Evropa

Ukrajinski dronovi i rusko ometanje signala: Rat iz vazduha sve značajniji, i jeftine letelice mogu da naprave štetu

Komentari
Ukrajinski dronovi i rusko ometanje signala: Rat iz vazduha sve značajniji, i jeftine letelice mogu da naprave štetu
Ukrajinski dronovi i rusko ometanje signala: Rat iz vazduha sve značajniji, i jeftine letelice mogu da naprave štetu - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Drugi put u istom mesecu, rusku pomorsku bazu u Sevastopolju napali su dronovi. Iako ovi napadi nisu napravili značajnu direktnu štetu, pokazali su veoma važnu stvar - mogućnost napada dronovima predstavljaće veliku prednost u ratu između Rusije i Ukrajine.

Na jednom od video-snimaka koji prikazuju napad na bazu u Sevastopolju, čuju se pucnji koji verovatno potiču od malog arsenala oružja, a ne protivvazdušnih odbrambenih sistema, i dron je verovatno oboren pre nego što je uspeo da načini ozbiljnu štetu, prenosi Gardijan. Sam guverner grada kog je imenovala Rusija, Mihail Razvožajev, istakao je da je dron preletao preko "osetljivog vojnog područja", a naposletku je soapštio i kako je letelica pogođena hicima.

Stručnjaci, poput Džastina Bonka iz britanskog instituta RUSI, smatraju da je dron koji se vidi na snimku možda kineske proizvodnje, i da je jedan od modela koje je moguće nabaviti komercijalnim putem za oko 9.000 evra. U pitanju je, ako je Bonk u pravu, model Mugin-5, koji može da leti do sedam sati i razvije brzinu od najviše 150 kilometara na sat, uz mogućnost nošenja bojeve glave težine od 15-20 kilograma.

Letelica slična ovoj pojavljuje se i na jednom ranijem snimku koji je objavio ruski vojni analitičar, a koji prikazuje "kamikaze napad" na naftnu rafineriju koja se nalazi na teritoriji Rusije u mestu Novošahtinsk, blizu ruskog grada Rostova i nedaleko od ukrajinskog grada Donjecka. 

Iz zvaničnih krugova u Kijevu su negirali odgovornost za sve ove napade, mada je savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak za Gardijan nedavno rekao kako je "cilj ukrajinske vojske da poseje haos u ruskim redovima tako što će napasti njihove ključne linije snabdevanja". Ovaj list, međutim, ocenjuje da je veća važnost nedavnih napada iz vazduha to što pružaju psihološku prednost Ukrajini, jer pokazuju da ruske linije snabdevanja i druge lokacije za koje se smatralo da su dobro branjene, zapravo mogu biti ranjive kao i bilo koja druga lokacija.

Visoka tehnologija, ali i jeftiniji modeli

Tokom rata protiv Rusije, Ukrajina je koristila dronove "sa razarajućim efektom", piše piše Ričard Huker u svojoj analizi na sajtu "Atlantic Council". On dodaje da su ključne letelice u ovom smislu bili turski Bajraktari TB2 koji mogu da nose bombe na lasersko navođenje, kao i modeli Feniks Goust i Svičblejd, kamikaze dronovi koji su u ukrajinsku vojski stigli zahvaljujući SAD, i koji se zajedno sa eksplozivima zaleću direktno u metu.

Kao podrška ovakvim visokotehnološkim vojnim dronovima, ukrajinskim snagama služe hiljade jeftinijih komercijalnijih modela koji se koriste za snimanje situacije i prikupljanje obaveštajnih podataka sa terena. Mada su se ruske snage prilagodile ovome i ukrajinski dronovi trpe gubitke, to što su jeftini i brzo spremni za korišćenje pruža Kijevu šansu da ih i dalje smatra važnim delom svoje vojske, navodi se u analizi.

profimedia

Bajraktar TB2 dron

Činjenica da je ukrajinska vojska unapredila svoju vazdušnu flotu i postala taktički fleksibilnija doprinosi tome da je Rusija izgubila dobar deo prednosti u vazduhu. Međutim, Huker u analizi ukazuje i na sposobnost Ukrajine da obezbedi dodatnu vatrenu moć u vidu podrške dronova iz vazduha artiljeriji na kopnu.

Ukoliko posmatramo dronove samo kao deo ukupne vazdušne flote vojske Ukrajine, dodaje se, oni su svakako vredan dodatak ali bi bilo potrebno dopremiti Kijevu i još borbenih aviona, pa bi, na primer, čak i 50 dodatnih aviona uz prateću municiju i rezervne delove napravilo veliku razliku na terenu. Kada je u pitanju odbrambena strategija u vazduhu, ukrajinske snage su dobro uradile što su se pre svega oslanjale na precizne udarce dronovima i stalno pomeranje svojih resursa.

Rusko ometanje signala

Mada su dronovi veoma važan element ukrajinske vojske, problem za Kijev je to što se suočavaju sa nevidljivim neprijateljem - ruskim arsenalom za elektronsko ratovanje. Ovi sistemi koriste se, kako u ruskoj tako i u ukrajinskoj vojsci, za otkrivanje i ometanje GPS signala oružja i dronova neprijatelja, rekao je Semjuel Bendet iz Centra za pomorsku analizu za portal "The Record", dodajući da mogu da ih koriste letelice, brodovi i kopnene snage.

Elektronski sistemi za ratovanje koriste signale poput radara, radio talasa ili infrared talasa kako bi pronašli, dešifrovali i ometali komunikaciju neprijateljskih uređaja, a Rusija je investirala u širok asortiman ovog tipa opreme. To uključuje taktičke sisteme kratkog dometa, kao i one koji bi navodno trebalo da destabilizuju neprijateljsku tehnologiju udaljenu desetinama kilometara, dodaje Bendet.

Kako je za ovaj sajt istakao Valentin Badrak iz ukrajinskog Centra za studije kontrole naoružanja, sistemi za elektronsko ometanje koje Rusija koristi nisu nikakva inovacija - već su korišćeni i u prethonim sukobima, uključujući invaziju na Krim i istočnu Ukrajinu 2014. godine, ako i građanski rat u Siriji 2015. Međutim, ruska vojska posebno učestalo koristi ove sisteme u poslednjih nekoliko meseci, i to kako bi ometala ukrajinske dronove, dodaje Badrak.

profimedia

Sevastopolj na Krimu

Ukrajina, inače, nema centralizovano snabdevanje vojske dronovima - negde ih vojni odseci sami kupuju a negde oni dolaze u vidu donacija. Mali komercijalni dronovi nisu dizajnirani tako da budu učesnici vojnih akcija, pa su stoga i laka meta za sofisticirane sisteme kakve Rusija često koristi, kaže Bendet.

Još jedan problem za ukrajinsku vojsku kada je u pitanju korišćenje dronova u vojne svrhe, mogla bi da predstavlja nedovoljno razvijena mreža za treniranje pilota koji bi upravljali dronovima, kao i to što na mnogim mestima nije ni moguće upravljati njima zbog sistema kojima Moskva ometa signale neophodne za lociranje samih letelica.

Makena Jang iz Centra za međunarodne studije je istakla da mnogi proizvođači dronova znaju sa kakvim se problemima njihovi korisnici suočavaju na terenu, i da se već sada radi na tome da se prave letelice koje bi mogle da te prepreke prevaziđu.

"Rešenje postoji, ali zahteva vreme. Način na koji se koriste vazdušni i sajber resursi u ovom ratu je potpuno nov, jer predstavlja veoma brz i lagan način da se presretnu i ometaju neprijateljski signali", zaključila je. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa