Evropa

Kraljica ruskog popa javno progovorila protiv Kremlja: "Molim vas da me označite kao stranog agenta"

Komentari

Autor: Reuters

20/09/2022

-

10:33

Kraljica ruskog popa javno progovorila protiv Kremlja: "Molim vas da me označite kao stranog agenta"
Ala Purgačeva i Vladimir Putin - Copyright Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Imidž ruskog predsednika Vladimira Putina primio je veliki udarac pošto se pop ikona Ala Pugačova, možda najpoznatija i najomiljenija ruska pevačica svih vremena, pridružila redovima poznatih ličnosti koje su javno izrazile stav protiv invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

U objavi na Instagramu u nedelju, Pugačeva je pozvala rusko Ministarstvo pravde da je označi kao "stranog agenta", kao što je to uradilo sa njenim suprugom, komičarem Maksimom Galkinom, 16. septembra.

"Molim vas da me uključite u redove stranih agenata moje voljene zemlje", napisala je u nedelju na Instagramu dodajući da se "solidariše sa svojim mužem".

Galkina je nazvala "pravim i nepotkupljivim ruskim patriotom koji želi da njegova domovina cveta u miru i slobodi govora".

"On želi da zaustavi umiranje naših momaka zbog iluzornih ciljeva, koji su našu zemlju pretvorili u partijsku državu i učinili da život postane pravi teret za građane", napisala je.

Karakterizacija "strani agent" u Rusiji znači da osoba podleže različitim ograničenjima, uključujući zabranu rada sa maloletnicima i predavanja na državnim univerzitetima. Osobe koje to ne poštuju mogu se suočiti sa zatvorskom kaznom. Ovakva vrsta etiketiranja se odnosi i na nekadašnju taktiku Moskve, gde se "neprijateljem naroda" smatra svako ko je protivnik sovjetskog režima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ALLA PUGACHEVA (@alla_orfey)

Pugačeva i Galkin su pobegli iz Rusije ubrzo nakon invazije na Ukrajinu u februaru, ali su se vratili u zemlju prošlog meseca. Nije poznato da li se pevačica još nalazi u Rusiji.

Ona je samo jedna u nizu poznatih Rusa koji su progovorili protiv rata, uključujući repera Okkkimirona i MC Nojza, komičara Ivana Urgada, legendarnog rokera Jurija Ševčuka, Andreja Makareviča i Borisa Grebečikova.

Međum, kulturna težina Pukačeve je jedinstvena. Voljena je kao Doli Parton u SAD, sveprisutna kao Madona, a u centru pažnje koliko i sestre Kardašijan. Ima 73 godine i na ruskoj muzičkoj sceni je od sredine sedamdesetih godina prošlog veka. Godine 1991. dobila je titutlu "Narodnog umetnika SSSR-a", najvišeg mogućeg priznanja za muzičara u Rusiji.

Na njen 60. rođendan 2009. godine, Dmitrij Medvedev, tadašnji predsednik Rusije, odlikovao ju je Ordenom zasluga za otadžbinu 3. stepena.

U peti brak sa Galkinom stupila je 2011. godine, tada 35-godišnjim i skoro tri decenije mlađim komičarem. Par je dobio blizance uz pomoć surogat majke 2013. godine.

Galkin, humorista poznat po svojim imitacijama (uključujući Putina i beloruskog predsednika Lukašenka), više puta je govorio protiv režima, nazivajući ruske LGBTQ+ zakone "lovom na veštice".

I dok se Pugačeva sve do sada nije direktno oglašavala, Galkin, koji je rođen u Odesi, jasno je izrazio svoja osećanja 23. avgusta na Dan ukrajinske zastave kada se u Poljskoj pojavio obučen u žute pantalone i plavi sako.

Komentari (0)

Evropa