Evropa

Janša nakon što je Slovenija preuzela predsedavanje EU: Borićemo se protiv dvostrukih standarda

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2021

-

08:44

Janša nakon što je Slovenija preuzela predsedavanje EU: Borićemo se protiv dvostrukih standarda
Janša nakon što je Slovenija preuzela predsedavanje EU: Borićemo se protiv dvostrukih standarda - Copyright Tanjug/AP/Johanna Geron

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Janez Janša, nakon što je Slovenija preuzela predsedavanje Evropskom unijom (EU) od Portugala, poručio je da će se njegova zemlja boriti protiv dvostrukih standarda u Uniji.

On je na ceremoniji povodom Dana državnosti simbolično preuzeo predsedavanje EU od portugalskog ministra spoljnih poslova Augušta Santuša Silve i rekao da Slovenija, pošto drugi put predsedava Unijom, ima određeno iskustvo sa vođenjem takvih zajednica, prenosi STA.

"Znamo šta funkcioniše, a šta ne, znamo da su dvostruki standardi put ka raspadu i borićemo se za jednaka pravila za sve", naglasio je Janša.

Zahvalivši portugalskom predsedavanju EU na, kako je rekao, "izvanrednom radu" u teškim okolnostima, Janša je rekao da će Slovenija učiniti sve da postpandemijski oporavak bude brz i efikasan i da se što pre postave temelji za stratešku autonomiju Unije.

On je podvukao da je vizija Slovenije i EU zasnovana na slobodnom izražavanju mišljenja, visokim standardima zaštite ljudskih prava i vladavine zakona, koji podrazumevaju jednaka pravila za sve.

Janšinim obraćanjem završena je u petak dvosatna ceremonija nacionalnog Dana državnosti, na kojoj su učestvovali najviši slovenački zavničnici i političari, verski lideri, kao i visoki gosti iz susednih država i EU.

Svečanošću je obeležena 30. godišnjica slovenačke državnosti, ali i predstojeće predsedavanje Savetom EU, koje formalno započinje 1. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa