Evropa

Tenzije u Egejskom moru: Ankara tvrdi da je grčka obalska straža otvorila vatru na teretni brod u Egeju

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2022

-

11:36

Tenzije u Egejskom moru: Ankara tvrdi da je grčka obalska straža otvorila vatru na teretni brod u Egeju
Tenzije u Egejskom moru: Ankara tvrdi da je grčka obalska straža otvorila vatru na teretni brod u Egeju - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Turska obalska straža saopštila je danas da je grčka obalska straža otvorila vatru na teretni brod koji je plovio međunarodnim vodama u Egejskom moru.

Dodaje se da nije bilo žrtava u pucnjavi na 20 kilometara jugozapadno od turskog ostrva Bozčada u subotu, kao i da su nakon "uznemirujuće paljbe" dva grčka broda, turski obalski brodovi otišli u tu oblast, ali da su tada Grci otišli.

AP navodi da nije jasno zašto je došlo do pucnjave.

Turska već neko vreme tvrdi da Grčka krši međunarodne sporazume tako što je postavila vojsku na ostrvima u blizini turske obale Egejskog mora, a takođe optužuje Atinu da je njena protivvadušna odbrana naciljala turske avione tokom NATO vežbi iznad istočnog Mediterana.

Grčka odgovara da mora da brani istočna ostrva, uključujući i turistička mesta Rodos i Kos, koji su bliži turskoj obali nego grčkoj.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno je optužio je Grčku da je okupirala ostrva u Egejskom moru koja imaju demilitarizovani status, zapretivši da je Ankara spremna da uradi "ono što je potrebno" kada dođe vreme.

Turska i Grčka se ne slažu po brojnim pitanjima, a Ankara je nedavno optužila Atinu da je naoružala demilitarizovana ostrva u Egeju, što je Atina negirala.

"Vaša okupacija ostrva nije naša briga. Kada dođe vreme, čas, uradićemo ono što je potrebno", rekao je Erdogan a preneo Rojters. 

Šta je dovelo do nove serije napetosti

Napetosti među mediteranskim komšijama ponovo su narasle nakon posete grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa američkom Kongresu u maju ovde godine, kada je od strane Turske optužen da je pokušao da "blokira kupovinu američkih borbenih aviona F-35".

Iako su, nakon petogodišnje pauze, dve članice NATO-a prošle godine nastavile razgovore o rešavanju sporova u Sredozemnom moru i drugim bilateralnim pitanjima, ti pregovori nisu doneli veliki napredak, a "ulje na vatru" dolila je Micotakisova poseta SAD.

Naime, Ankara je naručila više od stotinu aviona F-35, ali su SAD odustale od te prodaje 2019. godine, nakon što je Turska nabavila ruski odbrambeni raketni sistem S-400. SAD su pride uvele i sankcije protiv turske Direkcije za odbrambenu industriju, njenog načelnika Ismaila Demira i još tri zaposlena zbog ovog poteza u decembru 2020. Uprkos tome, Erdogan je prošle godine najavio da će nabaviti i drugu seriju PVO sistema od Rusije, iako bi to moglo produbiti razdor između SAD i Turske. 

Nakon toga otvorena je "Pandorina kutija" koja je još jednom, ovoga puta na višem nivou, uzburkala strasti između Grčke i Turske.  Opširnije u posebnom tekstu

Komentari (0)

Evropa