Evropa

"Kraljica Elizabeta II preminula mirno u zamku Balmoral": Svet se oprašta od monarha koji je vladao sedam decenija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2022

-

15:34

"Kraljica Elizabeta II preminula mirno u zamku Balmoral": Svet se oprašta od monarha koji je vladao sedam decenija
Kraljica Elizabeta II - Copyright Tanjug/ AP Photo/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je u 96. godini, saopštila je Bakingemska palata. U saopštenju Palate senavodi da je kraljica "mirno preminula" u zamku Balmoral u Škotskoj. Takođe, dodaje se i da će njen sin Čarls, kao i njegova supruga, odnosno novi kralj i kraljica, sutra vratiti iz Škotske u London.

Ključne informacije

  • Britanska kraljica preminula je danas, a Palata je saopština da je "preminula mirno u zamku Balmoral", gde je provela svoje poslednje dane
  • Čarls je automatski postao kralj, a krunisanje će biti kasnije
  • Novi britanski kralj zvaće se Čarls III
  • Kralj Čarls III obratiće se naciji u petak i to će biti njegov prvi govor nakon smrti majke
  • Princ Vilijam novi naslednik
  • Zastava na Bakingemskoj palati na pola koplja
  • Svet se oprašta o britanske kraljice koja je vladala punih sedam decenija

profimedia

 

Dešavanja u Velikoj Britaniji pratite u live blogu Euronews Srbija.

 

23.11 Šta predviđa plan kada je reč o sahrani kraljice

Prema planu britanske vlade, koji je dugo čuvan u tajnosti, etog dana nakon kraljičine smrti, sprovod će ići od Bakingemske do Vestminsterske palate, prateći ceremonijalnu rutu, i naredna tri dana će kovčeg biti u Vestminsteru, a svi državni službenici radiće na pripremi sahrane. Desetog dana od smrti, kraljica će biti sahranjena u Vestminsteru, u podne će širom države biti proglašena dvominutna ćutnja, a služba će biti održana kako u Londonu, tako i u samom Vindzoru. Predviđeno je da kraljičin kovčeg bude položen u zamku Vindzor, u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža Šestog.

22.49 Svet se oprašta od kraljice Elizabete II

Povodom smrti engleske kraljice Elizabete II oglasili su se i saučešće uputili mnogobrojni svetski zvaničnici i šefovi država, kao i Papa Franja koji je saopštio da je duboko ožalošćen zbog smrti kraljice i uputio izraze saučešća njenoj porodici i nasledniku, kralju Čarlsu.

"Pridružujem se svima koji žale zbog njenog odlaska i molim se za večni mir pokojne Kraljice. Priključujem se i svima koji odaju počast njenom životu ispunjenom neumornim služenjem dobrobiti nacije i Komonvelta", napisao je papa u telegramu upućenom kralju Čarlsu, prenosi Rojters.

Saučešće su uputili španski kralj Felipe, holandski kralj Vilem-Aleksander, Bela kuća, premijer Kanade Džastin Trido, predsednik Francuske Emanuel Makron...

Zvaničnik iz Makronovog kabineta rekao je da će zastave na Jelisejskoj palati sutra biti na pola koplja, kao i na dan sahrane kraljice. 

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Predsednik SAD DŽozef Bajden i prva dama DŽil Bajden naveli su u saopštenju da je u svetu stalnih promena, britanska kraljica Elizabeta II bila stalno prisustna i izvor utehe i ponosa za generacije Britanaca, uključujući mnoge koji nikada nisu imali saznanje o svojoj zemlji bez nje. Bivši predsednik SAD Donald Tramp nazvao je pokojnu kraljicu Elizabetu velikom ženom, koja nikada nije grešila. 

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je kraljica Elizabeta II bila uzor i inspiracija milionima, takođe i u Nemačkoj. "Njena posvećenost nemačko-britanskom pomirenju nakon užasa Drugog svetskog rata ostaće nezaboravljena. Nedostajaće nam, kao i njen divni smisao za humor", naveo je Šolc.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro najavio je da će u zemlji biti uvedena trodnevna žalost zbog smrti kraljice.

22.35 Klarens haus: Novi britanski monarh kralj Čarls III obratiće se sutra naciji

Novi britanski monarh vladaće pod imenom kralj Čarls III, potvrdio je danas Klarens haus, rezidencija princa od Velsa. Kralj Čarls III obratiće se naciji sutra i to će biti njegov prvi govor nakon smrti njegove majke Elizabete II, rekao je njegov portparol, preneo je Rojters. Čarls bi u petak trebalo da ima i audijanciju sa premijerom Velike Britanije.

Britanska premijerka Liz Tras razgovarala je sa kraljem Čarlsom III nakon što je dala izjavu ispred svoje kancelarije u Dauning stritu kako bi odala počast kraljici Elizabeti II i pozvala Britaniju da se ujedini oko novog monarha, rekao je njen portparol. 

22.29 Britanci tuguju za preminulom kraljicom

22.22 Vilijam ne postaje automatski princ od Velsa

Princ Vilijam je postao prestolonaslednik, ali to ne znači da automatski postaje princ od Velsa, piše BBC. To je titula koju bi morao da mu dodeli njegov otac Čarls III. Vilijam i Kejt trenutno nose titulu vojvode i vojvotkinje od Kornvola i Kembridža.

22.20 Policija uklonila barikade kod zamka, kako bi građani mogli da polože cveće

Policija je uklonila barijere koje blokiraju kapije zamka Balmoral kako bi omogućila građanima da položi cveće u čast preminule kraljice. Oblast je bila blokirana pošto su članovi kraljevske porodice stigli ranije u zamak.

profimedia

 

22.15 Pitanje titula dece Harija i Megan

Smrću kraljice, prema praksi, sin vojvode i vojvotkinje od Saseksa, Harija i Megan, Arči Mauntbaten Vindzor sada tehnički princ, a to je titula za koju je njegova majka, Megan, sugerisala da mu je uskraćena zbog njegove rase, piše Gardijan. Njegova mlađa sestra, Lilibet, takođe ima pravo da bude princeza nakon smrti i stupanja njenog dede, princa od Velsa, na presto. Megan je tokom prošlogodišnjeg intervjua sa američkom emiterom Oprom Vinfri govorila o svom šoku što joj je rečeno da neće dobiti policijsku zaštitu jer nema titulu, i sugerisala je da je odluka doneta zbog njegove mešane rase.

profimedia

 

22.10 Građani će moću da odaju počast kraljici u katedrali u Edinburgu

Građani će moći da odaju poštu kraljici, navodi Gardijan, ističuću da se očekuje da će monarhov kovčeg biti izložen 24 sata u katedrali Svetog Žila u Edinburgu. Očekuje se da će građanima biti dozvoljeno da uđu u crkvu da prođu pored kovčega kada se tamo nalazi za otprilike tri dana. Očekuje se da će članovi kraljevske porodice narednih dana tu održati bdenje oko kraljičinog kovčega. Služba će biti održana u katedrali i očekuje se da će kraljičina deca organizovati bdenje oko kraljičinog kovčega - poznatog kao Bdenje prinčeva - dok on tamo leži.

21.55 Ajfelova kula u mraku zbog smrti kraljice Elizabete II

Gradonačelnica Pariza An Idalgo objavila je na Tviteru da će večeras biti ugašena svetla Ajfelove kule, u znak žalosti zbog smrti britanske kraljice Elizabete Druge. Ona je saopštila da u ime svih Parižana izražava saučešće britanskoj ambasadorki Meni Rolings.

"Večeras će se ugasiti svetla na Ajfelovoj kuli u čast Njenom Visočanstvu, kraljici Elizabeti Drugoj“, rekla je gradonačelnica francuske prestonice.

 

 

21.49 Britanska premijerka obaveštena o kraljičinoj smrti u 16.30 sati 

Britanska premijerska Liz Tras obaveštena je o kraljičinoj smrti u 16.30 časova po britanskom vremenu, rekao je zvanični portparol premijerke. Britanskom premijeru je tu vest saopštio sekretar kabineta Sajmon Kejs. Tras je razgovarala sa kraljem Čarlsom III, a takođe se očekuje da će predsedavati sastankom ministara u 22 sat.

21.47 Putin izjavio saučešće

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izrazio saučešće povodom smrti kraljice Elizabete II, saopšteno je iz Kremlja, a prenosi TASS.

"Najvažniji događaji u novijoj istoriji Ujedinjenog Kraljevstva neraskidivo su povezani sa imenom Njenog Visočanstva. Mnogo decenija Elizabeta Druga je s pravom uživala ljubav i poštovanje svojih podanika, kao i autoritet na svetskoj sceni", rekao je Putin.

Putin je poželeo kralju Čarlsu Trećem "hrabrost i otpornost u ovom teškom i nenadoknadivom gubitku“.

21.33 Velika Britanija se oprašta od kraljice koja je vladala sedam decenija

21.29 Princ Hari stigao u zamak Balmoral, Megan nije doputovala sa njim

Vojvoda od Saseksa stigao je u zamak Balmoral, gde je danas preminula kraljica Elizabeta II, javlja BBC. Princ Hari je stigao nekoliko sati nakon njegovog brata Vilijama i prinčeva Endrua i Edvarda.

On će se pridružiti ostalim članovima kraljevske porodice dok oplakuju smrt kraljice, koja je preminula danas poslepodne. Supruga princa Harija, Megan nije doputovala sa njim u Škotsku.

Tanjug/AP/Henry Nicholls

 

21.24 Vest o smrti kraljice poremetila rad Tvitera u nekoliko zemalja

Vest o smrti kraljice Elizabete Druge izazvala je prebukiranost na društvenim mrežama da je na Tviteru došlo do prekida u radu u nekoliko zemalja, uključujući SAD, prenosi Yahoo. Neposredno nakon smrti kraljice Elizabete II, korisnici Tvitera su prijavili da dobijaju poruke da se tvitovi trenutno ne učitavaju, niti da je moguće postaviti tvitove na platformu u tom trenutku. Prema servisu Downdetector, koji prati prekide na veb-sajtu, hiljade korisnika Tvitera prijavilo je prekide u 13:36. ET, šest minuta nakon što je Bakingemska palata objavila kraljičinu smrt. Prekidi su prijavljeni u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi i Japanu.

21.11 Vilijam i Kejt postali "vojvoda i vojvotkinja od Kornvola i Kembridža"

Na zajedničkom Tviter nalogu Vilijama i Kejt piše da su "vojvoda i vojvotkinja od Kornvola i Kembridža". Oni su do skoro bili samo "vojvoda i vojvotkinja od Kembridža", ali se sada čini da su preuzeli titule koje su bile namenjene novom kralju Čarlsu i njegovoj supruzi Kamili.

Tanjug AP/Andrew O'Brien/The Church of Scotland via AP

 

21.05 Gutereš: Kraljica je bila cenjena zbog milosti i dostojanstva

"Kao najdugovečniji i šef države koji je najduže vladao Velikom Britanijom, kraljica Elizabeta II bila je cenjena zbog svoje milosti, dostojanstva i posvećenosti širom sveta. Ona je bila ohrabrujuće prisustvo tokom decenija velikih promena, uključujući dekolonizaciju Afrike i Azije i evolucije Komonvelta", izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. 

21.01 Čula se zvona na crkvi blizu Balmorala

Na vetsi o kraljičinoj smrti, prolaznici u obližnjem seocetu Balateru zastali su i spustili glave u znak poštovanja, a sa crkve su se čula zvona, prenosi BBC. Dodaje se da je "ovo malo malo mesto naviklo na kraljičino prisustvo", i da je "dugo štitilo njenu privatnost, kao i privatnost njene porodice kada bi dolazili"

20.51 Poruke saučešća širom sveta

Povodom smrti engleske kraljice Elizabete II oglasili su se i saučešće uputili mnogobrojni svetski zvaničnici i šefovi država. Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern rekla je da je kraljica bila "monarh sa velikim osećanjem za dužnosti koje ima", a kanadski premijer Džastin Trudo, čija zemlja takođe pripada Komonveltu kazao je da je vest o smrti kraljice "donela veliku tugu". Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi nazvala je kraljicu "stubom liderstva u globalnoj areni i odanim prijateljem slobode". Takođe, oglasio se i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je naveo da su "njegove misli i molitve sa britanskim narodom". Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će "ostati uspomena na kraljicu, kao i na njen divni humor".

20.44 Bajden: Definisala je jednu eru

Predsednik SAD Džo Bajdenrekao je da je britanska kraljica "bila više od monarha, jer je definisala jednu eru".

"U svetu stalnih promena, ona je bila stalno prisustvo i izvor utehe i ponosa za generacije Britanaca, uključujući mnoge koji nikada nisu poznavali svoju zemlju bez nje. Stalno divljenje kraljici Elizabeti II ujedinilo je ljude širom Komonvelta. Sedam decenija njene vladavine tokom kojih je stvarala istoriju svedočilo je o dobu ljudskog napretka bez presedana i napredovanju ljudskog dostojanstva", saopštio je Bajden.

profimedia

 

20.42 Obaveštenje o kraljičinoj smrti ispred Bakingemske palate

profimedia

 

20.39 Bivši američki predsednici poslali poruke saučešća

Bivši američki predsednici Donald Tramp, Barak Obama, Džordž Buš i Bil Klinton su poslali poruke saučešća kraljičinoj porodici. Tramp, koji je upoznao kraljicu 2019. godine, rekao je da ju su je krasili je "velikodušno prijateljstvo, velika mudrost i divan smisao za humor".Obama je istakao da je "uvek činila da se ljudi osećaju prijatno", Buš da je "bio počastvovan što ju je poznavao", dok je Klinton rekao kako je "vodila Britaniju kroz velike transformacije dostojanstveno tokom svoje vladavine".

20.31 Novi britanski kralj zvaće se Čarls III

Novi britanski kralj zvaće se Čarls III - to je bila njegova prva odluka na mestu britanskog monarha, preneo je BBC. On je imao mogućnost i da uzme neko drugo ime, ali nije to učinio.

20.29 Džonson: "Ovo je najtužniji dan za našu naciju"

Doskorašnji britanski premijer Boris Džonson saopštio je, između ostalog, da je smrt kraljice Elizabete Druge "najtužniji dan za naciju", kao i da je "zbog njene smrti bol u srcu svakoga od nas, možda i jači nego što smo očekivali".

20.27 Dejan Radojević o smrti kraljice za Euronews Srbija

"Saopštenje koje je stiglo pre manje od sat vremena, nije došlo kao iznenađenje, zato što je pre toga, oko pola dva po beogradskom vremenu, stiglo saopštenje koje je bilo iznenađenje, a to je da su lekari jako zabrinuti za stanje kraljice i da je pod medicinskim nadzorom i da je ostala na svom posedu u Škotskoj", rekao je za Euronews Srbija novinar BBC-a Dejan Radojević. 

Euronews

20.25 Premijeri Škotske, Irske i Velsa poslali poruke saučešća

Premijeri Škotske i Velsa izrazili su žaljenje zbog smrti kraljice Elizabete Druge. Škotska premijerka Nikola Stardžeon rekla je da je u pitanju "duboko tužan momenat za UK, Komonvelt i svet", dok je velški premijer Mark Drejkford rekao da je kraljica "čvrsto držala do vrednosti i tradicija britanske monarhije". Irski premijer Majkl Martin rekao je da je smrt kraljice "kraj jedne ere".

 

 

20.17 Tras: Dan velikog gubitka

"Ovo je dan velikog gubitka. Iza kraljice će ostati veliko nasledstvo. Nacija nudi kralju Čarlsu odanost i posvećenost, a britanski narod bi trebalo da mu pomogne da ponese veliki teret za sve nas", rekla je britanska premijerka Liz Tras.

20.13 Saopštenje o kraljičinoj smrti na kapiji njene rezidencije u Škotskoj, u Edinburgu

profimedia

 

20.10 Prva poruka kralja Čarlsa

Kraljevska porodica je upravo izdala saopštenje u ime Čarlsa, novog kralja.

"Smrt moje voljene majke, Njenog Veličanstva Kraljice, trenutak je najveće tuge za mene i sve članove moje porodice. Duboko tugujemo zbog smrti dragog suverena i majke koja je toliko voljena. Znam da će njen gubitak duboko osetiti cela zemlja, kao i ceo Komonvelt. Tokom ovog perioda žalosti i promena, moja porodica i ja ćemo biti utešeni i podržani znanjem o poštovanju i dubokoj naklonosti prema kraljici", saopštio je Čarls.

20.07 Vučić uputio telegram saučešća

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti britanske kraljice.

"U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, upućujem iskreno i duboko saučešće povodom smrti kraljice Elizabete II. Njeno Veličanstvo je svojom nesebičnom javnom službom obeležilo modernu istoriju Ujedinjenog kraljevstva i sveta, dajući primer kako treba nositi vladarski autoritet i obavljati dužnosti i u najtežim vremenima", navodi se, između ostalog, u telegramu predsednika Vučića. 

20.04 Kraljica preminula u 96. godini

Euronews

20.03 Makron: Bila je prijatelj Francuske

Stižu i prve izjave saučešća svetskih i evropskih lidera. Francuski predsednik Emanuel Makron je na Tviteru objavio da je kraljica "označavala kontinuitet i jedinstvo Britanaca 70 godina", kao i da je "pamti kao prijatelja Francuske, kraljicu dobrog srca koja je ostavila dubok trag na svoju zemlju i na čitav jedan vek".

19.57 Monarh sedam decenija

Associated Press • Euronews Serbia

19.52 Čarls odmah postaje kralj, krunisanje kasnije

Čarls, Princ od Velsa, odmah postaje kralj, iako se njegovo zvanično krunisanje neće održati do određenog trenutka. Očekuje se da će on danas održati prvu audijenciju kod premijerke, a zvanično proglašenje novog kralja će se desiti na Veću zaduženom za to što je pre moguće.

19.45 Zastava na Bakingemskoj palati spuštena na pola koplja

profimedia

 

 

19.40 Portparol kraljevske porodice: Tek će se pričati o njenoj vladavini

Portparol kraljevske porodice rekao je da je ovo "strašan trenutak", i da je teško u potpunosti shvatiti šta se dešava. 

"Nije iznenađujuće s obzirom na njene godine, ali mislim da će milioni ljudi osetiti nešto poput ličnog gubitka. Trebalo bi da razumemo da ovo nije samo smrt britanskog monarha koji je bio najduže na tronu, već će se o njenoj vladavini tek govoriti u godinama koje dolaze", dodao je.

19.36 Preminula britanska kraljica

Britanska Kraljica Elizabeta Druga preminula je danas u 96. godini, saopštila je Bakingemska palata.

19.20 Fon der Lajen: Kraljica Elizabeta je za mene legendarna

"Moje misli su uz nju. Ona predstavlja čitavu istoriju Evrope koja je naš zajednički dom. Svima nam je ovih godina pružala stabilnost i samopouzdanje. Pokazala je neizmernu hrabrost. U mojim očima, ona je legenda, i molim se za nju", rekla je novinarima o kraljici Elizabeti predsednica Evropske komisija Ursula Fon der Lajen.

 

 

19.00 Istoričar o saopštenju Palate: Ključni deo je zabrinutost lekara

Autor i istoričar Metju Denison kaže da lekari možda nisu sigurni kako će se kraljičino zdravlje razvijati - dodajući da će Bakingemska palata osetiti potrebu da komunicira i nadalje, s obzirom na ozbiljnost situacije, prenosi Euronews.

"Mislim da je ključni deo saopštenja palate onaj u vezi sa zabrinutošću lekara. Ne mislim da bi takva izjava bila objavljena, imajući u vidu neizbežnu uznemirenost koju će izazvati širom nacije i komonvelta, da ne postoji realan razlog za tu zabrinutost", rekao je on za "Skaj njuz".

"U ovom slučaju govorimo o zdravlju suverena, koji je još uvek deo izvršne vlasti, ali i koji je više nego duboko voljena ličnost, neko ko zapravo izaziva poštovanje i kod kuće i u inostranstvu. Zato mislim da se kraljevska porodica nalazi u teškoj poziciji gde treba da objavi neke informacije", dodao je.

18.50 Dobro uvežbane službe ispred kapija zamka u Škotskoj

Britanskijavni servis prenosi da je ispred kapija Balmoral zamka policija pomerala okupljene građane kako bi kolona automobila u kome su bili prinčevi mogla da prođe, i da su sve sužbe na licu mesta "bile dobro uvežbane", kao id a nije bilo "velike gužve ili neočekivane drame"

18.25 Prinčevi stigli u Balmoral

Kolona automobila "rendž rover" u kojima se nalaze prinčevi Vilijam, Edvard i Endrju stigla je u zamak Balmoral.

Tanjug AP/Jane Barlow/PA via AP

 

18.11 Bela kuća: Bajden uz kraljicu i njenu porodicu

Iz Bele kuće su saopštili da je američki predsednik Džo Bajden uz kraljicu Elizabetu Drugu i njenu porodicu.

18.06 Princ Hari dolazi sam u Balmoral

Princ Hari doći će sam u Balmoral gde je trenutno kraljica, bez supruge Megan, preneo je britanski BBC pozivajući se na Harijevog portparola. Prethodno su postojali izveštaji da će oboje stići u Škotsku. 

17.55 Snimak dolaska kraljevske porodice u Aberdin

Associated Press

17.43 Građani zabrinuti za kraljičino zdravlje okupili se ispred Bakingemske palate

Britanski Gardijan prenosi da građani polažu cveće ispred palate, i da je prvi buket položen oko 18 sati.

17.35 Hari i Megan putuju odvojeno od ostatka porodice

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl putuju odvojeno od ostalih članova kraljevske porodice do zamka Balmoral. Oni su već u UK, prenosi agencija PA, a iako ne putuju zajedno sa ostatkom porodice "u kontaktu su sa njima", dodaje se.

17.32 Najnovije fotografije ispred Balmorala, zamka u kom se nalazi kraljica

17.25 "Operacija londonski most": Plan britanske vlade za slučaj kraljičine smrti koji je dugo čuvan u tajnosti

Britanska vlada je napravila detaljan plan, koji je dugo čuvan u tajnosti, i koji predviđa šta će se desiti u slučaju kraljičine smrti. Ta procedura naziva se "Operacija londonski most" i obuhvata prvih deset dana nakon što kraljica Elizabeta Druga premine. U septembru prošle godine, ove planove je objavio briselski Politiko, a šta sve obuhvataju pročitajte u odvojenom tekstu.

17.20 Tras trenutno ne planira put u Škotsku

Nova britanska premijerka Liz Tras trenutno nema u svojim planovima putovanje u Škotsku danas ili sutra, prenela je britanska agencija PA pozivajući se na poverljive izvore iz Dauning strita.

17.17 Trudo: Misli Kanađana su uz kraljicu

Kanadski premijer Džastin Trudo objavio je na Tviteru kako su "njegove, i misli svih Kanađana uz kraljicu i njenu porodicu". 

17.04 Veliki broj novinara ispred Bakingemske palate

17.00 Šta znamo do sada

  • Iz Bakingemske palate oko 13.30 stiglo saopštenje da su lekari "zabrinuti za kraljičino zdravlje", i da su preporučili da ostane u zamku Balmoral pod nadzorom
  • Kraljičina deca stigla u Škotsku da bi bili uz nju
  • Prinčevi Vilijam, Edvard i Endrju su sleteli u Aberdin, a princ Hari i njegova supruga Megan su na putu do Balmorala
  • Nova britanska premijerka Liz Tras, kao i mnogi drugi trenutni i bivši visoki britanski zvaničnici, poslali su poruke podrške kraljici i njenoj porodici
  • Dopisnik BBC iz kraljevske palate rekao da postoje realni razlozi za brigu, jer "Palata obično kaže što manje mora"

profimedia

 

16.53 Prinčevi Vilijam, Endrju i Edvard sleteli u Aberdin

Avion u kom su britanski prinčevi Vilijam, Endrju i Edvard sleteo je u Aberdin koji se nalazi 80 kilometara od zamka u kom je kraljica, prenosi BBC. Supruga princa Vilijama, Kejt, ostala je u Vindzoru sa decom. 

16.36 Čarl stigao u zamak Balmoral, biće sve vreme uz majku

Princ Čarls i Kamila stigli su u zamak Balmoral, rečeno je iz Klarens Hausa za CNN.

"Njihova Kraljevska Visočanstva Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola otputovali su u Balmoral“, navodi se u saopštenju.

BBC navodi da će princ Čarls, koji je najstariji sin kraljice Elizabete i prvi u redu za tron, sve vreme biti uz svoju majku. Kako navode, poslednjih meseci je upravo princ od Velsa bio taj koji je na važnim događajima zamenjivao i predstavljao kraljicu.

16.20 Zdravstveni problemi kraljice u poslednjih 20 godina

Britanska kraljica je, uprkos tome što je zašla u devedesete, učestvovala u velikom broju javnih manifestacija i angažmana. Međutim, ove godine je znatno proredila svoje pojavljivanje u javnosti, usled problema sa kretanjem. Američki CNN je podsetio na njene zdravstvene probleme u poslednje dve decenije:

  • Decembar 2003: Kraljica je imala operaciju uklanjanja pocepane hrskavice u levom kolenu, a iste godine je imala sličan zahvat i na desnoj nozi.
  • Mart 2013: Hospitalizovana je da bi se lečila od gastroenteritisa
  • Maj 2021: Propustila je nedeljni pomen u centru Londona nakon što je imala problema sa leđima
  • Oktobar 2021: Kraljica je provela noć u bolnici zbog "preliminarnih ispitivanja", kako je rečeno iz palate
  • Februar 2022: Zarazila se koronavirusom, i pretrpela blage simptome slične prehladi, ali je nastavila da ispunjava lakše obaveze

Od kada se razbolela od korone, bila je primorana da češće otkazuje događaje. Nije prisustvovala svim proslavi junskog platinastog jubileja, kojim je obeleženo njenih 70 godina na tronu, a propustila je i državno otvaranje parlamenta prethodnog meseca zbog problema sa kretnjom.

AP/Frank Augstein, Profimedia

 

16.15 Bivši portparol kraljevske palate: Briga će obuhvatiti ceo svet

Bivši kraljičin portparol Diki Arbiter rekao je da smatra kako ima razloga za zabrinutost zbog najnovijeg razvoja događaja, kao i da je "situacija bez presedana", prenosi BBC. On je naveo da će "briga obuhvatiti ceo svet, odnosno sve zemlje koje imaju bilo kakvog posla sa Ujedinjenim kraljevstvom, jer je kraljica međunarodna figura i na čelu zemlje je već 70 godina". 

16.09 Bler: Moje misli su sa kraljičinom porodicom

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler oglasio se takođe i rekao da je zabrinut zbog cele situacije.

"Moje misli i molitve su sa Njenim Veličanstvom Kraljicom i njenom porodicom u ovom zabrinjavajućem trenutku", piše na Tviter nalogu njegovog instituta.

16.00 Bakingemska palata otkazala tradicionalnu smenu straže

Tradicionalna ceremonija smene straže, koja je sutra ujutro trebalo da se održi ispred Bakingemske palate, otkazana je. Znak je postavljen na području ispred palate gde se održavaju kultne vežbe, kako bi turisti znali da je otkazan.

15.50 Rojters prenosi uživo dešavanja pred kapijom zamka u kojem je kraljica

Britanska agencija prenosi uživo dešavanja pred kapijom zamka Balmoral u kojem se nalazi kraljica. Povremeno kroz kapiju ulaze vozila.

15.45 Gde se nalazi zamak Balmoral?

Zamak Balmoral u kom se kraljica trenutno nalazi pod medicinskim nadzorom, nalazi se oko 80 kilometara od škotskog grada Aberdina. Ovo imanje već 170 godina služi kao jedna od kraljevskih rezidencija, a prva kraljica koja se odmarala u njemu bila je Viktorija, jer je njen suprug princ Albert otkupio imanje od prethodnih vlasnika 1852. godine.

profimedia

 

15.30 Kraljičina porodica u Škotskoj

U saopštenju Bakingemske palate navodi se da je porodica obaveštena o stanju kraljice, a u zamak u kom se ona nalazi već su stigli članovi njene porodice, odnosno njena deca - princ Čarls sa sinom, princem Vilijamom, princeza Ana, princ Edvard, kao i princ Endrju.

15.23 Bivši dopisnik BBC: Znaci da se nešto ozbiljno dešava

Pažljiva formulacija saopštenja Bakingemske palate sugeriše da se "možda nešto ozbiljno dešava", rekao je bivši dopisnik servisa BBC za kraljevska pitanja Ričard Samner. On je rekao da je "cela politika palate uvek bila da se kaže manje nego što mora", pa zato "sumnja da je ovde možda reč o većem problemu od toga da li se kraljica kreće".

15.20 Kanterberijski arhebiskup poslao poruku podrške

Kanterberiski arhebiskup, koji je suštinski čelna figura Engleske crkve, rekao je da su "njegove molitve i misli uz kraljicu".

15.12 Princ Hari i Megan Markl putuju u Škotsku

Pored kraljičine dece koja su već stigla u zamak gde je kraljica, i britanski princ Hari i njegova supruga Megan otputovaće u Škotsku da bi bili uz nju, nakon što je objavljeno da je njeno zdravstveno stanje loše, najavio je danas njihov portparol.

15.05 Tras: Cela zemlja zabrinuta zbog vesti

Britanska premijerka LIz Tras, koja je posetila kraljicu kako bi je ona zvanično imenovala, rekla je da je cela zemlja zabrinuta zbog vesti iz Balmorala.

"Moje misli i misli naroda širom Velike Britanije u ovom trenutku su sa Njenim veličanstvom kraljicom i njenom porodicom", poručila je Tras.

15.00 BBC prekinuo redovan program da bi izveštavao o kraljici

Britanski nacionalni javni servis BBC prekinuo je danas sa emitovanjem redovnog programa kako bi iz minuta u minut obaveštavao o zdravstvenom stanju kraljice, koja je dan ranije odložila sastanak sa svojim savetnicima iz Državnog saveta Velike Britanije

Komentari (0)

Evropa