Evropa

Italija pred izborima - favorit za premijera kandidatkinja koja je protiv globalizacije i kritikuje Evropsku uniju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2022

-

12:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Italijani u nedelju biraju 600 članova gornjeg i donjeg doma parlamenta. Poslednja istraživanja prednost daju krajnje desnoj partiji Italijanska braća u odnosu na Demokratsku partiju levog centra iz čijeg miljea je odlazeći premijer Mario Dragi. Ukoliko se predviđanja ostvare, liderka desnog bloka Đorđa Meloni u dobroj je poziciji da postane prva žena premijer na čelu italijanske vlade.

Urednik Euronjuza iz Liona Serđo Kantone u razgovoru za našu televiziju kaže da će, sudeći prema poslednjim i nezvaničnim anketama, najverovatnije Italijanska braća dobiti većinu, ali da to opet ne znači da će koalicija moći da formira vladu.

"Moramo videti šta će recimo partija Matea Salvinija uraditi. Prema anketama, imaće dosta lošije rezulate u poredjenju sa izborima od pre četiri godine. Takođe, Beluskoni i 'Forca Italia' ne bi trebalo da briljiraju. U svakom slučaju, moramo videti i šta će centralno-leva koalicija uraditi"

Veruje da će važnu ulogu odigrati partije koje nisu ni u jednoj koaliciji. Jedna od njih je stranka bivšeg premijera Đuzepea Kontea, Pokret 5 zvezdica koji bi, prema istraživanjima trebalo da ostvari dobre rezultate. Druga je partija Kalenda Matea Rencija koja bi takođe trebalo dobro da se kotira.

"Desnica bi mogla da dobije neki glas više, ali je, na kraju krajeva na predsedniku da da mandat premijeru. Prema Zakonu, premijer neće biti automatski onaj koji dobije najviše glasova, već je potrebno da ga odobri predsednik posle diskusija sa partijama. Ako dođe do alternativne većine, mogla bi da nastane i alternativna vlada. Čak i ako Braća Italije dobiju relativnu većinu", napominje on.

Na pitanje pitanje šta će se desiti ako desničari formiraju vladu i da li bi to značila i promena u politici vlade Italije, Kantone odgovara:

"Moram da podsetim, Italija je deo EU, evrozone i NATO-a. Ursula fon der Lajen je rekla da ako stvari krenu naopako u Italiji, kao što se desilo u Mađarskoj i Poljskoj, EU ima način da inetrveniše. Ta važna politička poruka, koja dolazi iz Brisela, pokazuje da postoji spremnost da se zamrzne 191 miljarda evra fonda za oporavak koji Italija čeka, kao što je učinjeno sa Mađarskom"

Kaže da bi to mogao biti problem koliko za Italiju, toliko za Evrozonu jer Italija, sem što je jedna od osnivačica EU, ujedno je i treća ekonomija evrozone.

"U tom slučaju, bio bi to veliki problem za ostatak EU. U ovim uslovima, rata u Ukrajini i oporavka od kovida, ne verujem da je bilo kome u Italiji stalo da vodi nekakve nove neobične politike u bilo kojoj koaliciji"

 

Komentarišući izjave Silvija Berluskonija da je Putin "gurnut u rat sa Ukrajinom" kako bi vladu Zelenskog zamenio nekom "pristojnijom", Kantone kaže da se radi o "klasičnom Berluskoniju" koji ima svojstven način izražavanja političkih stavova.

"Verovatno, zapravo sigurno, postoji deo italijanskog društva koji oseća simpatije prema Rusiji i on se njima obraća. On je bio lični Putinov prijatelj i naravno, koristi reči koje nisu prikladne za politiku i političku debatu, posebno u delikatnim situacijama. Ali ipak izražava mišljenje, čini mi se manjine u Italiji, o nekim simpatijama prema Putinu, ili bar želi da razume šta Rusija radi. Ima delova društva koji žele da nađu zajednički jezik sa Rusijom, i da na kraju dana moramo da se razumemo sa tom zemljem. Ali to nije većina, i opet, u svetlu činjenice da je Italija članica EU, posebno NATO-a i da u Italiji ima 13.000 američkih vojnika, mislim da je odluka za bilo koju italijansku vladu u ovom slučaju jasna i obavezna", zaključuje Kantone u razgovoru za Euronews Srbija.

Ko je Đorđa Meloni, liderka Italijanske braće?

Đorđa Meloni sebe i svoju stranku proglašava za jedine prave predstavnike Italijana. Kaže da, za razliku od levice, ona govori o aktuelnim problemima ljudi. Ne podržava LBGT zajednicu i preispituje zakon o abortusu.

"Ova nacija nestaje, a ja ne mislim da ovaj problem može da se reši pozivanjem imigranata, kao što tvrde levičari. Želim da naše žene rađaju decu, da ne moraju da biraju između posla i uloge majke, navela je Đorđa Meloni.

"Mislim da je Đorđa Meloni veoma jaka žena. Daje glas svim ženama Italije, patriota je, daje glas svim Italijanima, prepozajem sebe u njoj. Istovremeno, ima nekih aspekata njene politike koje ne podržavam", kaže studentkinja Ana u anketi.

"Dopada mi se od kako sam počela da se interesujem za politku. Sviđa mi se njen stav, ona je jedina žena koja se potvrdila u italijanskoj politici, iako to nije bilo lako", navodi Lukrecija Makija.

profimedia

 

Italijanka Alis Riboli navodi da bi bilo sjajno videti ženu koja ima važnu ulogu u politici, ali ona s druge strane, ističe da bi volela da to bude neko otvoreniji i malo savremeniji.

Melonijeva se protivi globalizaciji i kritikuje Evropsku uniju, mada za sada ne poziva na izlazak Italije iz Unije.

"Evropska unija, koja je proteklih godina bila zauzeta raznim temama, uključujući i kuvanje insekata, nije razmišljala o ozbiljnoj strategiji i nema sada ozbiljan plan za snabdevanje energijom", rekla je ona. 

Italijanska braća i Liga, koji pored Berluskonijeve Forca Italia čine desni blok osudili ruski napad na Ukrajinu, ali ih levica doživljava kao Putinove saveznike.

"Ukoliko mi u nedelju pobedimo, biće srećna demokratska Evropa, ukoliko desnica odnose pobedu, srećan će biti samo Putin", navodi Enriko Leta, lider Demokratkse partije.

Komentari (0)

Evropa