Fokus

Rozmeri Dikarlo: Svaka šteta na NE Zaporožje predstavlja samoubistvo

Komentari

Autor: Fonet

23/08/2022

-

23:51

Rozmeri Dikarlo: Svaka šteta na NE Zaporožje predstavlja samoubistvo
Rozmeri Dikarlo: Svaka šteta na NE Zaporožje predstavlja samoubistvo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička pitanja Rozmeri Dikarlo pozvala je  Rusiju i Ukrajinu da prekinu borbena dejstva oko Zaporoške nuklearne elektrane.

"U ovom trenutku krajnje je važno da dobijemo obećanje obe strana da prekidaju sva vojna dejstva oko nuklearke, kako bi se osigurala njena bezbednost i bezbedan rad“, rekla je Dikarlo na zasedanju Saveta bezbednosti, prenosi Sputnjik.

Ona je dodala da svaka potencijalna šteta na Zaporoškoj nuklearki predstavlja samoubistvo i upozorila da bi moglo da dođe do katastrofe ako se nastavi eskalacija.

„Uprkos brojnim pozivima, umesto deeskalacije nastavljamo, nažalost, da praktično svakodnevno dobijamo izveštaje o alarmantnim incidentima. Ako se oni nastave ili pogoršaju, možemo se suočiti sa katastrofom“, istakla je Dikarlo.

Ona je pozvala Rusiju i Ukrajinu da odmah osiguraju bezbedan pristup nuklearnoj elektrani predstavnicima Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA).

Prema njenim rečima, nastavljaju se pripreme za tu posetu, a Agencija vodi aktivne konsultacije sa svim stranama o što skorijem slanju takve misije.

"Pozdravljamo nedavne izjave Ukrajine i Rusije koje ukazuju na podršku nameri IAEA da pošalje misiju u nuklearnu elektranu“, kazala je Dikarlo.

Ona je napomenula da je tokom nedavne posete Lavovu, generalni sekretar UN Antonio Gutereš razgovarao o situaciji oko Zaporoške nuklearne elektrane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Ima šest energetskih blokova, a svaki je kapacitetaa jedan gigavat. Ruska vojska je zauzela u elektranu u martu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet