Evropa

Politička kriza koju je malo Italijana želelo - odlazak Marija Dragija vodi ka novim izborima

Komentari

Autor: Euronews

30/07/2022

-

23:17

Politička kriza koju je malo Italijana želelo - odlazak Marija Dragija vodi ka novim izborima
Tanjug/AP/Roberto Monaldo /LaPresse - Copyright Tanjug/AP/Roberto Monaldo /LaPresse

veličina teksta

Aa Aa

"Ponekad i centralni bankari imaju srce" - tim rečima oprostio se Mario Dragi koji je dao ostavku na mesto premijera Italije. Kako piše dopisnica Euronewsa iz Rima Đorđa Orlandi, iza te rečenice ostala je prava drama koja će na kraju dovesti do prevremenih izbora.

Nakon što je italijanski predsednik odbio Dragijevu ostavku, njegova vlada je preživela glasanje o poverenju, ali već je bilo kasno. Pokret Pet zvezdica je svojim zahtevima uslovio ostanak u koaliciji i time naterao druge političke snage da isto postupe. 

Podele i nesuglasice su se jasno videle i oko pitanja pandemije kao i ekonomskih posledica koje je korona izazvala. Glasanje o poverenju za koje su se predsednik Matarela i Dragi nadali da će poslužiti kao poziv za jedinstvo u parlamentu – pokazalo se neuspešnim potezom. Do tada su tri Dragijeva koaliciona partnera već povukla podršku. Nije bilo odgovora na poziv na jedinstvo.

Italijanski predsednik Matarela raspustio je parlament, a novi izbori zakazani su za 25. septembar. Bivši centralni bankar Italije, Mario Dragi, je pozvao političke snage da slede "jedini put koji vodi napred", ali na njegov poziv niko nije odgovorio.

Tanjug/AP/Roberto Monaldo /LaPresse

 

Dragi je rekao da odgovor ne mora ni da bude pružen njemu ali da "se duguje svim Italijanima". Nekoliko dana ranije, oko hiljadu gradonačelnika, poslovnih organizacija, sindikalnih lidera i običnih građana pozvalo je Dragija da ostane. Ipak, usledio je kolaps vlade i Italija se osećala prevarenom.

Da li se to moglo izbeći i ko je za to odgovoran? Da li su za to krive samo političke stranke ili je sistem propao? - pita se u svojoj analizi Đorđa Orlandi. Da li je Dragi mogao biti manje rigidan pre traženja kompromisa".

"Vitim to kao mešavinu svega, ali očigledno se dešava ozbiljniji problem. Tokom poslednjih nekoliko godina u Italiji bilo je nekoliko kriza vlade. Italijanski politički sistem je bio veoma krhak sa krizama rukovodstva. Ali sada ovo deluje kao politička kriza koju je malo Italijana želelo. Samo njih 30 odsto je želelo ponovo na birališta. Ovo je pokazalo da je italijanska politika izdala princip koji drži demokratiju zajedno a to je slušanje volje naroda", navela je Đorđa Orlandi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa