Evropa

Koraci nakon smrti kraljice: Posebna poruka se šalje u zemlje Komonvelta, Čarls će biti formalno proglašen kraljem

Komentari

Autor: Euronews

08/09/2022

-

20:41

Koraci nakon smrti kraljice: Posebna poruka se šalje u zemlje Komonvelta, Čarls će biti formalno proglašen kraljem
Koraci nakon smrti kraljice: Posebna poruka se šalje u zemlje Komonvelta, Čarls će biti formalno proglašen kraljem - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ništa nije prepušteno slučaju nakon smrti kraljice Elizabete Druge, što je potvrđeno u četvrtak popodne. Detalji o tome šta će se dalje dešavati planirani su godinama, čak i decenijama unapred, a protokol diktira strogi raspored događaja, formalni niz ceremonija i procedura koje treba da se odvijaju svečano, ali neprimetno, podseća Euronews.

Nakon njene smrti, princ Čarls automatski postaje kralj, a visoki zvaničnik palate koji je zadužen za planiranje sukcesije obaveštava novu britansku premijerku Liz Tras šifrovanim rečima „Londonski most je pao“. Vesti se zatim šalju globalno u zemlje u kojima je kraljica bila šef države i u druge zemlje Komonvelta.

"Čarls je odmah postao kralj. Sukcesija je trenutna. U trenutku kada srce jednog monarha prestane da kuca, sledeća osoba u redu preuzima vlast", ​​rekao je profesor Endrju Blik sa Kings koledža u Londonu, viši savetnik u The Constitution Societi.

Ostatak sveta saznaje iz vesti koje je poslalo Britansko udruženje za štampu, ali čak i u ovo vreme trenutne komunikacije, zvaničnik u odeći za žaljenje postavio je obaveštenje na papiru sa crnim ivicama ispred Bakingemske palate.

Sada će proći devet dana pažljivo koreografisanih događaja, uključujući opoziv oba doma parlamenta u Britaniji, i turneju Čarlsa po Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, koji će se uveče prvo obratiti kao šef države nakon smrti njegove majke.

Zastave širom Britanije biće spuštene na pola koplja, a crkvena zvona će zvoniti.

Čarls će sutra u 11 sati biti proglašen kraljem

Prvog dana nakon kraljičine smrti te zastave će ponovo biti podignute, a u 11 sati Čarls će biti proglašen kraljem i položiti zakletvu.

"To je veliki događaj, to je istorijski događaj, i mislim da je sa stanovišta monarhije, iako to nije partijska politička uloga, sam monarh je važna ličnost. Ona je bila centralna tačka za zemlju i dala je neutralnu dimenziju ustavu, celom sistemu, a kraljica Elizabeta II je smatrana izvorom stabilnosti za zemlju i za druge zemlje u kojima je monarh na čelu. državi", rekao je profesor Blik za Euronews.

Pošto je kraljica umrla u Balmoralu, postoji nekoliko škotskih tradicija i rituala koje treba poštovati. Njeno telo će prvo biti odneto u palatu u Holirudhaus u Edinburgu, a odatle će kovčeg biti odnesen na Kraljevsku milju, u katedralu Svetog Džajlsa na crkvenu službu pre nego što će biti ukrcan u Kraljevski voz na stanici Vejverli u Edinburgu za London. Očekuje se da će se ljudi okupiti duž trase, na pružnim prelazima i na peronima stanica.

Na kraju će se kraljičino telo vratiti u Bakingemsku palatu, gde će pored kovčega u prestonoj sobi stajati vojna počasna garda. Četiri dana nakon njene smrti, kovčeg će se preseliti u Vestminster Hol da bi ležao tako još četiri dana.

„Njena sahrana zamišljam da će biti većeg obima od sahrane princa Filipa, to je jasno. I izazvaće veliku pažnju javnosti. To će očigledno biti veliki svetski medijski i diplomatski događaj. Dolaziće šefovi država iz celog sveta i to će biti velika stvar“, rekao je profesor Blik.

Tanjug AP/Ben Stansall

 

Big Ben će se oglasiti prigušeno sumornim tonovima, a kovčeg će stići u Vestminstersku opatiju tačno u 11 sati.

Posle bogosluženja, kovčeg će napustiti opatiju i biti stavljen na lafet, isti onaj koji je korišćen na sahrani kraljičinog oca, dede i pradede i koji je vuklo više od stotinu mlađih mornara iz Kraljevske mornarice.  Ta tradicija seže do sahrane kraljice Viktorije 1901. godine.

Laket će se probiti kroz London, pored gomile ožalošćenih, do Hajd park Kornera, gde će kovčeg biti prebačen u automobil i odvezen u zamak Vindzor, gde će britanski suvereni biti položeni.

Iako će Čarls već biti kralj, on će biti formalno krunisan tek kasnije, možda 2023. godine.

Vreme za krunisanje nije ograničeno, ali na primer kraljica Elizabeta II je nasledila tron 1952. godine, a krunisanje je bilo sledeće godine“, rekao je profesor Endrju Blik iz The Constitution Societi-a.

"Morate da se pripremite za krunisanje i da prođete razumno vreme nakon sahrane da biste je planirali i pripremili."

Komentari (0)

Evropa