Evropa

Istraga smrti Darje Dugine: FSB tvrdi da je zločin počinila državljanka Ukrajine, u Kijevu negiraju umešanost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2022

-

13:02

Istraga smrti Darje Dugine: FSB tvrdi da je zločin počinila državljanka Ukrajine, u Kijevu negiraju umešanost
Istraga smrti Darje Dugine: FSB tvrdi da je zločin počinila državljanka Ukrajine, u Kijevu negiraju umešanost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ćerka Aleksandra Dugina, ruskog ideologa i filozofa za kojeg se veruje da je blizak predsedniku Vladimiru Putinu, poginula je juče kada je eksplodirao automobil u kom se nalazila. Nedugo nakon incidenta, ruski istražitelji su označili slučaj kao "naručeno ubistvo", međutim odmah su se začuli različiti tonovi iz Moskve i Kijeva. Iz Rusije se čuju glasovi kojima se Ukrajina optužuje za ubistvo, dok iz Ukrajine negiraju bilo kakvu umešanost u eksploziju.

Najnovije tvrdnje stižu od ruske Federalne službe bezbednosti koja je, kako prenosi agencija TAS, utvrdila da su "zločin prpremile i počinile ukrajinske specijalne službe". Kao izvršilac je označena državljanka Ukrajine Natalija Vovk, a FSB tvrdi da je ona posle ubistva pobegla u Estoniju.

Navodi se da je ona državljanka Ukrajine (1979) i da je doputovala u Rusiju 23. jula sa ćerkom, kao i da su one bile na festivalu na kom je bila prisutna i Dugina. Ruska služba tvrdi i da su Vovk i ćerka iznajmile stan u Moskvi. Ističe se i da su rezultati istrage prebačeni Istražnom komitetu.

Iz Ukrajine još nema reakcija na tvrdnje FSB-a, ali su juče ukrajinski zvaničnici odlučno negirali bilo kakvu umešanost u nesreću i sugerisali su da su u pitanju "obračuni u kriminalnim miljeima same Rusije".

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je telegram saučešća porodici Dugine, u kojem je njeno ubistvo nazvao "podlim i surovim zločinom", a nju nazvao "pametnom, talentovanom osobom sa pravim ruskim srcem".

Kako je stradala Dugina?

Darja Dugina stradala je na licu meta nakon što je eksplodirao automobil marke "tojota". Nesreća se dogodila blizu Moskve, u mestu Baljšoje Vjazemi, gde su Dugina i njen otac učestvovali na jednom tradicionalnom događaju koji se svake godine organizuje u čast ruskog pesnika Aleksandra Puškina, koji je nekada odsedao u tom mestu.

Dugina, koja je ponekad koristila i prezime "Platonova", bila je novinarka i podržavala je invaziju Rusije na Ukrajinu. Ranije ove godine, našla se na listi sankcija Velike Britanije i SAD, jer su je te zemlje optužile da "doprinosi dezinformacijama na internetu u vezi sa ruskom invazijom", a u jednom tekstu je napisala da će "Ukrajina nestati ako postane NATO članica".  

U maju, rat u Ukrajini je opisala kao "rat civilizacija", i rekla kako je ponosna što su i ona i njen otac pod zapadnim sankcijama. Nazivala je događaje 2014. godine u Ukrajini, odnosno Majdanske proteste, "otvaranjem vrata za uspostavljanje direktne globalističke diktature nad Ukrajinom", i govorila da će "Rusija dodatno napredovati jer nalazi nove partnere zbog zapadnih sankcija (izazvanih ratom u Ukrajini)". Bila je protiv zapadnih medija koji, kako je rekla, "demonizuju Moskvu a podržavaju Kijev". 

Prinstscreen YouTube/Nova Resistência NR

 

"Istražitelji veruju da je ovaj zločin unapred planiran i da je u pitanju naručeno ubistvo. Eksplozivna naprava postavljena je sa donje strane automobila, i to sa vozačeve strane. Pokrenuta je istraga o ubistvu", saopštio je ruski istražni komitet na svom Telegram kanalu.

Andrej Krasnov, lider građanskog pokreta Ruski horizont i bliski prijatelj porodice Dugin, rekao je za agenciju Tas da je Darja zapravo bila u automobilu svog oca, a da je on bio u drugom vozilu, pa se zbog toga smatra da je sam Dugin bio zapravo meta napada.

Ko je Aleksandar Dugin?

Aleksandar Dugin jedan je od uticajnijih mislilaca savremene Rusije, koga zapadni mediji nazivaju i "Putinovim mozgom". Njega brojni zapadni komentatori i autori opisuju kao ključnog "idejnog saradnika" ruskog predsednika, a tokom ukrajinske krize 2014. godine Dugin je pružao podršku proruskim separatistima i otvoreno je kritikovao Putina što ne vrši invaziju na Ukrajinu. Zbog podrške proruskim separatistima zabranjen mu je ulazak u SAD i Kanadu.

Duginovu filozofiju predstavio je Entoni Miler u tekstu za Euroasia Review. On ističe da su prema Duginu Rusi "eshatološki izabrani" i da oni moraju da se suprotstave lažnoj veri, pseudoreligiji zapadnog liberalizma i širenju tog zla: modernizmu, scijentizmu, postmodernizmu i novom svetskom poretku. Miler ruskog filozofa označava kao "mentora" ruskog predsednika, a dodaje da on vidi Rusiju kao "stožernu oblast" koja mora da povrati poziciju u srcu evroazijskog kontinenta.

Kako kaže, za Dugina Amerika predstavlja pretnju ruskoj kulturi i ruskom identitetu. Miler citira i njegove reči: "Snažno verujem da je modernizam apsolutno pogrešan i da je sveta tradicija pravi put. SAD je manifestacija svega što mrzim – modernizma, zapadizacije, unipolarizacije, rasizma, imperijalizma, tehnokratije, individualizma i kapitalizma".

Tanjug AP/Francesca Ebel

 

Zanimljivo je da  Dugin nema formalnu poziciju u Vladi Rusije, a njegove izjave o predsedniku Putinu su često bile kontradiktorne. Međutim, kao se navodi u radu Alana Ingrama "Aleksandar Dugin: Geopolitika i neofašizam u postsovjetskoj eri", od kada je Vladimir Putin došao na mesto predsednika, Duginov uticaj je porastao, a ruska zvanična evroazijska orijentacija je konsolidovana. "Vašington post" ocenjuje da je Kremlj usvojio Duginovu retoriku i da su odjeci njegove misli u Putinovim nedavnim govorima o odgovarajućem mestu Rusije u svetu bili "nepogrešivi". 

Za razliku od medija na Zapadu, ruski mediji ne smatraju Dugina previše uticajnim na državnu politiku iako ne spore da je savetovao brojne političare. Smatraju da Dugin nije toliko blizak predsedniku Putinu koliko se to na Zapadu smatra i to objašnjavaju činjenicom da nikada nije imao neku zvaničnu funkciju.

Euronews

Takođe, navode da su Duginovi stavovi previše radikalni čak i za ruske nacionaliste i da je to razlog zašto mu je 2014. rektor Moskovskog državnog univerziteta ukinuo profesuru i smenio ga s mesta šefa Odeljenja za sociologiju i međunarodne odnose uz obrazloženje da je univerzitet mesto za nauku, ne za politiku. Sam Dugin je to u javnosti objašnjavao "uticajem nekih liberalnih i atlantističkih krugova".

Prva poruka nakon nesreće

Dugin je nazvao je danas ubistvo ćerke Darje "terorističkim napadom koji je izvršio nacistički ukrajinski režim".

Dugin, koji se danas prvi put oglasio nakon ubistva njegove ćerke, rekao je da su je "neprijatelji Rusije podlo, tajno ubili, a da Darja nikada nije pozivala na nasilje i rat", prenela je agencija RIA Novosti.

"Kao što svi znate, kao rezultat terorističkog napada koji je izvršio nacistički ukrajinski režim, moja ćerka Darija Dugina je brutalno ubijena eksplozijom pred mojim očima. Bila je lepa pravoslavna devojka, patriota, vojni dopisnik, stručnjak za centralne kanale i filozof", saopštio je Dugin.

"Njeni govori i izveštavanje su uvek bili duboki, utemeljeni i uzdržani. Nikada nije pozivala na nasilje i rat. Bila je zvezda u usponu, na početku svog puta. Neprijatelji Rusije su je podlo, kradomice ubili", navodi se u Duginovoj poruci na Telegramu.

Šta ovo znači za rat u Ukrajini?

Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu mnogi analitičari su zapravo uperili prst ka Duginovim idejama, a i njegova ćerka je u nekoliko navrata podržavala rusku invaziju. Tako The Spectator" piše da je pripajanje Belorusije, Kazahstana i Ukrajine Rusiji deo Duginove vizije, a Istoričar dr Amit Varšicki u tekstu za "Haaretz" ukazuje da je Dugin dve nedelje od početka ruske invazije na Ukrajinu proglasio da je rat "vesnik ideje kraja unipolarnog sveta kojim dominira jedna civilizacija". 

Nesreća u kojoj je stradala Duginova ćerka postavila je novu barijeru kada su u pitanju odnosi Moskve i Kijeva. Sam ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je upozorio na potencijalnu eskalaciju ruskih napada pred Dan nezavisnosti, dok je lider samoproglašene DNR Denis Pušilin gotovo odmah nakon smrti Darje Dugine za to okrivio Kijev, ne predstavljajući nikakve konkretne dokaze.

Slično tome, analitičar Sergej Markov, bivši Putinov savetnik, rekao je za ruski medij RIA Novosti da je verovatno Dugin bio meta napada, kao i da je "potpuno očigledno da su najverovatniji krivci ukrajinska vojno obaveštajna služba, kao i ukrajinske bezbednosne snage". 

Ukrajinski zvaničnici su odlučno negirali bilo kakvu umešanost u nesreću, pa je tako savetnik predsednika zemlje Mihailo Podoljak rekao da "sasvim sigurno nisu imali ništa sa tim", i sugerisao da su u pitanju "pre obračuni u kriminalnim miljeima same Rusije". Podoljak je danas na svom Tviter nalogu naveo da su "pokušaju ruskih zvaničnika da okrive Ukrajinu za granatiranje Zaporožja, Jelenovke ili eksploziju automobila beskorisni".

Neki analitičari ukazuju na to da je smrt Darje Dugine od važnog simboličnog značaja, zbog toga što predstavlja napad na bliskog Putinovog saradnika usred ruske teritorije. Tako je na društvenim mrežama Leonid Volkov, bliski saveznih pritvorenog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog, naveo da je "okrug Odincovo u kom se nesreća desila sam centar putinizma, pa zato eksplozija plaše mnoge ratne ideologe". 

Komentari (1)

Orač i mislilac

22.08.2022 14:51

Čiča Putin je oko sebe sakupio celu falangu mistika poput Raspućina, crkvenih vođa ko što je patrijarh Kiril i krvožednih pasa rata kao što je Kadirov. Kad mu dojade, otarasi ih se i elegantno izvuče stražnjicu iz svega, kao što pokazuje i smena silnih generala ovih dana, ali i slučaj ove jadne novinarke Darije. Dugin je mistik poput Raspućina pa ga čak emitira oblačenjem i bradom. Dugin sanja neku rusku 'igru prestola' a u to opasno uvlači i usijane glave sa Balkana i posebno Srbije. Darijin tragičan primer, nažalost najbolje pokazuje da ko šta seje to i žanje. Suviše se upetljala u tatine i Putinove 'tajne'. Da li će se tata Dugin otrezniti i pobeći iz Putinovog vrzinog kola u kome je zaigrao, pre nego što i on dojadi F.S.B. i omatorelom despotu Putinu? Ili će kao i njegova ćerka da ode u ništavilo? Jer Putinu je stalno potrebna kolateralna šteta, pa makar iz njegovih sopstvenih redova... Ali to je politika, drugi nisu ništa bolji, princip je isti, ostalo su nijanse...

Evropa