Fokus

SAD protiv ukidanja viza za ruske državljane: Važno je praviti razliku između vlasti i građana

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2022

-

22:10

SAD protiv ukidanja viza za ruske državljane: Važno je praviti razliku između vlasti i građana
Ruski pasoš - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju predlog nekih zemalja da se ukine izdavanje viza državljanima Rusije i smatraju da je neophodno da se prvi razlika između postupaka ruskih vlasti i običnih građana, navodi se u izjavi zvaničnog predstavnika Stejt departmenta, koju je citirao CNN.

"Sjedinjene Države ne žele da zatvore sigurnu kuću ruskim disidentima i drugim državljanima Rusije kojima se krše ljudska prava. Uvek smo jasno isticali da je važno praviti razliku između postupaka ruskih vlasti i njihove politike prema Ukrajini i ruskog naroda", navodi se u izjavi, prenosi Tas.

Istovremeno je predstavnik američkog Ministarstva spoljnih poslova podsetio da je od početka ruske invazije na Ukrajinu Vašington uveo sankcije za gotovo 5.000 ruskih državljana, kojima je, između ostalog, zabranjen ulazak u SAD.

"Nastavićemo da identifikujemo sve koji su uključeni u rusku invaziju i smatraćemo da su odgovoni za to što rade", rekao je on.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije razmatraće predlog baltičkih država i Finske da se državljanima Rusije ukine izdavanje viza na sastanku koji će biti održan u Pragu 30. i 31. avgusta, ali je malo verovatno da će on biti prihvaćen, jer ga ne podržava veliki broj članica. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet