Evropa

Nacionalni dan Katalonije okupio 150.000 separatista u Barseloni

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2022

-

23:57

Nacionalni dan Katalonije okupio 150.000 separatista u Barseloni
Nacionalni dan Katalonije okupio 150.000 separatista u Barseloni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 150.000 katalonskih separatista okupilo se u Barseloni na najveći katalonski praznik - Nacionalni dan Katalonije.

Katalonska nacionalna skupština (ANC), građanska grupa koja je organizovala marš, oštro se protivi razgovorima koje katalonska vlada vodi sa centralnom vladom Španije u Madridu.

Ova uticajna organizacija navodi da je izgubila poverenje u političke stranke i da je spremna da krene dalje bez njih ka novom pokušaju raskida sa Španijom.

To je dovelo do toga da regionalni predsednik Katalonije Pere Aragones postane prvi katalonski predsednik koji nije prisustvovao godišnjem secesionističkom maršu.

Dolors Feliu, predsednica ANC-a, izjavila je za AP da se nada da će današnji miting poslužiti kao poziv na buđenje Aragonu da prekine pregovore sa centralnom vladom.

Policija u Barseloni saopštila je da je skupu prisustvovalo 150.000 ljudi.

AP Photo/Joan Mateu Parra

 

Organizatori su naveli da je bilo prisutno još nekoliko stotina hiljada.

U moru katalonskih zastava, neki učesnici su nosili transparente, kojima su tražili od katalonskih vlasti da usvoje Deklaraciju o nezavisnosti ili da podnesu ostavku.

Aragones je učestvovao u drugim događajima tokom praznika, ali su članovi njegove stranke Republikanska levica Katalonije bili izloženi podsmehu i uzvicima "Izdajice!" kada su tradicionalno polagali cveće na spomenik Rafaelu Kazanovi u Barseloni.

Aragones ističe da su razgovori sa vladom španskog premijera Pedra Sančeza od vitalnog značaja.

On je naglasio da se neće odreći svog obećanja o održavanju još jednog referenduma o nezavisnosti, ali i dodaje da su razgovori ključni za pronalaženje rešenja za desetine Katalonaca koji imaju pravne probleme zbog njihove uloge u pokušaju otcepljenja 2017. koji su španski sudovi proglasili nezakonitim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa