Evropa

Rusija za ubistvo Dugine optužuje ukrajinsku državljanku, Kijev: Laž je da je Ukrajina umešana u ovo

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

22/08/2022

-

19:08

Rusija za ubistvo Dugine optužuje ukrajinsku državljanku, Kijev: Laž je da je Ukrajina umešana u ovo
Rusija za ubistvo Dugine optužuje ukrajinsku državljanku, Kijev: Laž je da je Ukrajina umešana u ovo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska Federalna služba bezbednosti tvrdi da je za manje od dva dana rasvetlila ubistvo Darije Dugine, kćerke ruskog ideologa i filozofa Aleksandra Dugina, koja je ubijena preksinoć u eksploziji bombe u automobilu koji je vozila. Oni su za ubistvo ruske novinarke i politikologa optužili ukrajinske specijalne službe, označivši kao neposrednog izvršioca izvesnu Nataliju Vovk Pavlovnu.

Ukrajinski zvaničnici su odmah nakon prvih optužbi negirali bilo kakvu umešanost u napad.  "Ukrajinska Nacionalna garda nije učestvovala u eksploziji automobila u kojoj je poginula Darja Dugina, ćerka uticajnog ultranacionaliste Aleksandra Dugina", saopštila je u ponedeljak obaveštajna služba Ukrajine.

„Laž je da je Ukrajina umešana u ovo (ubistvo Darije Dugine). Laž je da je Nacionalna garda Ukrajine umešana u ove događaje. Nacionalna garda ispunjava svoje zakonske zadatke na teritoriji Ukrajine“, rekao je portparol Odbrambene obaveštajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Jusov.

Jusov je dalje ukazao na Rusiju za odgovor u vezi sa ubistvom Dugine kod Moskve u subotu, rekavši: „Ovo više liči na rešavanje stvari unutar Rusije. I Dugin i njegova ćerka su marginalni likovi i nisu interesantni za Ukrajinu", naveo je Jusov, a prenosi CNN.

Ruska Federalna služba bezbednosti je saopštila da državljanka Ukrajine Natalija Vovk Pavlovna u Rusiju doputovala 23. jula 2022. godine zajedno sa kćerkom, i da je radi organizovanja ubistva Dugine i dobijanja informacija o njenom načinu života, sa ćerkom iznajmila stan u Moskvi u zgradi u kojoj je Dugina živela.

"Utvrđeno je da su zločin pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe. Počinilac je državljanka Ukrajine Vovk Natalija Pavlovna, rođena 1979. godine, koja je u Rusiju stigla 23. jula 2022. godine zajedno sa kćerkom Šaban Sofijom Mihajlovnom, rođenom 2010 godine", tvrdi FSB.

Kako tvrdi FSB, kako bi pratila Duginu, Vovkova je koristila automobil "mini kuper", sa kojim su njih dve, kako je preneo Interfaks, nakon ubistva otišle u Estoniju.

Prema navodima FSB pri ulasku u Rusiju korišćene su registarske tablice samoproglašene Donjecke Narodne Republike, u Moskvi kazahstanske tablice, a pri izlasku ukrajinske tablice.

Vovkova i ćerka su, na dan ubistva, bile na književno-muzičkom festivalu, na kojem je Dugina bila počasni gost, dodaje FSB.

Estonska policija saopštila je da informaciju o ljudima koji prelaze granicu zemlje mogu podeliti "samo u slučajevima koji su propisani zakonom", a ne zbog optužbi koje ruska obaveštajna agencija iznosi u medijima, preneo je CNN.

Portparolka estonske granične policije Ragne Keisk je za CNN nakon što je ruska novinska agencija TASS javila da FSB - tvrdi da je žena osumnjičena za ubistvo Darje Dugine Ukrajinka nakon napada pobegla u Estoniju.

"Nismo primili nikakvu službenu informaciju ili zahtev ruskih vlasti o ovoj temi", dodala je.

Optužbe na račun Ukrajine odmah nakon eksplozije bombe

Ruski istražitelji su ubistvo Darje Dugine označili slučaj kao "naručeno ubistvo" neposredno nakon ekslozija automobila. Ubrzo su se iz Rusije čule optužbe na račun Ukrajine, dok su Ukrajinci odmah negirali bilo kakvu umešanost u eksploziju.

Utvrđeno da je eksplozivna naprava bila postavljena ispod sedišta vozača, a Darja Dugina koja se nalazila za volanom poginula je na licu mesta.

Lider samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin bio je među prvima koji je za napad okrivio Kijev, nakon čega se oglasila i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je rekla da "ukoliko nadležni organi potvrde ukrajinski trag u ovom ubistvu, onda postoji politika državnog terorizma koju sprovodi Kijev".

Ubistvo Darje je i njen otac je nazvao "terorističkim napadom koji je izvršio nacistički ukrajinski režim".

Aleksandar Dugin, koji se danas prvi put oglasio nakon ubistva njegove ćerke, rekao je da su je neprijatelji Rusije podlo, tajno ubili, a da Darja nikada nije pozivala na nasilje i rat, prenela je agencija RIA Novosti.

"Kao što svi znate, kao rezultat terorističkog napada koji je izvršio nacistički ukrajinski režim, moja ćerka Darija Dugina je brutalno ubijena eksplozijom pred mojim očima. Bila je lepa pravoslavna devojka, patriota, vojni dopisnik, stručnjak za centralne kanale i filozof. Njeni govori i izveštavanje su uvek bili duboki, utemeljeni i uzdržani. Nikada nije pozivala na nasilje i rat. Bila je zvezda u usponu, na početku svog puta. Neprijatelji Rusije su je podlo, kradomice ubili", navodi se u Duginovoj poruci na Telegramu.

Danas je reagovao i ruski predsednik Vladimir Putin. On je uputio telegram saučešća porodici Darje Dugine, u kojem je njeno ubistvo nazvao "podlim i surovim zločinom".

"Podli, surov zločin prekinuo je život Darje Dugine, pametne, talentovane osobe sa pravim ruskim srcem: ljubaznim, punim ljubavi, saosećajnim i otvorenim", naveo je Putin, a prenosi TASS.

Ukrajina odlučno negirala umešanost u ubistvo Dugine

Iz Ukrajine su odmah nakon prvih optužbi koje je uputio Pušilin negirala bilo kakvu umešanost u napad. 

"Potvrđujem da Ukrajina, naravno, nije imala ništa sa ovim jer mi nismo zločinačka država, kao Ruska Federacija. Štaviše, nismo teroristička država", rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak za ukrajinsku državnu televiziju.

Rojters je dodao da se činilo da Podoljak za ubistvo krivi unutrašnje borbe za vlast između "različitih političkih frakcija" u Rusiji i sugeriše da je incident ustvari "karma" za pristalice ruskih akcija u Ukrajini, poput Dugine i njenog oca.

Podoljak je reagovao i danas nakon što je ruska Federalna služba bezbednosti optužila ukrajinske specijalne službe za ubistvo ruske novinarke i politikologa, izjavivši da "ruska propaganda živi u izmišljenom svetu".

"Ruska propaganda živi u izmišljenom svetu. Ukrajinka i njeno 12-godišnje dete odgovorni su za dizanje u vazduh automobila propagandiste Dugine. Iznenađujuće, na licu mesta nisu pronašli estonsku vizu", objavio je Podoljak na Tviteru.

Dugina poginula u automobilu svog oca

Darja Dugina poginula je u subotu uveče kod sela Boljšije Vjazemi u Moskvskoj oblasti, kada je aktivirana eksplozivna naprava koja je podmetnuta u vozilo kojim je upravljala.

Andrej Krasnov, lider građanskog pokreta Ruski horizont i bliski prijatelj porodice Dugin, rekao je za agenciju TASS da je Darja zapravo bila u automobilu svog oca, a da je on bio u drugom vozilu. Ruskog filozofa Aleksandra Dugina, mnogi nazivaju "Putinovim mozgom". Ovaj desničarski ideolog i pisac na Zapadu se smatra "tvorcem" odnosno "duhovnim vođom" ruskog napada na Ukrajinu.

Komentari (0)

Evropa