Evropa

"Operacija londonski most": Detaljni plan britanske vlade nakon smrti kraljice, koji je dugo čuvan u tajnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko

08/09/2022

-

17:23

"Operacija londonski most": Detaljni plan britanske vlade nakon smrti kraljice, koji je dugo čuvan u tajnosti
"Operacija londonski most": Detaljni plan britanske vlade nakon smrti kraljice, koji je dugo čuvan u tajnosti - Copyright Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Kraljica Elizabeta II preminula je danas u zamku Balmoral u Škotskoj, nakon što je na britanskom tronu provela punih sedam decenija. Britanska vlada je ranije napravila detaljan plan, koji je dugo čuvan u tajnosti, i koji predviđa šta treba da se desi u slučaju kraljičine smrti. Ta procedura naziva se "Operacija londonski most" i obuhvata prvih deset dana nakon što kraljica Elizabeta Druga premine, odnosno vreme koje će proći od njene smrti, pa do sahrane.

Dugo su ovi dokumenti čuvani u tajnosti, sve dok ih u septembru 2021. nije objavio briselski Politiko, a sada se ponovo pojavljuju u svetskim medijima. Prethodnih godina su se u javnosti samo povremeno pojavljivali delići procedure, koja je dopunjena prošle godine kako bi uključila i opasnost od širenja koronavirusa.

U dešavanjima bi trebalo da učestvuju sve grane Velike Britanije, a uključena je i velika bezbednosna operacija kojom bi trebalo da se obuzdaju gomile ljudi koji se očekuju na ulicama, kao i haos koji se tiče prevoza kroz London. 

Prvi sati

U prvim satima od kraljičine smrti, trebalo bi da budu obavešteni premijerka, njen sekretar i određeni broj najviših zvaničnika u britanskoj vladi. Kraljičin lični sekretar obaveštava premijerski kabinet, a onda informacije idu dalje. Dan kraljičine smrti se, inače, u "Operaciji londonski most naziva Dan D".

profimedia

 

O kraljičinoj smrti javnost je obaveštena od strane njene Palate, a nakon što i ministarstva dobiju zvanične dopise, zastave na zgradi vlade se spuštaju na pola koplja - cilj je da se to uradi u prvih deset minuta od primanja obaveštenja o kraljičinoj smrti. Takođe, svi nalozi na društvenim mrežama koji se tiču kraljice i kraljevske porodice kratko potvrđuju njenu smrt. Zvanično saopštenje prvo dolazi iz premijerskog kabineta, a onda i od ostalih ministarstava. 

Izbor suverena

Dan nakon kraljičine smrti, u 10 sati ujutru zaseda Nasledno veće - koje uključuje visoke vladine zvaničnike - koje će, kako se navodi u tom dugo čuvanom dokumentu koji je procurio prošle godine, proglasiti kraljičinog sina Čarlsa kao novog suverena, odnosno njenog naslednika. Tome će prisustvovati svi visoki državni službenici uključjući i premijerku, a u 15.30 će premijerka i njen kabinet napraviti prijem za novog kralja.

Kraljičin kovčeg će se vratiti u Bakingemsku palatu, a u "Operaciji londonski most" se predviđa da, ako umre u Balmoralu, aktivira se operacija "Jednorog" što znači da će kovčeg biti vraćen u London avionom, a premijerka i ministri ćega dočekati na aerodromu. Dan nakon toga, novi kralj Čarls krenuće na put u sve države koje čine UjedinjenoKkraljevstvo, kako bi u prestonicama primio poruke saučešća.

AP/Frank Augstein, Profimedia

 

Petog dana nakon kraljičine smrti, sprovod će ići od Bakingemske do Vestminsterske palate, prateći ceremonijalnu rutu, i naredna tri dana će kovčeg biti u Vestminsteru, a svi državni službenici radiće na pripremi sahrane.

Desetog dana od smrti, kraljica će biti sahranjena u Vestminsteru, u podne će širom nacije biti proglašena dvominutna ćutnja, a služba će biti održana kako u Londonu, tako i u samom Vindzoru. Predviđeno je da kraljičin kovčeg bude položen u zamku Vindzor, u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža Šestog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa