Evropa

Kraljevska istoričarka za Euronews: Kraljica Elizabeta II je bila konstanta u globalnim promenama kojima je svedočila

Komentari

Autor: Euronews

09/09/2022

-

09:56

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na značaj i dugu vladavinu kraljice Elizabete II osvrnula se za Euronews kraljevska istoričarka Ana Vajtlok. Ona ističe da je kraljica do poslednjeg momenta smatrala neophodnim da nastavi sa svojim poslom, a njena rešenost se videla i kada je imenovala svog petnaestog premijera Liz Tras. Njen stav je bio "budi mirna i nastavi, nikada se ne pravdaj", ističe Vajtlok.

"Ona je majka, baka, matrijarh kraljevske porodice, ali je bila i na čelu 'kompanije'. To joj je bilo važno, ta čelna pozicija u sistemu", kaže za Euronews istoričarka.

Ana Vajtlok podsetila je da se taj stav jasno video i na balkonskoj fotografiji tokom proslave jubileja, kada je pored nje stajao sin i naslednik, princ Čarls, vojvotkinja od Kromvela, pa vojvoda i vojvotkinja od Kembridža i njihova deca među kojima i mali Džordž, koji će tek postati prestolonaslednik, pa jednog dana i kralj.

Tanjug AP/Aaron Chown/Pool Photo via AP

 

"To jeste njena porodica, ali i budućnost institucije. U tom smislu je njeno nasleđe osigurano. Okružena porodicom uvek se osećala mirno jer su joj voljeni tu, ali pred očima je i budućnost institucije", objašnjava sagovornica.

Kraljica je, kako dodaje, apsolutno posvetila svoj život kraljevskoj dužnosti, koja joj isprva uopšte nije bila namenjena.

"Gotovo nemoguće istinski je slediti"

"Postala je prestolonaslednica tek kada je njen stric Edvard Osmi abdicirao, a njen otac Džordž Šesti postao kralj. Znate, ona nije bila rođena za ovu ulogu, u nju je ušla kada joj je otac umro 1952. godine i od tog trenutka ona je u fokusu javnosti", podseća Vajtlok.

Uz neprestano izveštavanje medija, taj fokus je s godinama samo postao oštriji. Istoričarka je podsetila kakvim je globalnim promenama kraljica bila svedok od promene načina putovanja do bržih metoda komuniciranja, ali je, uprkos tome, ona uspela da ostane vrlo konstantna.

"Vremenom se pomalo menjala, ali ne previše. U tom smislu, verujem, gotovo je nemoguće da je neko istinski sledi", tvrdi istoričarka.

Kraljica Elizabeta je britanski monarh sa najdužom vladavinom, a istoričarka navodi da više neće biti takvog perioda vladanja iz različitih razloga.

"Zato mislim da je ovo trenutak kada se treba osvrnuti na jedan izuzetan život. Bila je to, naravno, žena u devedesetim. Doživela je lepe godine i u tom smislu je treba ustvari slaviti. Ali, razumljivo je što se sada nacija brine i iščekuje da ponovo čuje nešto iz Bakingemske palate", zaključila je sagovornica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa