Evropa

RAT U UKRAJINI Moguća inspekcija IAEA u Zaporožju kroz nekoliko dana, Kijev optužuje Moskvu za otimanje dece

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2022

-

09:12

RAT U UKRAJINI Moguća inspekcija IAEA u Zaporožju kroz nekoliko dana, Kijev optužuje Moskvu za otimanje dece
RAT U UKRAJINI Moguća inspekcija IAEA u Zaporožju kroz nekoliko dana, Kijev optužuje Moskvu za otimanje dece - Copyright Tanjug/AP/David Goldman, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 181. dan rata u Ukrajini. Ruske snage nastavile su ofanzivu na nekoliko ukrajinskih regiona, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je upozorio na potencijalno ozbiljne napade uoči obeležavanja godišnjice nezavisnosti zemlje. U blizini nuklearne elektrane Zaporožje nastavljena su granatiranja, a Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da je nuklearni rizik trenutno na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da smatra svojom misijom posredovanje u susretu predsednika zaraćenih zemalja, uprkos tome što je stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi odbacio mogućnost rešavanja rata u Ukrajini kroz pregovore.

Ključni događaji:

  • Gutereš: Nuklearni rizik najveći u proteklih nekoliko decenija
  • Rusija zatražila sastanak SB UN zbog situacije u Zaporožju
  • Erdogan: Moja misija posredovanje sastanku Putina i Zelenskog
  • Nastavljena ofanziva ruskih snaga
  • Šef diplomatije EU Žozep Borel nije podržao predlog za zabranu izdavanje šengenskih viza za sve Ruse, protiv i SAD
  • Moskva za ubistvo Darije Dugine optužuje Kijev, Ukrajina negira umešanost
  • UN: Ukrajina će ovog meseca izvesti četiri miliona tona poljoprivrednih proizvoda
  • Kijev optužuje Moskvu za otmicu dece iz Ukrajine i davanje na usvajanje ruskim državljanima 
  •  Nemačka planira da isporuči dodatno oružje Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.01 Erdogan: Ankara odbacuje nezakonitu aneksiju Krima 

 

Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje nezakonitu aneksiju Krima, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Vraćanje Krima Ukrajini je suštinska potreba sa aspekta međunarodnog prava", poručio je Erdogan u videoporuci tokom drugog samita Krimske platforme, međunarodnog koordinacionog mehanizma kojim Kijev nastoji da privuče veću globalnu pažnju na rusku aneksiju Krima 2014. godine, prenosi Al Džazira. Opširnije u odvojenoj vesti.

22.56 Moguća inspekcija IAEA u Zaporožju kroz nekoliko dana

Ukoliko pregovori o inspekciji budu uspešni delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju UN (IAEA) posetiće za nekoliko dana nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini koju kontroliše Rusija, navela je Agencija u saopštenju. Kako je Agencija navela u poslednjih nekoliko dana raketiranje je nanelo dodatne štete na objektu.

 

21.22  Novi paket pomoći od tri milijarde dolara Ukrajini iz SAD

Sjedinjene Američke Države uputiće Ukrajini novi paket vojne pomoći u vrednosti od tri milijarde dolara, objavio je danas Asošijeted pres. Kako se navodi, to će zvanično biti objavljeno u sredu, kada se u Ukrajini proslavlja Dan nezavisnosti, a cilj je da se ojačaju odbrambene mogućnosti Ukrajine u srednjoročnom i dugoročnom periodu, prenosi Tass.

19.10 Kijev optužuje Moskvu za otmicu dece iz Ukrajine i davanje na usvajanje ruskim državljanima 

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine optužilo je Moskvu da organizuje otmice dece s teritorije Ukrajine i da ih ilegalno daje na usvajanje državljanima Ruske Federacije.

"Više 1.000 ukrajinske dece iz Marijupolja koji je zauzela ruska vojska, ilegalno je prebačeno u Tjumenj, Irkutsk, Kemerovo i Altajski kraj u Sibiru, a više od 300 dece se trenutno nalazi u specijalizovanim ustanovama u Krasnodarskom kraju", navodi se u saopštenju. Opširnije u odvojenoj vesti.

18.20 Pripreme Ukrajine za proslavu Dana nezavisnosti, američki građani upozoreni da napuste Ukrajinu

U Kijevu je uoči Dana nezavisnosti postavljena "izložba" spaljenih i uništenih ruskih tenkova i oklopnih vozila povodom sutrašnje proslave 31.godišnjice nezavisnosti. Uoči proslave Ambasada SAD upozorila je američke državljane napuste Ukrajinu zbog straha od mogućih ruskih raketnih udara tokom sutrašnjeg praznika, prenosi Rojters. Kijev je poručio Moskvi da će u slučaju napada tokom državnog praznika uslediti snažan odgovor.

 

 

17.40 Ukrajina očekuje pomoć od još 12 do 16 milijardi dolara do kraja 2022.

Ukrajina očekuje dodatnih 12 do 16 milijardi dolara finansijske podrške od stranih partnera do kraja ove godine, kako bi joj se pomoglo da se izbori sa ruskom invazijom, izjavio je danas premijer Denis Šmigal.

On je u saopštenju naveo da je Ukrajina uspela da održi finansijsku stabilnost zahvaljujući spoljnoj pomoći, koja je već iznosila 14 milijardi dolara, ali da je Kijev morao da usmeri više od 40 posto budžetskih sredstava, ili preko 420 milijardi grivni (11,51 milijardi dolara) - na vojne potrebe, prenosi Rojters.

Šmigal je dodao da je od 24. februara potrošeno 288 milijardi grivni na vojne plate, a 135 milijardi grivni na nabavku i popravke vojne opreme, na kupovinu municije i odbrambenih proizvoda.

17.32 Rojters: Nemačka planira da isporuči dodatno oružje Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da ta zemlja planira da isporuči dodatno oružje Ukrajini, u vrednosti većoj od 500 miliona evra, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Učesnik onlajn konferencije o Ukrajini, na kojoj je Šolc danas imao video obraćanje iz Toronta, gde je u poseti, rekao je da Nemačka planira da isporuci tri dodatna sistema protivvazdušne odbrane Iris-T, desetak oklopnih vozila za spasavanje, 20 raketnih bacača, preciznu municiju i sisteme za presretanje dronova.

16.47 Stoltenberg: Ukrajinu čeka teška zima

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Ukrajinu čeka teška zima i podsetio na obećanje Alijanse da će Kijevu pružiti dugoročnu podršku.

"Posvećeni smo dugoročnom partnerstvu sa Ukrajinom. Pomoći ćemo Ukrajini da pređe sa sovjetskih standarda naoružanja na standarde NATO, sprovede reforme u sektoru odbrane i bezbednosti, pomoći na putu oporavka. Predstojeća zima biće teška. Prema tome, moramo uspostaviti dugoročnu podršku Ukrajini, kako bi Ukrajina bila sačuvana kao suverena i nezavisna nacija", rekao je Stoltenberg tokom drugog samita Krimske platforme, koji se održava onlajn, prenosi agencija RIA Novosti.

16.20 Volodin: Globalnu zajednicu treba informisati o zločinima protiv čovečnosti koje čine vlasti u Kijevu

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izrazio je danas mišljenje da je neophodno javno suditi, kako je rekao, ukrajinskim nacistima i da "zločini protiv čovečnosti koje čine vlasti u Kijevu" treba da budu otkriveni globalnoj zajednici.

"Uskoro će se održati tribunal protiv nacista. Sa suđenjem treba da se suoče ratni zločinci koji su ubijali, silovali, istrebljivali i terorisali civile u Donbasu. Ključno je da se održi takvo suđenje. Globalnu zajednicu treba informisati o zločinima protiv čovečnosti koje čine vlasti u Kijevu", napisao je Volodin na Telegramu, a prenela je agencija TASS.

16.15 Lavrov: Ubistvo Darje Dugine varvarski zločin koji se ne može oprostiti

Ne može biti milosti za glavne organizatore i počinioce ubistva novinarke i političkog analitičara Darje Dugine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Lavrov je ubistvo Dugine, kćerke uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, nazvao "varvarskim zločinom". "Ne mogu da sudim da li je to bio čin zastrašivanja ili obračuna. Verujem da je to varvarski zločin, koji se nikada ne može oprostiti", poručio je Lavrov.

16.08 Kanada uvodi nove sankcije protiv ruskih zvaničnika

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je danas nove sankcije te zemlje protiv 62 pojedinca i jednog subjekta u oblasti odbrane. Sankcije se odnose na ruske visoke zvaničnike, članove vlade, njihovih porodica kao i zvaničnike subjekata iz sektora odbrane koji su već pod sankcijama, preneo je Rojters.

15.28 Šolc obećao Ukrajini nastavak podrške

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je danas Ukrajini nastavak podrške u ratu protiv Rusije. On je rekao da "međunarodna zajednica nikada neće prihvatiti rusku ilegalnu, imperijalističku aneksiju ukrajinske teritorije", i dodao "da su partneri Ukrajine jedinstveni".

15.20 Zelenski: Ukrajina će vratiti vlast nad Krimom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je danas da će ponovo uspostaviti ukrajinsku vlast nad Krimom, što je, kako kaže, potez za koji će pomoći ponovnom uspostavljanju "svetskog reda i zakona". On je na međunarodnoj konferenciji o Krimu rekao da bi vraćanje ukrajinske kontrole nad poluostrvom, koje je Rusija anektirala 2014. godine, bio "najveći antiratni korak", preneo je Rojters.

 

 

14.50 Kuleba: Samo Austrija i Mađarska nisu poslale oružje Ukrajini

Austrija i Mađarska su jedine evropske zemlje koje Ukrajini do sada nisu isporučile oružje u borbi protiv Rusije, saopštio je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba. "Izuzev Mađarske i Austrije, koja je neutralna zemlja, isporuka oružja Ukrajini nije tabu nijednoj evropskoj zemlji“, naglasio je on, prenosi agencija "Ukrinform“. Mnoge zemlje, koje do tada nisu isporučivale oružje ratnim područjima, promenile su stav nakon, kako kaže Kuleba, "početka totalne agresije".

13.43 Samoproglašena DNR: Porastao broj poginulih u granatiranju Donjecka

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju centra Donjecka porastao je na tri, izjavio je danas gradonačelnik Aleksej Kulemzin, prenosi agencija RIA Novosti. Prethodno su ruski mediji javili da je zgrada administracije lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denisa Pušilina u Donjecku oštećena tokom ukrajinskog granatiranja, u kojem je najmanje jedna osoba poginula, a dve su povređene. Kako je saopštio štab teritorijalne odbrane DNR, u upravnoj zgradi lidera DNR izbio je požar.

13.40 Zelenski: Ukrajinska zastava će se vratiti u svako selo i grad

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je danas sunarodnicima Dan državne zastave i poručio im da će se zastava Ukrajine vratiti u svaki grad i selo koje je sada privremeno okupirala Rusija. Zelenski je tokom svečane ceremonije podizanja državne zastave Ukrajine u Kijevu, poručio da će to nacionalno znamenje biti vraćeno tamo gde treba da bude istaknuto, javlja Ukrinform. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

13.28 Mnogi civili napustili Kijev, strahuju od novog granatiranja

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksandar Rodnjanski izjavio je danas za Bi-Bi-Si da mnogi civili napuštaju Kijev u strahu od ruskog napada na sutrašnji Dan nezavisnosti Ukrajine.

"Svakako se oseća zabrinutost u vazduhu", rekao je Rodnjanski. Kako je rekao, ljudi reaguju na vesti, trude se da imaju planove za vanredne situacije, te ne žele da provode previše vremena u blizini centra, u blizini zgrade Vlade.

13.06 Litvanski ministar: I drugi EU susedi Rusije za zabranu ulaska Rusa

Članice Evropske unije Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Finska, koje sve imaju zajedničku granicu sa Rusijom, mogle bi da spreče ulazak ruskih turista u svoje zemlje, ako EU ne uvede takvu zabranu za celu Uniju, rekao je danas ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrielius Landsbergis.

"Razgovarao sam sa ministrima iz svih ovih zemalja. Politički ne vidim mnogo razlika", rekao je novinarima Landsbergis u Viljnusu, prenosi Rojters. On je naglasio da ruski turisti "ne bi trebalo da borave u Evropskoj uniji pošto njihova zemlja sprovodi genocid“, navodi britanska agencija.

12.30 Granatirana zgrada administracije DNR-a, najmanje jedna osoba poginula

Zgrada administracije lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilina u Donjecku oštećena je tokom ukrajinskog granatiranja, u kojem je najmanje jedna osoba poginula, javili su ruski mediji.

Pušilin je na bezbednom, prenosi Sputnjik. Kako navode Ria Novosti, najmanje jedna osoba je poginula, a dve su povređene tokom granatiranja. Napad je izveden projektilima kalibra 155 milimetara.

10.30 Medvedev: Samo sporazum s Rusijom je mogao da pruži garancije bezbednosti

Bezbednosne garancije Ukrajini mogao je da pruži samo sporazum sa Rusijom, ali su ukrajinske vlasti odbile tu mogućnost, ocenio je danas zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

"Samo sporazum sa Rusijom mogao je da pruži garancije bezbednosti. Ali ukrajinska vlast, stimulisana zapadnim novcem i raketama, to je odbacila“, napisao je Medevedev na Telegramu. On smatra da Kijev shvata da za njega nema i ne može biti bezbednosnih garancija, čak ni od SAD, i ocenjuje da su SAD, kako je naveo, "okoreli egoisti i rade samo za sebe", prenosi RIA Novosti.

09.55 SAD pozvala svoje građane da napuste Ukrajinu

Američka ambasada u Kijevu pozvala je građane SAD da napuste Ukrajinu, navodeći da Stejt department ima informaciju da Rusija planira da u narednim danima pokrene napade na civilnu infrastrukturu i vladine objekte u Ukrajini. Ambasada SAD u saopštenju na svom sajtu navodi da ruski udari u Ukrajini predstavljaju stalnu pretnju civilima i civilnoj infrastrukturi.

Euronews

09.40 Ukrajina tvrdi da su Rusi izvršili novo granatiranje Zaporožja

Rusija je izvela artiljerijske i vazdušne udare u regionu Zaporožja, saopštio je danas ukrajinski Generalštab, a nove borbe u blizini najveće nuklearne elektrane u Evropi obnavljaju strah od katastrofalnog nuklearnog incidenta, prenosi Rojters.

Ukrajina je saopštila da je Rusija gađala artiljerijom i izvela vazdušne udare u nekoliko gradova u regionu Zaporožja, gde su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu, ubrzo nakon što su izvršile napad na Ukrajinu 24. februara.

09.30 Predsednik Poljske stigao u Kijev na razgovore sa Zelenskim

Poljski predsednik Andžej Duda doputovao je danas u Kijev na razgovore sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o daljoj podršci Ukrajini, koja uključuje i vojnu pomoć zemlji koju je napala Rusija, izjavio je šef njegovog kabineta Pavel Šrot.

09.09 Ukrajinski poljoprivredni izvoz prepolovljen od početka rata

Izvoz ključnih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda opao je za skoro polovinu od početka ruskog napada u februaru ove godine u odnosu na isti period 2021, jer su zbog borbi luke bile blokirane, a ogromne količine useva su ostale nepožnjevene ili uništene. Poljoprivredni izvoz Ukrajine je pao između 24. februara i 15. avgusta ove godine na 10 miliona tona sa oko 19,5 miliona tona u istom periodu prošle godine, pokazali su podaci Ministarstva poljoprivrede objavljeni kasno sinoć, prenosi Rojters.

08.45 Teherov: Ruske snage granatirale Harkov, nema povređenih

Ruske snage jutros su granatirale Harkov, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov. Naveo je da je pogođena privatna kuća i da, prema dosadašnjim informacijama, nema povređenih, prenosi Unian.

Euronews

08.40 SAD: Rusija sprema napad na civilnu infrastrukturu u Ukrajini

SAD imaju obaveštajne podatke da Rusija uskoro planira nove napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte, saopštio je Rojtersu jedan zvaničnik američke administracije.

"Imamo informacije da Rusija pojačava pripreme i da će u narednim danima pokrenuti napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte. S obzirom na ruske rezultate u Ukrajini, zabrinuti smo zbog kontinuirane pretnje koju ruski udari predstavljaju za civile i civilnu infrastrukturu", rekao je u ponedeljak ovaj zvaničnik pod uslovom anonimnosti.

08.30 Erdogan: Moja misija je posredovanje sastanku Putina i Zelenskog

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da smatra svojom misijom posredovanje u susretu ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog i to u bliskoj budućnosti.

07.20 Gutereš: Zveckanje nuklearnim sabljama mora prestati 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je juče da je nuklearni rizik trenutno na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.55 Poljanski: Rusija traži sastanak SB UN zbog NE Zaporožje

Rusija je danas zatražila da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održi sutra hitan sastanak o situaciji u vezi s nuklearnom elektranom Zaporožje, izjavio je danas prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

06.45 Zelenski: U udaru na zgradu u Harkovu stradalo 19 osoba

Predsednik ukrajine Volodimir Zelenski je u sinoćnjem obraćanju rekao da je okončana potraga na mestu napada na stambenu zgradu u Harkovu i da je utvrđeno da je u tom udaru stradalo 19 osoba.

"Ukupan broj raznih krstarećih raketa koje je Rusija upotrebila protiv nas približava se broju 3.500. Udare ruske artiljerije jednostavno je nemoguće izbrojati – previše su intenzivni. A u isto vreme, teroristička država ne prestaje da se igra sa međunarodnim strukturama i ponovo ima smelosti da sazove Savet bezbednosti UN kako bi razgovarao o sopstvenim provokacijama, sopstvenom teroru u Zaporoškoj NE", naveo je Zelenski.

06.35 Borelj: EU razmatra formiranje misije za obuku ukrajinskih vojnika

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, izjavio je danas da EU razmatra mogućnost formiranja misije za obuku ukrajinskih vojnika u jednoj od susednih zemalja. "Ovo će biti važna misija. Svaka misija treba da bude na nivou sukoba. Ovo nije mali rat", rekao je Borelj koji boravi u Španiji. Na pitanje novinara gde će biti postavljena misija, Borelj je kazao da to neće biti u Ukrajini, već u susednoj zemlji..

06.20 Rusija optužila ukrajinske službe za ubistvo Dugine, Kijev negira umešanost 

Ruska Federalna služba bezbednosti tvrdi da je za manje od dva dana rasvetlila ubistvo Darije Dugine, kćerke ruskog ideologa i filozofa Aleksandra Dugina, koja je ubijena preksinoć u eksploziji bombe u automobilu koji je vozila. Oni su za ubistvo ruske novinarke i politikologa optužili ukrajinske specijalne službe, označivši kao neposrednog izvršioca izvesnu Nataliju Vovk Pavlovnu. Opširnije u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Evropa