Evropa

Čarls III novi monarh Ujedinjenog Kraljevstva, u oproštaju od majke poručio: Gubitak će duboko osetiti cela zemlja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2022

-

20:23

Čarls III novi monarh Ujedinjenog Kraljevstva, u oproštaju od majke poručio: Gubitak će duboko osetiti cela zemlja
Čarls III novi monarh Ujedinjenog Kraljevstva, u oproštaju od majke poručio: Gubitak će duboko osetiti cela zemlja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najstariji sin kraljice Elizabete Druge Čarls (73) automatski postaje kralj Velike Britanije nakon smrti majke.

Kraljica Elizabeta Druga preminula je danas u 96. godini u zamku Balmoral u Škotskoj. Kako je nakon ove vesti saopštila Bakingemska palata, njen sin Čarls, kao i njegova supruga, odnosno novi kralj i kraljica, već sutra ćese vratiti iz Škotske u London.

Kraljevska porodica je izdala i saopštenje u ime novog kralja.

"Smrt moje voljene majke, Njenog Veličanstva Kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje porodice. Duboko tugujemo zbog smrti dragog suverena i majke koja je toliko voljena. Znam da će njen gubitak duboko osetiti cela zemlja, kao i ceo Komonvelt. Tokom ovog perioda žalosti i promena, moja porodica i ja ćemo biti utešeni i podržani znanjem o poštovanju i dubokoj naklonosti prema kraljici", saopštio je novih monarh.

profimedia

 

Iako se njegovo zvanično krunisanje neće održati do određenog trenutka, očekuje se da će on danas održati prvu audijenciju kod premijerke. Zvanično proglašenje novog kralja će se desiti na Veću zaduženom za to što je pre moguće.

Naime, proglašenje novog kralja detaljno je predviđen u planu britanske vlade napravljenom za slučaj kraljičine smrti. Kako je navedeno, dan nakon smrti kraljice, u 10 sati ujutru zaseda Nasledno veće - koje uključuje visoke vladine zvaničnike - koje će, kako se navodi u tom dugo čuvanom dokumentu koji je procurio prošle godine, proglasiti kraljičinog sina Čarlsa kao novog suverena, odnosno njenog naslednika.

Tome će prisustvovati svi visoki državni službenici uključjući i premijerku, a u 15.30 će premijerka i njen kabinet napraviti prijem za novog kralja.

Dalje, kako predviđa "Operacija londonski most" , ako kraljica umre u Balmoralu, što i jeste slučaj, aktivira se operacija "Jednorog" što znači da će kovčeg biti vraćen u London avionom, a premijerka i ministri će ga dočekati na aerodromu. Dan nakon toga, novi kralj Čarls krenuće na put u sve države koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo, kako bi u prestonicama primio poruke saučešća.

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Podsećanja radi, kraljica se već skoro godinu dana bori sa svojim zdravljem. Ona je od prošle jeseni morala je da se povuče sa niza javnih događaja zbog, kako se činilo, stalnih problema sa njenom mobilnošću. Upravo u tim situacijama, ona je prepuštala dužnosti svom sinu Čarlsu, nasledniku prestola.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa