Evropa

Sva unučad kraljice Elizabete Druge prisustvovaće bdenju u Vestminsterskoj dvorani

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

16/09/2022

-

12:35

Sva unučad kraljice Elizabete Druge prisustvovaće bdenju u Vestminsterskoj dvorani
Sva unučad kraljice Elizabete Druge prisustvovaće bdenju u Vestminsterskoj dvorani - Copyright Tanjug AP/Jacob King/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Osmoro unučadi kraljice Elizabete, uključujući prinčeve Vilijama i Harija, prisustvovaće bdenju uz kovčeg preminule kraljice u trajanju od 15 minuta, najavljuju iz Kensingtonske palate.

Kovčeg kraljice Elizabete nalazi se u Vestminsterskoj dvorani u Londonu gde će na hiljade građana odati počast preminuloj kraljici.

Ona je iza sebe ostavila četvoro dece - kralja Čarlsa III, princezu Anu, princa Endrjua i Princa Edvarda, kao i unučad Pitera Filipsa (44), Zaru Tindal (41), Princa Vilijama (40), Princa Harija (37), princezu Beatris (34), princezu Judžini (32), lejdi Luiz Vindzor (18) i Džejmsa, vikonta Severna (14), koji će joj u petak uveče odati počast.

Najstariji kraljičin unuk, Piter Filips, kao i Zara Tindal, deca su princeze Ane i kapetana Marka Filipsa. Najpoznatiji njeni unuci: princ Vilijam, najverovatniji budući naslednik krune i princ Hari, sinovi su kralja Čarlsa III, a princeze Beatris i Judžini ćerke princa Endrjua i njegove bivše žene Sare Ferguson, vojvotkinje od Jorka.

Tanjug/AP/Scott Heppell

Princ Edvard, lejdi Luiz Vindzor, vojvotkinja Sofi i princeze Beatris i Judžini pozdravljaju narod okupljen ispred zamka Balmoral 

Najmlađe unuke Elizabeta II dobila je od sina, princa Edvarda i njegove supruge Sofi, vojvotkinje od Veseksa, a to su lejdi Luiz Vindzor i Džejms, vikont Severn.

Takođe, Elizabeta Druga dobila je za života dvanaestoro praunučića: Džordža, Šarlotu i Luisa od Velsa, Lilibet i Arčija Mauntbeten Vindzor, Sijenu Elizabet Mauntbeten, Savanu i Islu Filips, Lukasa, Lenu Elizabet i Miju Grejs Tindal i Avgusta Filipa Hoka Bruksbanka.

Podsećamo, kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge prenet je 14. septembra iz Bakingemske palate u svečanoj procesiji do Vestminsterske dvorane.

Tanjug AP/Christopher Furlong/Pool Photo via AP

 

Kralj Čarls III, njegovi sinovi prinčevi Vilijam i Hari, kao i drugi članovi kraljevske porodice, hodali su iza kovčega, koji će na u Vestminsterskoj dvorani ostati četiri dana, sve do sahrane kraljice u ponedeljak.

Kovčeg je umotan u Kraljevski standard, a na vrhu je imperijalna državna kruna, ukrašena sa skoro 3.000 dijamanata, kao i buketom cveća i biljkama, uključujući i bor sa imanja Balmoral, gde je kraljica preminula prošle nedelje u 96. godini života.

Sahrana kraljice Elizabete II biće održana 19. septembra, a ceremoniji će prisustvovati brojni svetski lideri i članovi kraljevskih porodica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa