Evropa

Partija "Braća Italije" suspendovala kandidata jer je hvalio Hitlera na društvenim mrežama

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

14:12

Partija "Braća Italije" suspendovala kandidata jer je hvalio Hitlera na društvenim mrežama
Braća italije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Partija Braća Italije, za koju se očekuje da će pobediti na izborima u Italiji ovoga vikenda, suspendovala je danas jednog od svojih kandidata nakon što je otkriveno da je u onlajn prepisci slavio Adolfa Hitlera, javlja Rojters.

Braća Italije imaju korene u neofašističkoj grupi osnovanoj posle Drugog svetskog rata, a očekuje se da njihova liderka Ðorđa Meloni bude novi italijanski premijer.

Meloni pokušava da se odvoji od krajnje desnice i kaže za svoju partiju da je uglavnom konzervativna. Kritičari, međutim, upozoravaju da simpatizeri fašizma ispunjavaju redove Braće Italije.

Iailjanski list "Republika" je ove nedelje objavio komentar postavljen na društvenim mrežama pre osam godina koji je napisao kandidat Braće Italije na izborima Kalođero Pizano, a u kojem hvali Hitlera kao velikog državnika.

Komentar je izazvao nezadovoljstvo među Jevrejima u Italiji. "Ideja da oni koji slave Hitlera sede u novom sastavu parlamenta je neprihvatljiva", napisala je na Tviteru Rut Duregelo, predsednica Jevrejske opštine u Rimu.

Pizano se izvinio zbog svoje izjave i napisao na Fejsbuku da je to bilo "duboko pogrešno", kao i da je povukao taj komentar pre izvesnog vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa