Evropa

Novčanice, himna, uniforme: Šta će sve morati da se menja u Velikoj Britaniji nakon smrti kraljice Elizabete II

Komentari

Autor: Euronews

18/09/2022

-

18:11

Novčanice, himna, uniforme: Šta će sve morati da se menja u Velikoj Britaniji nakon smrti kraljice Elizabete II
Novčanice, himna, uniforme: Šta će sve morati da se menja u Velikoj Britaniji nakon smrti kraljice Elizabete II - Copyright AP/Kirsty Wigglesworth, Frank Augstein, Matt Dunham, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Smrt kraljice Elizabete ll povlači niz praktičnih stvari koje će morati da se menjaju u Velikoj Britaniji, ali i u nekim prekomorskim teritorijama. Stupanje na presto kralja Čarlsa lll dovešće do promene novčanica, pasoša, poštanskih maraka i još mnogo stvari koje su bile isključivo vezane za kraljicu.

AP/Matt Dunham

 

Lik kralja Čarlsa III počeće da se pojavljuje na kovanicama i novčanicama u Velikoj Britaniji i drugim zemljama širom sveta, zamenjujući kraljicu Elizabetu II. Njegov lik će se pojaviti i na nekoliko drugih valuta koje se koriste na istočnim Karibima, u Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.  Isto će važiti i za druga ostrva i teritorije pod kontrolom britanske krune.

Britanska istorija već je neke slične stvari već videla. Novčići sa likom kralja Edvarda Vlll nikada nisu bili u opticaju jer je kralj posle 326 dana vladavine abdicirao i oni su povučeni. Međutim, lik pokojne kraljice Elizabete ll se pojavljuje na poštanskim markama, poštanskim kutijama, pa čak i na policijkim šlemovima, kojima takođe predstoji promena.

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Britanska nacionalna himna "Bože, čuvaj kraljicu", koja se izvodi punih 70 godina i mnoge generacije za drugu i ne znaju, postaće "Bože, čuvaj kralja" sa verzijom teksta prilagođenom za muškarca. Himna takođe predstavlja jednu od dve nacionalne himne Novog Zelanda, ali je i kraljevska himna Australije i Kanade, iako obe zemlje  imaju svoje nacionalne himne.

Promene u pasošu, ali i prilikom zdravice

Tekst na unutrašnjoj korici britanskih pasoša koji se izdaju u ime krune moraće da pretrpi izmene. Sličan tekst se pojavljuje u pasošima Australije, Kanade i Novog Zelanda.  Nakon podizanja čaše tokom zvaničnih sastanaka, "Kraljica" će sada biti zamenjena sa "Kralj".

profimedia

 

Na Kanalskim ostrvima, nezvanična francuska fraza koja se koristi prilikom nazdravljanja "La reine, notre duc", odnosno "Kraljica, naš vojvoda" postaće "Le roi, notre duc".  

Sve oznake na Trezoru i carini koje su nosile oznake Njeno Veličanstvo (Her Majesty), sada će biti zamenjena sa His Majesty (Njegovo Veličanstvo). Govor kojim se otvara sednica parlamenta sada će biti "Kraljev", a ne "Kraljičin govor".

AP/Kirsty Wigglesworth

 

Kraljičina garda, omiljena turistička atrakcija pri poseti Bakingemskoj palati, takođe će promeniti ime. Policija više neće čuvati kraljičin već mir kralja, a advokatska kancelarija će se promeniti sa naziva "QC" (Kraljičin savetnik) u KC (Kraljev savetnik).

Zatvorenici više neće biti držani u zatvorima Njenog nego Njegovog Veličanstva, kao što i regruti u vojsci više neće dobijati kraljičin nego kraljev šiling.

profimedia

 

Konačno, kada je i o kulturnim ustanovama reč, takođe će doći do promene. Naime, čuveno  "Pozorište Njenog Veličanstva" u umetničkoj četvrti Vest End u Londonu, gde se popularni mjuzikl "Fantom iz opere“ izvodi još od 1986,  sada će se takođe promeniti u "Pozorište Njegovog Veličanstva"

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa