Evropa

Nevreme napravilo haos u Hrvatskoj - leteli krovovi, padalo drveće, prevrtali se automobili

Komentari

Autor: Tanjug, Index.hr

15/09/2022

-

19:30

Nevreme napravilo haos u Hrvatskoj - leteli krovovi, padalo drveće, prevrtali se automobili
Tanjug/HINA/Igor Kokoruš - Copyright Tanjug/HINA/Igor Kokoruš

veličina teksta

Aa Aa

Snažno nevreme praćeno jakim vetrom i kišom zahvatilo je danas popodne područje Čazme u Hrvatskoj gde su oštećeni krovovi mnogih objekata i vozila, a na teren su upućene dežurne službe, prenose hrvatski mediji.

Nevreme inače juri i ka Srbiji, a Republički Hidrometeorološki Zavod (RHMZ) objavio je danas upozorenje na pljuskove i grmljavinu praćene gradom, jakim ili olujnim vetrom, kao i količinom padavina većom od 20 mm za kratko vreme i za područje severne Srbije.

Dojave građana o snažnom nevremenu praćenom jakim vetrom i kišom na čazmanskom području Županijski centar 112 Bjelovar primio je u popodnevnim satima.

Na teren su odmah upućene dežurne službe, pripadnici Civilne zaštite Bjelovar kao i županijski vatrogasni komandant, preneo je Index.hr.

Jak vetar nosio je krovove, čupao stabla i prevrtao kamione, a prema prvim informacijama velika materijalna šteta nastala je na krovovima kuća, poslovnih objekata, vozilima i osnovnoj školi u Čazmi.

Tanjug/HINA/Igor Kokoruš

 

Ministri i članovi vlade u obilasku Čazme

Potpredsednik vlade Tomo Medved, ministar prostornog planiranja, građevinarstva i državne imovine Ivan Paladina i ministarka poljoprivrede Marija Vučković stigli su u Čazmu.

Kako je potvrđeno iz vlade, njih će u Čazmi dočekati bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, a nakon kratkog sastanka obići će područje koje je stradalo u jakom nevremenu i obratiti se medijima.

"Za bilo kakve procene štete još je rano govoriti, ali sigurno se radi o višemilionskim iznosima. Oštećenja su vrlo ozbiljna. Veliki broj stambenih objekata u potpunosti je ostao bez krova, dakle ne samo bez crepa već bez cele drvene građe. Barem je tridesetak takvih kuća, a u celom gradu nema kuće koja nije oštećena", naglasio je čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak dodavši da su osim kuća stradali i brojni privredni objekti.

Tanjug/HINA/Igor Kokoruš

 

"Srušio se dalekovod i ekipe su trenutno na terenu. Očekujemo da će jedan deo grada  struju dobiti večeras dok će najveći deo tek sutra dobiti struju. Preti nam opasnost da ostanemo i bez vode, rekao je gradonačelnik. Sirene bruje po celom gradu", istakao je Pirak i dodao da je "to snaga koju dugo nije video".

U Čazmu je hitno otputovao bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i sastao se s lokalnom upravom.

Tanjug/HINA/Igor Kokoruš

 

“Kuće i poslovni objekti su ostali bez krovova, drveća su srušena, nastradala je i škola kao i dalekovod zbog čega neće biti struje, možda i više dana. Ima i kamiona koje je snažan vetar preokrenuo. Vatrogasci su na terenu, činimo sve što možemo u ovom trenutku da pomognemo građanima”, kazao je župan Marušić.

O nevremenu u Čazmi i evenutalnim povređenim osobama policija se još nije oglasila, ali je portparol Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske rekao je da je primljeno nekoliko dojava građana o oštećenju imovine usled nevremena. Uglavnom je reč o oštećenjima vozila usled pada stabala.

Nevreme praćeno vetrom, gradom i kišom zahvatilo je popodne i područje Grubišnog Polja, saopštio je Sekretarijat civilne zaštite.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa