Evropa

Alarmantan izveštaj IAEA: Situacija u Zaporožju bez presedana, "hitne mere za sprečavanje nuklearne nesreće"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2022

-

16:54

Alarmantan izveštaj IAEA: Situacija u Zaporožju bez presedana, "hitne mere za sprečavanje nuklearne nesreće"
IAEA u Zaporožju - Copyright IAEA, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je izveštaj o bezbednosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju je zauzela Rusija, na jugoistoku Ukrajine.

Organizacija UN za nuklearni nadzor upozorava da postoji "hitna potreba za privremenim merama za sprečavanje nuklearne nesreće" u nuklearnoj elektrani, dodajući da je "ozbiljno zabrinuta" zbog situacije u postrojenju.

U izveštaju stoji da je "situacija u Zaporožju bez presedana".

"Ovo je prvi put da je došlo do vojnog sukoba usred objekta koji se koristi za veliki, uspostavljeni program nuklearne energije. Nuklearna nesreća može imati ozbiljne posledice unutar zemlje i van njenih granica", navedeno je.

Dodaje se i da, do okončanja sukoba i ponovnog uspostavljanja stabilnih uslova, postoji hitna potreba za privremenim merama za sprečavanje nuklearne nesreće koja je nastala kao posledica fizičkog oštećenja izazvanog vojnim sredstvima.

"To se može postići trenutnim uspostavljanjem nuklearne bezbednosno-zaštitne zone", dodaje IAEA.

Svedoci granatiranja

Tim nuklearnih eksperata UN "izbliza" je bio svedok granatiranja u blizini nuklearne elektrane Zaporožja tokom posete tom postrojenju, navodi se u izveštaju dalje.

Izvestioci su takođe iz prve ruke videli i oštećenja na površini puta, zidovima i prozorima na raznim zgradama, kao i na nadvožnjaku koji povezuje reaktorske jedinice u elektrani.

"Granatiranje je moglo uticati na strukture, sisteme i komponente vezane za bezbednost i moglo je da izazove značajne uticaje na bezbednost, gubitak života i povrede osoblja", piše u izveštaju.

IAEA

Jedno od oštećenja unutar kompleksa

Šef IAEA Rafael Grosi izjavio je da "iako prošli događaji još nisu izazvali nuklearnu vanrednu situaciju, oni predstavljaju stalnu pretnju po nuklearnu bezbednost i bezbednost, jer bi mogle da budu ugrožene kritične bezbednosne funkcije".

"Ozbiljna zabrinutost"

"Od 24. februara (početka ruske invazije), IAEA procenjuje situaciju u Ukrajini, odnosno nuklearnu opasnost koja preti u toj zemlji. Uzimajući u obzir ove do sada neviđene okolnosti u kojima su vojne snage u blizini ili na lokaciji nuklearnih objekata, posebno operativnih delova nuklearne elektrane, IAEA je razvila prilagođen pristup za pravilnu procenu situacije. Ovo je dovelo do formulacije sedam neophodnih stubova za osiguranje nuklearne bezbednosti tokom oružanog sukoba", navodi se u izveštaju.

Tih sedam stubova su: fizički integritet objekata koji je neophodno održavati; svi sigurnosni i sigurnosni sistemi i oprema moraju biti u potpunosti funkcionalni u svakom trenutku; operativno osoblje mora biti u stanju da ispuni svoje dužnosti bez nepotrebnog pritiska; mora postojati bezbedno snabdevanje električnom energijom van lokacije iz mreže za sve reaktore; mora postojati neprekidan logistički lanac snabdevanja i transport do i od elektrane; moraju postojati efikasni sistemi za praćenje radijacije na licu mesta i van kompleksa elektrane, kao i mere pripravnosti u vanrednim situacijama; mora postojati pouzdana komunikacija sa regulatorom i drugim institucijama zaduženim za održavanje bezbednosti.

Iz IAEA su naveli da je u Zaporožju kompromitovano svih sedam navedenih stubova, kao i da zbog toga postoji "ozbiljna zabrinutost u vezi sa situacijom". Dodaje se da su uspostavili salno prisustvo u nuklearnoj elektrani Zaporožje, što će biti od najveće važnosti za stabilizaciju, i omogućiće agenciji da pomno prati situaciju na lokaciji i daje direktne, brze i pouzdane informacije.

IAEA

Stručnjaci IAEA posmatraju rupu na krovu jednog od objekata u kompleksu elektrane

 

Takođe, u izveštaju se navodi da je nedavno granatiranje dovelo do posledica po bezbednost, kao i da su oštećeni određeni delovi postrojenja, tako da je aktivirana zaštita od vanrednih situacija u jednom od blokova elektrane, gde su pušteni u rad dizel-agregati.

"Konstantno granatiranje moglo bi oštetiti druge kritične sisteme i opremu postrojenja, i
dovesti do težih posledica, uključujući neograničeno ispuštanje radioaktivnih materijala u atmosferu. Stoga je potrebno izbegavati svako granatiranje koje ugrožava bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje", piše IAEA.

U dva bloka je, dodaje se, zabeleženo prisustvo ruskih oklopnih vozila, ali je ukrajinsko osoblje fabrike obavestilo tim inspektora da su svi bezbednosni sistemi unutar elektrane u normalnim funkcijama, i da je fizički sistem zaštite operativan.

Komentari (0)

Evropa