Evropa

Direktor IAEA: Udari na nuklearku Zaporožje neprihvatljivi, potrebno povlačenje sve vojne tehnike i opreme

Komentari

Autor: FoNet

06/09/2022

-

23:55

Direktor IAEA: Udari na nuklearku Zaporožje neprihvatljivi, potrebno povlačenje sve vojne tehnike i opreme
Tanjug/AP/Andriy Andriyenko - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je Zaporoška nuklearna elektrana oštećena u napadima naglasivši da su udari na nuklearke "jednostavno su neprihvatljivi".

On je istakao da je jedna od bezbednosnih osnova svake nuklearne elektrane "nenarušavanje njenog fizičkog integriteta“.

"To se, nažalost, dešavalo i dešava se. Fizički napadi usled kojih je, namerno ili nenamerno, ta nuklearka podvrgnuta udarima, što smo ja i moji stručnjaci mogli lično da vidimo i ocenimo, jednostavno su neprihvatljivi“, kazao je Grosi, prenosi Sputnjik.

Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se sva vojna tehnika i oprema povuku sa teritorije Zaporoške nuklearne elektrane.

"Primećujemo da radnici elektrane rade u izuzetno teškim uslovima u blizini vojne tehnike i opreme. S tim u vezi, naša preporuka je da se vojna tehnika i oprema koja se tamo nalazi povuku, kako ne bi ometala normalan rad sistema za nuklearnu bezbednost“, rekao je Grosi.

Grosi je dodao da IAEA preporučuje da se obnovi sistem za spoljno energetsko napajanje nuklearke, a zatim obezbedi njen bezbedan rad.

"Nuklearna elektrana bez spoljnog napajanja može da izgubi kritičnu funkcionalnost, uključujući rashladne reaktore i istrošeno gorivo. Bez toga možemo da se suočimo sa veoma ozbiljnom havarijom. Stoga IAEA preporučuje da spoljni sistem energetskog napajanja bude obnovljen i dostupan u svakom trenutku“, zaključio je Grosi.

Grosi je pre toga u intervjuu televiziji CNN rekao da nije u stanju da utvrdi ko je granatirao Zaporošku nuklearnu elektranu.

"Ne mogu to da utvrdim. Nemamo sredstava za to. Kao što znate, morali biste da nadgledate vojnu operaciju u regionu, što ne samo da je van mandata IAEA, već bi zahtevalo i ogroman potencijal“, rekao je Grosi za CNN.

Gutereš apelovao na sprečavanje oštećenja nuklearke

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na sednici Saveta bezbednosti Rusiju i Ukrajinu da obećaju da neće sprovoditi borbena dejstva u pravcu Zaporoške nuklearne elektrane, kao ni sa njene teritorije.

On je apelovao da se preduzmu sve mere kako bi se sprečilo oštećenje nuklearke, jer su dejstva koja ugrožavaju njenu bezbednost nedopustiva.

Gutereš je pozvao da se preduzmu svi napori za obnavljanje civilnog statusa nuklearke, a istakao je i da bi morao da se napravi dogovor o stvaranju demilitarizovanog perimetra oko Zaporožja.

To bi, prema njegovim rečima, uključilo obavezu ruskih snaga da povuku vojnike i tehniku sa teritorije tog perimetra, kao i obavezu ukrajinskih snaga da ne ulaze na tu teritoriju.

Istakao je da zaposlenima u nuklearki mora da se omogući da normalno ispunjavaju svoje radne obaveze i da se mora održavati komunikacija.

„Sada je vreme da se hitno usaglase konkretne mere za bezbednost čitavog tog područja“, rekao je Gutereš.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja izrazio je žaljenje što u izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju nije navedeno odakle dolaze napadi na Zaporošku nuklearku.

On je rekao da je misija IAEA imala mogućnost da se uveri da jedinu pretnju po nuklearku predstavljaju snage Kijeva, a da unutrašnjih pretnji nema.

Ruski ambasador je istakao da Rusija striktno poštuje principe bezbednosti kada je reč o Zaporoškoj nuklearki, a prema njegovom mišljenju predlozi o demilitarizaciji nuklearke su neozbiljni.

"Ukoliko demilitarizujemo nuklearku, Ukrajinci će odmah ući na njenu teritoriju. Mi čuvamo stanicu“, rekao je Nebenzja.

On je istakao da u nuklearki nema vojne opreme, već je prisutno samo fizičko obezbeđenje koje čuva elektranu.

Nebenzja je istakao da Rusija pozdravlja odluku IAEA da ustanovi stalno prisustvo u nuklearki i da je Moskva spremna da pruži svaku pomoć toj misiji.

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je izveštaj o bezbednosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje, upozorivši da postoji "hitna potreba za privremenim merama za sprečavanje nuklearne nesreće" u nuklearnoj elektrani.

Komentari (0)

Evropa