Evropa

Kijev optužuje Moskvu za otmicu dece iz Ukrajine i davanje na usvajanje ruskim državljanima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2022

-

18:58

Kijev optužuje Moskvu za otmicu dece iz Ukrajine i davanje na usvajanje ruskim državljanima
Kijev optužuje Moskvu za otmicu dece iz Ukrajine i davanje na usvajanje ruskim državljanima - Copyright Tanjug AP/Nariman El-Mofty

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine optužilo je Moskvu da organizuje otmice dece s teritorije Ukrajine i da ih ilegalno daje na usvajanje državljanima Ruske Federacije.

"Više 1.000 ukrajinske dece iz Marijupolja koji je zauzela ruska vojska, ilegalno je prebačeno u Tjumenj, Irkutsk, Kemerovo i Altajski kraj u Sibiru, a više od 300 dece se trenutno nalazi u specijalizovanim ustanovama u Krasnodarskom kraju", navodi se u saopštenju.

Ovakvim postupcima Ruske Federacije, dodaje Ministarstvo, grubo se krši Ženevska konvencija iz 1949. godine o zaštiti civilnih lica u vreme rata, koja propisuje obavezu okupacione sile da ne menja građanski status dece, kao i Konvenciju UN o zaštiti prava dece iz 1989. godine.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu, posebno UN, da osudi tekuće zločine Rusije nad decom u Ukrajini, kao i da preduzmu hitne mere protiv Moskve da zaustavi njeno kršenje međunarodnog prava", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da sva ukrajinska deca, koja su ilegalno raseljena na teritoriju Rusije, moraju biti vraćena roditeljima ili zakonskim starateljima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa