Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija traži sastanak SB UN zbog Zaporožja, EU najavljuje misiju za obuku ukrajinskih vojnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2022

-

08:42

RAT U UKRAJINI Rusija traži sastanak SB UN zbog Zaporožja, EU najavljuje misiju za obuku ukrajinskih vojnika
RAT U UKRAJINI Rusija traži sastanak SB UN zbog Zaporožja, EU najavljuje misiju za obuku ukrajinskih vojnika - Copyright Tanjug/AP/Vadim Belikov, David Goldman, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 180. dan rata u Ukrajini. Zabrinutost za nuklearnu elektrnu Zaporožje i dalje je u centru pažnje, pa su lideri najmoćnijih zemalja Zapada - Boris Džonson, Džozef Bajden i Olaf Šolc, istakili u telefonskom razgovoru značaj osiguranja bezbednosti nuklearnih postrojenja u Ukrajini. Stanovnicima gradova najbližih nuklearki u Zaporožju distribuiran je jod u slučaju ispuštanja radijacije. Istovremeno, Ukrajina se pripema proslavu Dana nezavisnosti, a predsednik Volodimir Zelenski poziva na oprez.

Ključni događaji:

  • Ukupno 31 brod do sada izvezao hranu iz ukrajinskih luka pod nadzorom UN
  • Lideri SAD, Velike Britanije i Nemačke razgovarali telefonom o složenoj situaciji oko Zaporožja
  • Stanovnicima gradova najbližih nuklearki u Zaporožju distribuiran jod u slučaju ispuštanja radijacije
  • Policijski čas u Harkovu uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, vlasti u Kijevu zabranile sve masovne događaje od 22. do 25. avgusta
  • Nije bilo raketnih udara u Zaporožju potvrdio Vladimir Rogov
  • Češka šalje novčanu pomoć Ukrajini kao podsetnik na svoju istoriju 1968.
  • Rakete "Kalibar" uništile američki raketni sistem Himars, tvrdi rusko ministarstvo odbrane
  • Zelenski upozorio Ukrajince da budu na oprezu zbog praznika

       Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.


Euronews

 

    Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.44 Mizincev: Iz Ukrajine danas evakuisano više od 18.000 ljudi

U poslednja 24 sata više od 18.000 ljudi, uključujući i 3.054 dece, evakuisano je u Rusiju iz opasnih regiona u Ukrajini i iz Luganske i Donjecke Narodne Republike, izjavio je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

19.31 Erdogan: Moja misija posredovanje sastanku Putina i Zelenskog

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da smatra svojom misijom posredovanje u susretu ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog i to u bliskoj budućnosti.

"Naš cilj je da organizujemo sastanak Putina i Zelenskog u bliskoj budućnosti kako bi se rešila kriza u Ukrajini", rekao je turski lider tokom obraćanja građanima, a prenela je ruska agencija TASS.

19.16 Rusija optužila ukrajinske specijalne službe za ubistvo Dugine, Ukrajina negira umešanost 

Ruska Federalna služba bezbednosti tvrdi da je za manje od dva dana rasvetlila ubistvo Darije Dugine, kćerke ruskog ideologa i filozofa Aleksandra Dugina, koja je ubijena preksinoć u eksploziji bombe u automobilu koji je vozila. Oni su za ubistvo ruske novinarke i politikologa optužili ukrajinske specijalne službe, označivši kao neposrednog izvršioca izvesnu Nataliju Vovk Pavlovnu. Opširnije u odvojenom tekstu.

19.03 Razvožajev: Oboren dron iznad predgrađa Sevastopolja

Iznad predgrađa Sevastopolja protivvazdušna odbrana oborila je danas dron, saopštio je guverner Mihail Razvožajev.

"Sistem PVO aktiviran je u blizini mesta Verhnesadovoj u 18:15 po moskovskom vremenu. Objekat je oboren na velikoj visini, pa se zvuk čuo u raznim delovima grada. Preliminarno, ponovo je to bio dron", napisao je Razvožajev na svom Telegram kanalu, a prenosi TASS.

18.37 Gutereš: Rizik najveći u proteklih nekoliko decenija, zveckanje nuklearnim sabljama mora prestati 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je nuklearni rizik trenutno na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija.

"Nuklearni rizik popeo se na najvišu tačku u poslednjih nekoliko decenija", rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenela je agencija TASS.

Poručio je da zemlje sa nuklearnim oružjem moraju da se obavežu da neće prve posegnuti za njegovom upotrebom. Opširnije u odvojenoj vesti.

17.55 Zaharova: "EU će obučavati teroriste"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas reagujući na izjavu Žozepa Borelja da će Evropska unija obučavati teroriste i neonacističke militante za režim u Kijevu, pod maskom misije da obučava ukrajinske vojnike, 

"Morate stvari zvati pravim imenom. EU će uspostaviti kampove za obuku terorista i neonacističkih militanata za režim u Kijevu. Pre 100 godina, Evropljani takođe nisu odmah shvatili šta je bio fašizam. Onda su razumeli, ali je bilo kasno", rekla je Zaharova, prenela je agencija TASS.

16.40 Poljanski: Rusija traži sastanak SB UN zbog NE Zaporožje

Rusija je danas zatražila da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održi sutra hitan sastanak o situaciji u vezi s nuklearnom elektranom Zaporožje, izjavio je danas prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

16.30 Zalužnji: Skoro 9.000 ukrajinskih vojnika stradalo u ratu sa Rusijom

Skoro 9.000 ukrajinskih vojnika stradalo je u ratu sa Rusijom, izjavio je danas glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji. On nije izneo detalje i nije rekao da li broj stradalih uključuje sve ubijene u borbama, kao što su graničari. Zalužnji je na konferenciji za novinare, održanoj u čast poginulih i vojnih veterana, rekao da je potrebno zaštiti decu u nekoliko delova zemlje, uključujući u Kijevu. 

profimedia

 

16.15 Specijalni sastanak saveta ruske Dume o situaciji u Zaporožju

Savet ruske Državne dume održaće u četvrtak poseban sastanak na kojem će raspravljati o situaciji oko nuklearne elektrane u Zaporožju. Kako se navodi u saopštenju Državne dume, na sastanku 25. avgusta će se razgovarati o "opasnosti po nuklearnu elektranu u Zaporožju", prenosi Rojters.

15.55 Borelj: EU razmatra formiranje misije za obuku ukrajinskih vojnika

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, izjavio je danas da EU razmatra mogućnost formiranja misije za obuku ukrajinskih vojnika u jednoj od susednih zemalja. "Ovo će biti važna misija. Svaka misija treba da bude na nivou sukoba. Ovo nije mali rat", rekao je Borelj koji boravi u Španiji. Na pitanje novinara gde će biti postavljena misija, Borelj je kazao da to neće biti u Ukrajini, već u susednoj zemlji.

15.35 Putin: Ubistvo Darje Dugine podli i surov zločin

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je telegram saučešća porodici ruske novinarke Darje Dugine, u kojem je njeno ubistvo nazvao "podlim i surovim zločinom", a nju nazvao pametnom, talentovanom osobom sa pravim ruskim srcem: ljubaznim, punim ljubavi, saosećajnim i otvorenim". Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) ranije danas je saopštila da je rasvetlila ubistvo Dugine, a više o tome pročitajte ovde.

profimedia

 

14.26 Kličko: Potrebna je nova "gvozdena zavesa" prema Rusiji

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko zahteva da se ponovo uspostavi "gvozdena zavesa" prema Rusiji, i to ne novim zidom, već zabranom ulaska za državljane Rusije koji žele da se odmaraju na zapadu. Kličko je, za dnevnik "Bild", kazao da ne može da podnese da Rusi uživaju u Evropi, na odmoru na plaži, dok ruski vojnici ubijaju Ukrajince.

14.13 Pomoć domovima za decu bez roditeljskog staranja u Ukrajini

Humanitarna organizacija "Most života“ i princeza Katarina Karađorđević, zajedno sa kancelarijama humanitarne organizacije Lajflajn nastavili su da pomažu interno raseljenoj ukrajinskoj deci pogođenoj ratom u toj zemlji, saopšteno je iz pa su tako neophodne potrepštine dobila dva doma za decu bez roditeljskog staranja.

12.40 Gatilov odbacio mogućnost mirovnih pregovora sa Ukrajinom

Visoki ruski diplomata Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi, odbacio je mogućnost da može da dođe do rešenja rata u Ukrajini kroz pregovore i upozorio da bi sukob mogao da se pretvori u dugotrajni rat. U intervjuu za "Fajnenšl tajms", Gatilov je rekao da neće biti direktnih susreta između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, preneo je "BBC".

11.22 Pušilin: Sve spremno za suđenje pripadnicima Azova

Lider samoproglašne Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je danas da se priprema za prvu fazu suđenja ratnim zločincima privodi kraju, a u pitanju je 80 slučajeva zločina koji su počinili pripadnici nacionalističkog bataljona Azov. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je ranije da će, ako dođe do suđenja ukrajinskim vojnicima koje su ruske snage zarobile u Marijupolju, bilo kakvi pregovori s Rusijom postati nemogući.

Tanjug AP/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

10.05 Austrija nastavlja sa sankcijama, ambasador Rusije pozvan na razgovor

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije povodom izjava pojedinih visokih političara u zemlji koji traže ukidanje sankcija protiv Rusije i koji dovode u pitanje njihovu delotvornost poručilo je da sankcije deluju i potrebne su kako bi se suprostavili protivpravnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu. Zbog poruke objavljene i potom izbrisane na tviteru, ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg pozvao je na razgovor ambasadora Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihajla Uljanova. On je a tvit predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o pristizanju novog naoružanja sa zapada, odgovorio porukom: "Nema milosti za ukrajinsko stanovništvo".

08.57 Erdogan planira sa Putinom razgovor o nuklearki u Zaporožju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da ove nedelje telefonom razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, a očekuje se da će tema razgovora biti situacija u nuklearki Zaporožje i ukrajinska kriza, izjavio je za RIA Novosti diplomatski izvor. On je rekao da Turska nastavlja da ispunjava svoju poštenu posredničku ulogu u tom sukobu kao jedina zemlja koja je zadobila poverenje obe strane.

08.48 Rjabkov: Ignorisanje crvenih linija Moskve rizično

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ocenio je kao izuzetno rizičnu destruktivnu politiku NATO-a kojom ignoriše "crvene linije" koje je obeležila Moskva. On je u intervjuu za ruski list Izvestija rekao da to vodi daljoj eskalaciji koja može dovesti do ti do do vojnog sukoba nuklearnih sila sa teškim posledicama.

Rjabkov je ukazao i na rizike upotrebe nuklearnog oružja i ukazao da zemlje sa nuklearnim arsenalom moraju da se pridržavaju postulata o neprihvatljivosti međusobnog rata.

Euronews Srbija

08.30 Ruske snage nastavile ofanzivu, Zelenski opet upozorio

Ruske snage danas su nastavile ofanzivu na nekoliko ukrajinskih regiona, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo upozorava na potencijalno ozbiljne napade uoči 31. godišnjice nezavisnosti Kijeva, 24. avgusta. Granate su pale na Nikopolj, grad u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, dok su projektili pogodili mete u blizini crnomorske luke Odesa tokom vikenda, preneo je Rojters.

Zelenski je pozvao na oprez, rekavši da bi Moskva mogla da pokuša nešto "izuzetno prljavo" uoči srede, kada Ukrajina obeležava Dan nezavisnosti, a tog dana će biti i tačno šest meseci otkako je Rusija napala Ukrajinu.

08.15 Džonson, Bajden i Šolc: Obezbediti nuklearke u Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson, i lideri SAD i Nemačke, Džozef Bajden i Olaf Šolc, istakili su u telefonskom razgovoru značaj osiguranja bezbednosti nuklearnih postrojenja u Ukrajini, saopšteno je juče iz Džonsonovog kabineta. "Premijer Džonson, predsednk SAD Džo Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc istakli su značaj osiguranja bezbednosti nuklearnih postrojenja i pozdravili nedavne razgovore o mogućnosti posete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nulearki u Zaporožju", navodi se u saopštenju.

 07.30 Policijski čas u Harkovu na Dan nezavisnosti Ukrajine

Uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, u Harkovu će stupiti na snagu policijski sat. Policijski sat stupa na snagu od 19 sati 23. avgusta i trajaće 36 sati, potvrdio je guverner regije Oleh Sinehubov. "Molimo vas da razumete zašto smo uveli ovu meru. Pripremite se da ostanete kod kuće i u skloništima, to je zbog naše sigurnosti. U to vreme zabranjeno je boraviti na javnim mjestima, kretati se ulicama pešice ili vozilom", kazao je Sinehubov.

07.20 Rogov: Situacija u nuklearki Zaporožje pod kontrolom

Situacija u nuklearki Zaporožje je pod kontrolom i juče nije bilo ukrajinskih artiljerijskih udara, saopštio je Vladimir Rogov, član glavnog saveta Vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti. "Što se tiče situacije u NE Zaporožje, sve je pod kontrolom i stanje je normalno. Danas nije bilo udara ukrajinske artiljerije", izjavio je Rogov za radio stanicu Komsomolskaja pravda.

Associated Press

06.58 Česi šalju novac Ukrajini u znak sećanja na 1968.

Češki državljani šalju tačno 1.968 kruna (80 dolara) u Ukrajinu kako bi joj pomogli u obrani od Rusije, ali i u spomen na 1968. odnosno invaziju Sovjetskog Saveza na tadašnju Čehoslovačku, saopštila je juče ukrajinska ambasada. Česi su koristili poseban kod za plaćanje kako bi donirali 1968 kruna na već postojeći račun koji je otvorila ambasada Ukrajine u Češkoj za prikupljanje sredstava.

06.50  Rusko ministarstvo odbrane: Uništeno skladište raketa za američki sistem Himars

Ruska mornarica je uništila je raketama "Kalibar" skladište raketa za američki raketni sistem Himars u regionu Odese, saopštilo je juče rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da je "dalekometni i veoma precizni projektil 'Kalibar' ispaljen sa mora uništio skladište raketa za američki višeraketni sistem Himars i protivavionske sisteme zapadne proizvodnje nedaleko od sela Majorske u regionu Odese".

 06.35 Zelenski upozorio Ukrajince da budu na oprezu zbog praznika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da budu posebno oprezni naredne nedelje, dok se pripremaju za proslavu Dana nezavisnosti. Ukrajina u sredu, 24. avgusta, obeležava Dan nezavisnosti, a taj datum označava i punih šest meseci od početka ruskog napada. Tim povodom, Zelenski je juče podelio odlikovanja zaslužnima.

06.00 Pronađeno telo visokog zvaničnika ukrajinske SBU

Regionalni šef ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Oleksandr Nakonečni pronađen je mrtav u oblasti Kirovograda u centralnoj Ukrajini. Portparolka lokalne administracije Julija Tkač obavestila je javnost o smrti visokog zvaničnika SBU, preneo je ukrajinski sajt "Babel". SBU i Državni biro za istrage pokušavaju da utvrde okolnosti pod kojim je nastupila smrt.

Komentari (1)

Space

22.08.2022 15:22

Dva najpametnija Ukrajinca, Komicar i Bokser.

Evropa