Evropa

Zaoštravaju se odnosi Grčke i Turske: Micotakisova poseta SAD opet razbuktala tenzije

Komentari

Autor: Protothema, Kathimerini, T.T.

14/06/2022

-

11:10

Zaoštravaju se odnosi Grčke i Turske: Micotakisova poseta SAD opet razbuktala tenzije
Zaoštravaju se odnosi Grčke i Turske: Micotakisova poseta SAD opet razbuktala tenzije - Copyright AP Photo/Burhan Ozbilici; Geert Vanden Wijngaert; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Napetosti među mediteranskim komšijama ponovo su narasle nakon posete grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa američkom Kongresu, kada je od strane Turske optužen da je pokušao da "blokira kupovinu američkih borbenih aviona F-35".

Iako su, nakon petogodišnje pauze, dve članice NATO-a prošle godine nastavile razgovore o rešavanju sporova u Sredozemnom moru i drugim bilateralnim pitanjima, ti pregovori nisu doneli veliki napredak, a "ulje na vatru" dolila je Micotakisova poseta SAD.

Naime, Ankara je naručila više od stotinu aviona F-35, ali su SAD odustale od te prodaje 2019. godine, nakon što je Turska nabavila ruski odbrambeni raketni sistem S-400. SAD su pride uvele i sankcije protiv turske Direkcije za odbrambenu industriju, njenog načelnika Ismaila Demira i još tri zaposlena zbog ovog poteza u decembru 2020. Uprkos tome, Erdogan je prošle godine najavio da će nabaviti i drugu seriju PVO sistema od Rusije, iako bi to moglo produbiti razdor između SAD i Turske.

Nakon toga otvorena je "Pandorina kutija" koja je još jednom, ovoga puta na višem nivou, uzburkala strasti između Grčke i Turske.

Nova era u odnosima završena pre nego što je i počela

Nedugo nakon Micotakisove posete Vašingtonu, Erdogan je rekao da grčki premijer za njega "više ne postoji", kao i da "nikada neće pristati na sastanak sa njim". Ni narednih dana turski predsednik nije krio frustraciju zbog nivoa grčko-američkih odnosa, ali i naoružanja. Obraćajući se studentima u Ankari, Erdogan je govorio o Grčkoj i pomenuo programe naoružanja te zemlje, američke baze na grčkom tlu i Kipar.

"Vidite šta se dešava sa Grčkom. Zapadu duguje 400 milijardi evra, ali dobija oružje i odobrenje SAD-a za izgradnju baza. S druge strane, kada se sretnu s nama kažu da 'žele da razvijaju odnos'. Ali kažu i da na Kipru ne vide kao pozitivno rešenje za dve države. Ko je rekao da ćemo mi gledati pozitivno na ono što vi budete govorili?", rekao je.

Povodom zahteva Finske i Švedske za članstvo u NATO, turski predsednik se ponovo osvrnuo i na Grčku rekavši da su tada podržali njeno članstvo u Alijansi, ali da "na taj put neće opet ići", ujedno optužujući Grčku da "štiti teroriste na svojoj teritoriji" iako su iz Turske dobili spisak sa njihovim imenima, prenosi "Proto thema".

Međusobne provokacije

Nije dugo prošlo nakon "eksplozivih" izjava turskog predsednika, a grčko Ministarstvo spoljnih poslova je reagovalo tvrdeći da su dva turska lovca ušla u vazdušni prostor Grčke, na samo dve i po nautičke milje od Aleksandrupolisa. MInistarstvo je osudilo kršenje nacionalnog suvereniteta i okarakterisalo ovu akciju "turskom provokacijom".

"To je deo napora Turske da promoviše svoj neootomanski revizionizam, koji krša sva osnovna pravila međunarodnog prava", navodi se u saopštenju nakon kojeg je ministar Nikos Dendias uložio hitan protest turskom ambasadoru u Grčkoj.

S druge strane, stav Ankare na diplomatskom nivou bio je podjednako oštar, pa je tursko Ministarstvo spoljnih poslova pomenulo "neophodan odgovor u skladu sa pravilima reciprociteta i angažovanja", i takođe optužilo grčku stranu za narušavanje vazdušnog prostora iznad Imbrosa.

Turkish Presidency via AP

 

Oštrim tonom obratio se i Micotakis iz Holandije, u govoru na konferenciji Evropske narodne partije.

"Svaki pokušaj narušavanja suvereniteta biće strogo kažnjen. Nećemo toleristai novu verziju istorijske revizije, fantaziju o izgubljenim imperijama", rekao je i u daljem govoru naglasio:

"Ne možete da birate svoje komšije. Geografija nam je preodredila da živimo zajedno. Bolje je da to bude mirnim putem i da naše nesuglasice rešavamo na osnovu međunarodnog prava i dobrosusedskih odnosa. Ovaj pristup, međutim nije bio dvosmeran"

Američki Stejt dipartment je naveo da podstiče dve države da "rešavaju pitanja morskog razgraničenja na miran način i u skladu sa međunarodnim pravom". Osim toga na pitanje američkog novinara "koliko su SAD zabrinute zbog preleta turskih lovaca iznad grčkih ostrva" i kako ove akcije utiču na stabilnost NATO-a, portparol Ned Prajs je odgovorio da "ohrabruju sve zemlje da poštuju suvereni vazdušni prostor drugih zemalja i koriste vojne avione uz dužno poštovanje bezbednosti civilnih", prenosi "Katimerini".

"Tamo gde postoji neslaganje oko granica vazdušnog prostora neke zemlje, pozivamo na koordinaciju i diskusiju, a ne na provokativne akcije koje bi mogle dovesti do fatalnih nesreća", rekao je on.

Pretnje o demilitarizaciji ostrva

Pre nekoliko dana turski predsednik je uzburkao Mediteran i izjavom da Grčka treba da "prestane da naoržava svoja ostrva koja, kako je naveo, imaju status demilitarizovanih teritorija i da se pridržava međunarodnih sporazuma".

"Upozoravam Grčku da izbegava snove, dela i izjave zbog kojih će zažaliti. Urazumite se“, naveo je ranije Erdogan u govoru koji je održao dok je posmatrao turske vojne vežbe u blizini Izmira na obali zapadne Turske, preneo je Tanjug.

Osim toga, dodatne tenzije izazvao je i predstavnik turske Partije pravde i razvoja Omer Čelik koji je na Tviteru objavio fotografije sa velike vojne vežbe EFES 2022 i napisao: "Možda ćemo iznenada doći jedne noći..."

Grčka je na Erdoganove izjave o demilitarizaciji ostrva odgovorila slanjem 16 mapa počevši od statusa kvo sadržanog u ugovorima iz Lozane (1923) i Pariza (1947).

"U nastojanju da se dublje razume turski širi publicizam, priložene karte na slikovit i nedvosmislen način ilustruju turske nezakonite i jednostrane radnje i optužbe", navodi se u saopštenju i dodaje da te mape "dokumetuju razmere turskog revizioizma usmerenog na preokretanje statusa kvo, kršenje međunarodnog prava i međunarodnog prava mora, ugrožavanje mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu".

Erdogan je pak, podsetio da se Turska neće odreći svojih prava u Egejskom moru i neće odustati od korišćenja prava utvrđenih međunarodnim sporazumima kada je reč o naoružavanju spornih ostrva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa