Evropa

Ambasadorka Srbije u Londonu za Euronews Srbija: Kraljica bila simbol jedinstva, velika odgovornost na Čarlsu III

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2022

-

10:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vest o smrti britanske kraljice Elizabete II izazvala je reakcije širom sveta. Građani u Velikoj Britaniji okupljaju se ispred Bakingemske palate kako bi joj odali počast, a ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović istakla je za Euronews Srbija da je to okupljanje počelo još otkako se Palata oglasila o narušenom zdravstvenom stanju kraljice.

"Kada je objavljena njena smrt, okačena je mala tabla na kapiju sa tim obaveštenjem. Desetine hiljada ljudi se okuplja, plaču, ostavljaju cveće... vlada neverica, bez obzira na to što je imala 96 godina. Pre samo dva dana, iako je odstupila od uobičajenog protokola, bivši premijer i sadašnja premijerka su otišli u Balmoral da bi se sreli sa njom. Već na tim fotografijama se videlo da je krhka i da ima zdravstvenih problema, ali je do poslednjeg dana bila posvećena svojim dužnostima", ističe Joksimović.

Protokol koji bi trebalo da se prati u slučaju kraljičine smrti i obuhvata deset dana do njene sahrane naziva se "Operacija londonski most", a uz to je već od sinoć paralisan dobar deo britanskog javnog života. Joksimović, međutim, naglašava da ne postoji neki precizan protokol za ambasadore starnih država u Londonu.

"Mi smo tokom noći dobili informaciju iz Kancelarije za spoljne poslove - moći ćemo da se upišemo u knjigu žalosti, imaćemo mogućnost da joj odamo počast dok joj telo bude izloženo u Vestminsterskoj palati, i postoji procedura za slanje cveća. Ostali detalji će nam stizati, i zamoljeni smo da ne postavljamo pitanja već ćemo biti obavešteni detaljno o mogućnostima učestvovanja u državnoj sahrani kraljice", kaže Joksimović.

Kada su u pitanju promene koje tek slede u Velikoj Britaniji, ambasadorka Srbije ističe da je za monarhiju kontinuitet uvek od izuzetne važnosti, i da je kraljica upravo o tome vodila mnogo računa dok je još bila na čelu zemlje.

"Tokom platinastog jubileja, gde je učestvovala samo povremeno zbog zdravstvenog stanja, jedan od simboličnih trenutaka bilo je pojavljivanje četiri generacije na balkonu kraljevske palate. Kraljica, njen sin, unuk sa porodicom, kao i praunuci. Teško je uopšte zamisliti Britaniju i monarhiju bez kraljice Elizabete II s obzirom na to da je 70 godina bila na čelu zemlje", kaže Joksimović. 

"Njen prvi sagovornik po preuzimanju krune bio je premijer Čerčil, i od tada je dočekala 15 premijera Velike Britanije i veliki broj američkih predsednika. Nije postojao državnik koji nije hteo sa njom da se sretne - bila je simbol i brend Ujedinjenog Kraljevstva, i izuzetno značajna za jedinstvo zemlje. Mislim da će u tom kontekstu kralj imati veliku odgovornost da nastavi tamo gde je njegova majka stala, imajući u vidu njen veliki značaj", zaključuje ambasadorka Srbije u Londonu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa