Evropa

Meloni: Nisam opasnost po demokratiju, to su apsurdni navodi

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2022

-

16:44

Meloni: Nisam opasnost po demokratiju, to su apsurdni navodi
Đorđa Meloni - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Liderka italijanske desnice Ðorđa Meloni (45), koja vodi u istraživanjima javnog mnjenja uoči parlamentarnih izbora 25. septembra, insistira da neće predstavljati opasnost za demokratiju ako postane premijerka.

Meloni tvrdi da je italijanska politička desnica nedvosmisleno osudila nasleđe fašizma, preneo je AP.

Ona je odbacila kao besmislicu zabrinutost da bi, ako njena partija "Braća Italije" dođe na vlast, postojao rizik od antidemokratskog odstupanja ili autoritarnog zaokreta ili da bi zemlja mogla da izađe iz grupe evropskih nacija koje koriste evro kao zajedničku valutu.

Meloni je to izjavila u obraćanju biračima snimljenom na engleskom, francuskom i španskom, koju je danas distribuirao njen izborni štab. Ona je godinama kritikovala birokratiju Evropske unije koja, kako je isticala, narušava nacionalni suverenitet.

Meloni je ocenila da je apsurdno da će vlada desnog centra sa saveznicima u kampanji, liderom Lige Mateom Salvinijem i bivšim premijerom Silvijom Berluskonijem, ugroziti sprovođenje reformi potrebnih za dobijanje svih 200 milijardi evra namenjenih Italiji u fondovima EU za oporavak od pandemije.

"Danima sam u međunarodnoj štampi čitala tekstove o predstojećim izborima koji će Italiji dati novu vladu, u kojima sam opisana kao opasnost za demokratiju, italijansku, evropsku i međunarodnu stabilnost", kazala je Meloni sedeći za stolom i čitajući obrahanje strogim tonom.

Ona je kao "glupost" odbacila medijske napise u kojima se pobeda "Braće Italije" opisuje kao katastrofa, koja vodi autoritarnom zaokretu i izlasku Italije iz zone evra.

"Ništa od toga nije istina", istakla je Meloni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa