Evropa

Prvi kraljev govor, Čarls se obratio naciji: Zaklinjem se da ću služiti sa lojačnošću, poštovanjem i ljubavlju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2022

-

20:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Britanski kralj Čarls Treći obratio se naciji, prvi put nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete Druge, koja je preminula u 97. godini života. U svom govoru, on se svečao zakleo da će podržavati ustavna načela "u srcu naše nacije" i da će služiti građanima sa lojačnošću, poštovanjem i ljubavlju. Kako je naveo, njegova majka je svoj život i vladavinu dugu 70 godina poverila narodu i svojoj prodici.

"Danas vam se obraćam sa osećajem velike tuge. Tokom života Njenog Veličanstva Kraljice, moja voljene majka, mogu da kažem da je bila primer i inspiracija mojoj prodici i meni. Dugujemo joj dosta, jer je bila naš vođa i zaslužuje našu ljubav, volju i naklonost", rekao je kralj Čarls u svom prvom obraćanju.

Kako je naveo, kraljica Elizabeta II je tokom svoje duge vladavine bila usmerena na to da služi građanima, navodeći da je to bila njena sudbina, a ujedno i njena obaveza.

"Dobro je proživela svoj život, u skladu sa sudbinom koja joj je namenjena i koju je ispunila. Sada najtužnije možemo da oplakujemo njenu smrt. Pored lične tuge koju oseća cela moja porodica, i koju deli sa mnogima od vas u Ujedinjenom Kraljevstvu i svim zemljama u kojima je bila šef države, u Komonveltu širom sveta, želimo da kažemo da delimo i duboku zahvalnost mojoj majci za više od 70 godina koliko je kao kraljica služila ljudima i raznim nacijama", poručio je kralj Čarls.

On je podsetio na njeno obraćanje iz 1947. godine, na njen 21. rođendan, kada je u emisiji iz Kejptauna u Komonvelta rekla da će svoj život, bilo da je kratak ili dug, posvetiti tome da služi svom narodu.

"To je bilo više od obraćanja. To je bila lična posvećenost, koja je definisala njen ceo život. Videli smo njenu trajnu ljubav prema tradiciji, zajedno sa tim neustrašivom težnjom za napretkom, koja nas čini velikim kao nacija. Naklonost, divljenje i poštovanje koje ona predstavlja, postali su obeležnje njene vladavine", kazao je.

Kralj Čarls Treći je u daljem govoru o preminuloj kraljici rekao da je je ona spojila svoje kvalitete kao vladar sa "kvalitetima topline, humora i nepogrešivom sposobnošču da uvek u ljudima vidi najbolje".

"Naše vrednosti treba da ostanu konstanta"

U svom daljem govoru naciji dan nakon što je kraljica Elizabeta Druga preminula, kraj Čarls je rekao da je dosta razmišljao o njenom stupanju na presto 1952. godine i sa svim sa čim se Velika Britanija suočavala.

"Kada je kraljica došla na tron, Britanija i svet su se još uvek nosili sa nemaštinama i posledicama Drugog svetskog rata. Tokom poslednjih 70 godina videli smo da je naše društvo postalo jedna od mnogih kultura i mnogih vera. Državna institucija se vremenom menjala, ali kroz sve promene i izazove, naša tradicija i šira porodica su napredovali i cvetali", kazao je i naglasio da je cilj da britanske vrednosti nastave da ostanu konstanta.

"Uloga i dužnost monarhije je da ostanu takve, da imaju poseban odnos i odgovornost prema engleskoj Crkvi. U toj veri i vrednostima koje ona inspiriše, vaspitan sam da negujem i osećaj dužnosti prema drugima i da poštujem tradicije, slobode i odgovornost naše istorije i našeg sistema parlamentarne vlasti", rekao je kralj Čarls Treći.

Osvrnuo se na svoju suprugu Kamilu

Kako je u daljem govoru naveo, nakon smrtni njegove majke, svestan je da se i njegov život značajno menja i tu, kaže, očekuje najveću podršku svoje supruge za koju veruje da će moći da besprekorno obavlja svoje dužnosti.

"Moj život će se promeniti, jer preuzimam nove odgovornosti. Računam na ljubaznu pomoć moje drage supruge Kamile. Kao priznanje za njenu lojalnu javnu službu tokom našeg braka, ona postaje moja kraljica supruga. Znam da će uspeti da se izbori sa novom ulogom i zahtevom koji je pred njom", rekao je.

Tanjug/Carl Court, Pool Photo via AP, File

 

"Vilijam će biti princ od Velsa, izražavam ljubav i prema Hariju koji živi u inostranstvu"

U daljem govoru naveo je da će njegov stariji sin, princ Vilijam, dobiti titulu princa od Velsa.

"Kao moj naslednik, Vilijam sada preuzima škotske titule koje su mi toliko značile. On me je nasledio na mestu vojvode od Kornvola i preuzeo je odgovornosti za vojvodstvo Kornveola koje sam ja preuzeo pre više od pet decenija. Danas sam ponosan što mogu da mu dodelim titulu princa od Velsa, Tivisog Kimura, zemlje čiju sam titulu imao privilegiju dan nosim tokom većeg dela svog života. Naši novi pric i princeza od Velsa, nastaviće da nas inspirišu i vode naše nacionalne razgovore", rekao je.

Kralj je naveo i da izražava ljubav i prema svom mlađem sinu, princu Hariju i njegovoj supruzi Megan, koji inače žive u SAD. "Izražavam ljubav i prema princu Hariju i Megan tokom svog života u inostranstvu", dodao je.

"Draga mama, neka te anđeli čuvaju"

Na kraju svog obraćanja, kralj Čarls Treći je ponovi koliku tugu oseća cela porodica i zahvalio svima na izjavama saučešća.

"Draga mama, dok počinješ svoje poslednje veliko putovanje gde ćeš se pridružiti mom tati, želim da vam kažem: hvala. Hvala za svu ljubav i odanost našoj porodici i narodu kojem si tako marljivo služila. Neka ti anđeli pevaju do počinka", rekao je na kraju svog obraćanja kralj.

Komentari (0)

Evropa