vlasti

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.50  Li Džanšu: Kina shvata poziciju Moskve u sukobu u Ukrajini

Rusija se snažno bori protiv SAD u situaciji oko Ukrajine, a Peking shvata poziciju Moskve, rekao je Li DŽanšu, predsednik Stalnog komiteta Kineskog nacionalnog narodnog kongresa (NPC).

On je to rekao na sastanku sa predsednikom ruske Državne dume Vjačeslavom Volodinom, prenosi Tas s.

20.16 Bajden razgovarao sa saveznicima, istakao podršku Ukrajini

Predsednik SAD DŽozef Bajden razgovarao je danas sa saveznicima kako bi istakao kontinuiranu podršku Ukrajini, uključujući pružanje bezbednosne i ekonomske pomoći, saopštila je Bela kuća, naglašavajući da će nastaviti da smatra Rusiju odgovornom za invaziju.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da su Bajden i drugi lideri, takođe, razgovarali o ruskom korišćenju energije kao vrsti oružja i dodatnim koracima za obezbeđivanje održivog i pristupačnog snabdevanja Evrope energentima, preneo je Rojters.

18.42 Kadirov tvrdi: Ukrajinske snage pretrpele velike gubitke kod Soledara i Severska

Lider ruskog regiona Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je danas da su ukrajinske snage pretrpele velike gubitke kod Soledara i Severska.

"Naši borci zajedno sa savezničkim snagama nastavljaju ofanzivu duž linije Soledara, Jakovlevke i Severska. Neutralizovan je veliki broj ljudstva i tehnike neprijatelja", napisao je on na Telegramu, preneo je TAS S.

18.11 Rusija će doneti uzvratne mere, ali se neće izolovati od EU

Rusija je danas saopštila da će doneti uzvratne mere na ograničavanje viza za ulazak njenih građana u Evropsku uniju, ali je poručila da se u odgovoru na evropske mere neće izolovati od Unije.

"Naši interesi, interesi našeg naroda, biće uzeti u obzir na prvom mestu u izboru uzvratnih mera", rekla je novinarima portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, preneo je Rojters. Opširnije u posebnoj vesti.

profimedia, Pixabay, profimedia

 

16.00 Ukrajinski general: Povratili smo 20 sela u oblasti Harkova

Ukrajinske trupe povratile su više od 700 kvadratnih kilometara teritorije u južnoj i istočnoj oblasti Harkova, gde su napredovale do 50 kilometara u ruske linije i ponovo zauzele više od 20 sela, rekao je danas ukrajinski general Oleksij Gromov. On nije naveo koja su naselja ponovo pod ukrajinskom kontrolom u Harkovskoj oblasti, ali da je reč o okolini Harkova i reke Južni Buh, prenosi Rojters.

Dodao je da su i ukrajinske trupe napredovale do tri kilometara na frontu oko Slavjanska na istoku i da su ponovo zauzele naselje zvano Ozerne. General je izdvojio ulogu dronova "barjaktar" turske proizvodnje.

14.35 Ukrajina razmatra gašenje NE Zaporožje

Ukrajina razmatra gašenje Zaporoške nuklearne elektrane zbog pogoršanja situacije, izjavio je Oleh Korikov, glavni državni inspektor za nuklearnu i radijacionu bezbednost Ukrajine. "Ukoliko se pojave uslovi koji zahtevaju gašenje elektrane, sama elektrana i blog 6 će biti ugašeni", rekao je on u sredu i nastavio:

"Nastavak pogoršanja situacije, produženi nedostatak napajanja iz spoljnog izvora električne energije primoraće nas da upotrebimo rezervne dizel agregate, a tokom rata je izuzetno teško dopuniti zalihe dizel goriva"

Associated Press

13.21 Erdogan: Žitarice iz Ukrajine idu u bogate, a ne u siromašne zemlje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas u Zagrebu da je problem sa žitaricama iz Ukrajine što one odlaze u bogate zemlje, a ne u siromašne, kako Turska očekuje. Erdogan je to rekao u zajedničkom obraćanju medijima sa predsednikom Hrvatske, na pitanje turskih novinara o isporucu energije u Evropu i isporuci žitarica iz Ukrajine.

12.31 Blinken doputovao u nenajavljenu posetu Kijevu

Ameirčki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u nenajavljenu posetu Kijevu gde će razgovarati sa visokim zvaničnicima, među kojima je i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, o vojnoj pomoći, prenosi AFP.  Pre nego što se susreo sa Kulebom, Blinken je posetio američku ambasadu i dečju bolnicu, gde se, kako navodi AP, susreo sa decom koja su povređena tokom ruskog granatiranja.Blinken je rekao roditeljima da "duh njihove dece šalje veoma jaku poruku celom svetu".

On je, kasnije, prilikom susreta sa ukrajinskim zvaničima rekao da SAD šalju pomoć od dve milijarde dolara Ukrajini i 18 zemalja, među kojima ima i NATO članica i regionalnih bezbednosnih partnera, koji su "potencijalno u opasnosti od buduće ruske agresije", dodaje AP.

12.30 SAD šalje još dve milijarde dolara pomoći Ukrajini i drugim saveznicima

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je danas veliku vojnu pomoć od dve milijarde dolara za Ukrajinu i druge evropske zemlje za koje, kako je rekao, postoji moguća ruska pretnja. Blinken je rekao da je američka administracija obezbedila dve milijarde dolara dugoročne vojne pomoći Ukrajini kao i za još 18 zemalja. On nije precizirao koje su to zemlje, ali je naveo da su među njima članice NATO-a i "regionalni bezbednosni partneri" koji imaju, kako je naveo, za koje postoji najveći rizik od moguće buduće ruske agresije, prenosi AP.

12.26 Ukrajinske snage: U granatiranju Harkova dvoje poginulih

Dve osobe su poginule, a pet je povređeno u ruskom granatiranju industrijskog okruga Harkova, rekao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov. On je na Telegramu napisao: "Nažalost, zbog granatiranja industrijskog okruga ima žrtava. Prema preliminarnim podacima lekara, 2 osobe su poginule, 5 je povređeno". On je dodao da su hitne službe bile na licu mesta.

12.03 Objavljen snimak trenutka kada Zelenski saopštava Makronu da je počela invazija na Ukrajinu

Snimak prvog dijaloga između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i francuskog predsednika Emanuela Makrona 24. februara, na dan početka rata u Ukrajini, postao je viralan na Tviteru.

12.00 Zelenski: Kontraofanziva na Harkov će pomoći naporima ukrajinske vojske na celom frontu

Kontraofanziva na Harkov će pomoći naporima ukrajinske vojske na celom frontu sukoba, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Govoreći u svom noćnom obraćanju u sredu, Zelenski je rekao: "Ove nedelje imamo dobre vesti iz regiona Harkov. Verovatno ste svi već videli izveštaje o aktivnostima ukrajinskih branilaca. I mislim da se svaki građanin oseća ponosnim na naše ratnike. To je zasluženi ponos, pravo osećanje."

On je rekao da "sada nije vreme za imenovanje naselja u koja se vraća ukrajinska zastava", ali je nastavio da nabraja i zahvali se brigadama koje deluju u Harkovu i drugde. "Svaki uspeh naše vojske u ovom ili onom pravcu menja opštu situaciju duž cele linije fronta u korist Ukrajine“, rekao je on. "Što je okupatorima teže, što više gubitaka imaju, to će položaji naših branilaca u Donbasu biti bolji, što će biti pouzdanija odbrana Zaporožja, Nikolajeva i gradova Dnjepropetrovske oblasti, to ćemo mi brže moći će da oslobodimo Azovsku oblast i ceo jug“.

11.26 Rusija proglasila rumunskog diplomatu personom non grata

Rusija je proglasila zaposlenog u ambasadi Rumunije u Moskvi personom non grata, kao odgovor na proterivanje ruskog diplomate iz ambasade u Bukureštu, objavljeno je danas na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Kako se navodi, otpravnik poslova Rumunije u Rusiji Kosmin Konstantin Jonita pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručena nota kojom se zaposleni u ambasadi Rumunije u Moskvi proglašava personom non grata, prenosi RIA Novosti.

11.06 Bajden odobrio vojnu pomoć Ukrajini od 675 miliona dolara

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je Ukrajini dodatnih 675 miliona dolara pomoći u oružju, saopštio je danas ministar odbrane SAD Lojd Ostin. Ostin je ovo saopštio na ministarskom sastanku NATO saveznika u Nemačkoj, gde se razgovara o pomoći Ukrajini na duži rok u suprotstavljanju ruskom napadu, prenosi Rojters.

Ostin, koji se obratio na početku sastanka kome prisustvuje desetine ministara odbrane u vazdušnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, rekao je da će se na skupu razgovarati i o tome kako zemlje mogu da sarađuju na obuci ukrajinskih snaga i poboljšanju sopstvenih odbrambenih kapaciteta na duge staze.

10.29 Ukrajina uvela sankcije za više od 600 predstavnika ruskih vlasti

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC) Ukrajine uveo je sankcije protiv 606 predstavnika ruskih vlasti, saopštio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kako navodi ukrajinski portal Strana.ua, Zelenski je dodao da su u pitanju većinom poslanici Državne dume. Prema njegovim rečima, sankcije su uvedene za 28 članova Saveta bezbednosti Rusije, 154 člana Saveta Federacije Rusije i 424 poslanika Državne Dume, prenosi RIA Novosti.

10.08 Ne radi peti reaktor u Zaporožju, šesti radi u delimičnom režimu

Načelnik Uprave grada Energodara Aleksandar Volga rekao je danas da je peti reaktor nuklearne elektrane Zaporožje prestao da radi. On je za TV kanala Rusija 24 objasnio da proizvedena energija ne može da ide u opšti sistem zbog oštećenja dalekovoda.

„Doneta je odluka da se obustavi rad petog reaktora, a šesti u ovom trenutku radi u delimičnom režimu“, rekao je Volga, prenosi RIA Novosti.

9.32 Cena gasa u Evropi pala na oko 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara

Cena prirodnog gasa u Evropi pala je za više od osam odsto, na oko 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od kraja jula, podaci su ICE. Oktobarski fjučers na holandskoj berzi za gas TTF pao je na 2.028 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 196,05 dolara po megavat času. Cene gasa padaju u trenutku kada se povećava procenat popunjenosti u evropskim podzemnim skladištima, navodi Tass.

08.45 Grosi počeo konsultacije o bezbednosnoj zoni u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi počeo je konsultacije o mogućnosti uspostavljanja bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, objavljeno je na Tviter nalogu te organizacije.

"Generalni direktor Rafael Grosi u utorak je preporučio hitno uspostavljanje Zone nuklearne bezbednosti i zaštite u zaporoškoj nuklearki. On trenutno održava konsultacije u cilju sprovođenja ovog plana", navedeno je u objavi.

08.32 UN: Gutereš želi da pomogne oko situacije u Zaporožju

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš spreman je da pomogne u rešavanju situacije oko zaporoške nuklearne elektrane, rekao je njegov portparol Stefan Dižarik. Na pitanje o izgledima za uspostavljanje zone bezbednosti u elektrani, portparol je naveo da je to teško reći jer su neprijateljstva u toku, preneo je TAS S. On je napomenuo da će biti nastavljeni razgovori u cilju izbegavanja potencijalne katastrofe u nuklearnoj elektrani.

08.20 IAEA: U granatiranju Zaporožja oštećen rezervni dalekovod

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je u jučerašnem granatiranju oštećen rezervni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini, koja je već izgubila sva četiri svoja redovna dalekovoda. Rojters navodi da su ukrajinski operativici obavestili stručnjake IAEA, koji su prisutni u nuklearnoj elektrani od prošle nedelje, da je jedna od tri rezervne linije između ZNPP i termoelektrane sada oštećena granatiranjem, dok su druge dve isključene.

Euronews Srbija

08.10 Kal: Ukrajinske snage ostvaruju spor, ali značajan napredak

Ukrajinske snage ostvaruju "spor, ali značajan napredak" na bojnom polju i trenutno im ide bolje na jugu od Rusije, izjavio je zamenik američkog ministra odbrane za politiku Kolin Kal. "Tek je početak. Mislim da Ukrajinci sporo, ali značajno napreduju. I videćemo kako će se stvari odvijati. Ali svakako mislim da stvari idu bolje ukrajinskoj strani trenutno na jugu nego ruskoj strani", rekao je Kal na događaju čiji je domaćin bio Difens njuz, preneo je Rojters.

08.04 UN i Crveni krst da imaju pristup ukrajinskim zarobljenicima

Ujedinjene nacije i Međunarodna organizacija Crvenog krsta moraju imati pristup mestima na kojima se u Rusiji nalaze ukrajinski ratni zarobljenici kao i zarobljeni civili, izjavila je u Savetu bezbednosti podsekretar UN za političke i mirovne poslove Rozmari di Karlo. Na sastanku Saveta bezbednosti govorila je i visoka zvaničnica UN za ljudska prava, Ilze Brands Keris, prenela je agencija Rojters. Keris je kazala da prema informacijama njene kancelarije, ruske oružane snage izlažu zarobljene civile sistemu bezbednosnih provera i prikupljanju ličnih podataka.

Associated Press • Euronews Serbia

07.59 Nebenzja: Rusija traži sastanak SB UN o isporuci oružja Ukrajini

Rusija traži da danas bude održan sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa isporukom zapadnog oružja Ukrajini, izjavio je u sredu stalni ruski predstavnik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja. Ovaj sastanak, ako ga odobri Francuska, koja trenutno predsedava Savetu bezbednosti, biće treći sastanak SBi UN o situaciji u Ukrajini za tri dana, preneo je TAS S.

07.44 Grinfild: Rusija čini ratni zločin nasilnom deportacijom Ukrajinaca

SAD su optužile Moskvu da je počinila ratni zločin tako što je nasilno deportovala Ukrajince u Rusiju i saopštile da imaju informacije da ruski zvaničnici nadgledaju takozvane operacije filtriranja. Ona je kazala da su prema procenama iz različitih izvora, uključujući i iz Moskve, vlasti "saslušale, pritvorile i prisilno deportovale" između 900.000 i 1,6 miliona Ukrajinaca u Rusiju nakon počekta ruske invazije krajem februara.

Associated Press • Euronews Serbia

07.30 UN i Crveni krst da imaju pristup ukrajinskim zarobljenicima

Ujedinjene nacije i Međunarodna organizacija Crvenog krsta moraju imati pristup mestima na kojima se u Rusiji nalaze ukrajinski ratni zarobljenici kao i zarobljeni civili, izjavila je danas u Savetu bezbednosti podsekretar UN za političke i mirovne poslove Rozmari di Karlo.

07.20 Zelenski: Ukrajinske snage stavile pod kontrolu naselja u Harkovu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski preneo je danas, kako je rekao, dobre vesti iz oblasti Harkov istočno od Kijeva, navodeći da su neka naselja ponovo stavljena pod ukrajinsku kontrolu. U večernjem video obraćanju, on je takođe, zahvalio ukrajinskim artiljerijskim trupama na, kako je rekao, uspešnim udarima na ruske snage na jugu Ukrajine, preneo je Rojters.

06.30 UN: Zvaničnici UN i Rusije razgovarali o izvozu žita i đubriva

Zvaničnici Ujedinjenih nacija i Rusije sastali su se danas u Ženevi kako bi razgovarali o pritužbama Rusije da sankcije Zapada ometaju njenu sposobnost izvoza žitarica i đubriva, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik. On je razgovore opisao kao pozitivne, konstruktivne i profesionalne, preneo je Rojters.

06.15 Ukrajina pozvala stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu

Ukrajina je juče pozvala stanovnike sa područja oko nuklearne elektrane Zaporožje da se evakuišu radi sopstvene bezbednosti. "Apelujem na stanovnike okruga u blizini Zaporoške nuklearne elektrane.... evakuišite se! Pronađite način da dođete do teritorije koja je pod (ukrajinskom) kontrolom", napisala je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk na Telegramu, preneo je Rojters.

06.00 Načelnik ukrajinskog Generalštaba: Ukrajina stoji iza napada na ruske baze na Krimu

Načelnik ukrajinskog Generalštaba Valerij Zalužnji priznao je danas da je ukrajinska vojska izvela niz napada na ruske vazdušne baze na Krimu, javlja Rojters. Načelnik Generalštaba je u autorskom članku koji je napisao sa poslanikom Mihailom Zabrodskim za ukrajinsku agenciju Ukrinform objasnio da su napadi izvršeni projektilima. Ukrajina je dosad samo nagoveštavala da je izvodila napade na Krim, a jedan visoki ukrajinski zvaničnik je anonimno rekao Rojtersu da su eksplozije u vazdušnoj bazi na Krimu bile delo ukrajinskih sabotera. Zalužnji je naveo da je uspeh Oružanih snaga Ukrajine to što su neprijateljstva prebačena na Krim.

Komentari (0)

Evropa