Evropa

Vrtoglavi uspeh Đorđe Meloni: Da li Italija dobija prvog ekstremno desnog premijera od Drugog svetskog rata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2022

-

17:03

Vrtoglavi uspeh Đorđe Meloni: Da li Italija dobija prvog ekstremno desnog premijera od Drugog svetskog rata
Vrtoglavi uspeh Đorđe Meloni: Da li Italija dobija prvog ekstremno desnog premijera od Drugog svetskog rata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Žena, Italijanka i hrišćanka". Tim rečima sebe opisuje Đorđa Meloni, predsednica Braće Italije, desničarske stranke sa korenima u postfašističkom pokretu. Mnogi smatraju da je upravo brz uspon njene partije neposredni uzrok za odlazak Marija Dragija, a Meloni bi na jesen mogla da dobije najviše glasova i upravo ona nasledi poziciju premijera.

Meloni je rođena je i odrasla u Garbatelji, radničkoj četvrti Rima. Koreni njene partije mogu se naći u sada nepostojećem Italijanskom socijalnom pokretu koji je obnovio poraženu fašističku partiju iz njenih ruševina na kraju Drugog svetskog rata i transformisao je u umereniju nacionalističku snagu, peneo je Euronews. 

Iako je jedan od osnivača stranke Đorđo Almirante bio saradnik i organizator na uspostavljanju Italijanske socijalne republike, a Meloni ga naziva "herojem", ona sama je u politici već nekoliko decenija, i za to vreme uspela je da stvori imidž umerene političarke, koja se distancirala od fašističkih nostalgičara unutar svoje partije.

Njeni stavovi prema određenim pitanjiima, međutim, ostaju čvrsto desničarski. Tako je Meloni, na primer, u februaru 2020. godine branila Matea Salvinija koji je u jednom govoru okivio "žene koje abortiraju nebrojeno puta, čime se zauzimaju mesta u bolnicama".

"Čini mi se da su Salvinijeve izjave značajno uveličane. Izgleda da je jasno stavio do znanja da ni na koji način ne želi da ugrozi zakon o materinstvu. Međutim, mislim i da je abortus uvek poraz za društvo. Moramo da uradimo sve što možemo da žena ne izabere takvo nešto - deo zakona o materinstvu koji se odnosi na prevenciju i edukaciju sasvim sigurno nije dovoljno primenjen", rekla je tada Meloni.

Takođe, Meloni je u junu ove godine učestvovala na mitingu koji je organizovala desničarska partija u Španiji, "Voks", i tom prilikom je rekla kako je "za univerzalne hrišćanske vrednosti, protiv islamističkog nasilja", zatim "za bezbedne granice, a protiv masovne imigracije" i, naposletku, kako je "za suverenitet naroda, protiv birokratije Brisela".

Pored ovih izjava, Meloni se osvrnula i na LGBT populaciju, pa je tako rekla da "nije za LGBT lobi i ideologiju roda, već za prirodnu porodicu i kulturu života". Bila je to samo jedna od mnogih njenih negativnih izjava na ovu temu, pošto je ranije u intervjuu za jednu italijansku televiziju rekla kako "radije ne bi imala dete koje je gej".

U intervjuu koji je dala za italijasku "Stampu", Meloni je rekla da bi "promenila ton kojim je govorila na mitingu Voksa, ali ne i sadržaj, jer su to stvari koje je rekla već mnogo puta ranije", a dodala je i da "LGBT lobi nije isto što i homoseksualna zajednica".

Optužbe za "obnovu fašizma"

Uprkos tome što zapadni mediji upozoravaju na ponovni dolazak fašista na vlast ukoliko Meloni dođe na vlast u Italjii, pojedini analitičari smatraju da ona ne bi obnovila fašizam.

"Ona je mnogo toga, ali svakako nije neofašista. Nikada nije napravila jasan rez, niti zauzela distance prema fašizmu i prema periodu Musolinijeve vladavine, ali sa svime što je ona radila i što je predstavljalo njenu političku karijeru do sada je nespojivo sa fašizmom. Nema ničeg u njenom delovanju što bi moglo da nas uputi da je ona neko ko bi obnovio fašizam u Italiji", kaže za Euronews Srbija novinar Željko Pantelić.

Euronews

Dodaje, ipak, da deo glasača njene partije oseća nostalgiju prema Musolinijevoj vladavini i fašističkom periodu. Sa druge strane, podseća da je Meloni ostvarila dobre veze u Vašingtonu i Briselu, te da je u Evropskom parlamentu u koaliciji sa britanskom Konzervativnom partijom i poljskom partijom Pravo i pravda.

"To vam najbolje govori da su te optužbe o fašizmu, postfašizmu poptuno folklorne i koriste se kako bi se Meloni politički sprečila, odnosno dovela u poziciju da se brani i oslabila na italijanskoj političkoj sceni", naglasio je Pantelić.

Stav prema Ukrajini

Kada je u pitanju ekonomska promena koja bi nastupila dolaskom Maloni na čelu Italije, mnogi je porede sa Margaret Tačer, zbog toga što je liderka Braće Italije u nekoliko navrata istakla da bi uvela stroga pravila kada je u pitanju potrošnja novca iz državnog budžeta. 

U skladu sa tim, "Blumberg" prenosi da Meloni, zajedno sa svojim partnerima, priprema regulative kojima bi se osiguralo da Italija dobije finansijsku podršku SAD i EU, a jedna od njih je i striktno pridržavanje finansijskih pravila Evropske unije. Još nešto što bi moglo da je predstavi u dobrom svetlu evropskoj javnosti, jeste to što je jedan od članova Braće Italije rekao da, ukoliko Meloni dođe na vlast, neće prekinuti sa slanjem vojne podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije.

"Ako mi prekinemo da šaljemo oružje, Zapad će svejedno nastaviti, a nas će smatrati neozbiljnim. Moramo da budemo pametni - ne možemo da mislimo kako ćemo ostati neutralni bez posledica", rekla je Meloni. 

Uprkos svemu ovome, potencijalni dolazak Meloni na mesto premijera u Evropi vide kao dodatni problem za dalje integracije i potencijalnu federalizaciju EU. Kao odgovor na to, Meloni je u jednom intervjuu rekla da "Italija nema čega da se plaši ako ona dođe na vlast".

profimedia

Logo partije Braća Italije

"Zašto mi uvek moramo da se sklanjamo? Za levicu nikad dosta toga. Samo napred, uvek sam bila jasna - Italijani koji misle da ću vratiti fašizam neka glasaju za Demokratsku partiju. Za one koji misle da će Braća Italije odbraniti svoju zemlju i građane, neka glasaju za nas", istakla je.

Od oko četiri odsto glasova koliko su Braća Italije osvojila na izborima 2018. godine, ta stranka dospela je na mesto najjače partije u Italiji i procenjuje se da zahvata četvrtinu biračkog tela, što znači da je pobeda koalicije desnog centra na predstojećim izborima gotovo sigurna. Međutim, Meloni još uvek nije proglašena za kandidata za premijera.

"Da je, kojim slučajem, Berluskoni u poziciji u kojoj je Đorđa Meloni, već bi čitava Italija bila prelepljena plakatima i bilbordima, sva mesta na televizijama bi bila popunjena fotografijama Berluskonija i natpisom 'Berluskoni premijer'. Isto važi za Salvinija. Đorđi Meloni to nisu dozvolili", ističe Pantelić.

Iako su italijanski mediji preneli da je postignut načelni dogovor unutar koalicije desnog centra da Đorđa Meloni bude kandidat desnice za premijera, sagovornik Euronews Srbija zaključuje da je to pitanje još uvek otvoreno.

Komentari (0)

Evropa