Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija zatražila sednicu SB UN, SAD rade na uvođenju novih sankcija Moskvi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2022

-

07:05

RAT U UKRAJINI Rusija zatražila sednicu SB UN, SAD rade na uvođenju novih sankcija Moskvi
RAT U UKRAJINI Rusija zatražila sednicu SB UN, SAD rade na uvođenju novih sankcija Moskvi - Copyright Tanjug/AP/Kostiantyn Liberov, Zurab Tsertsvadze, Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 217. dan, a na teritorijama koje su sada pod kontrolom ruskih snaga održani su referendumi o pristupanju Rusiji, koje Ukrajina i Zapad ne priznaju. Prema prvim preliminarnim rezultatima koje su objavile takozvane izborne komisije, više od 90 odsto birača glasalo je za pridruživanje Rusiji. Za to vreme, nakon najave delimične mobilizacije, porastao je broj ruskih državljana koji ulaze u Evropsku uniju.

Ključni događaji:

  • Rat u Ukrajini traje više od sedam meseci, a potencijalni mirovni razgovori i dalje nisu na vidiku
  • Objavljeni prvi preliminarni rezultati referenduma u četiri ukrajinske oblasti o pripajanju Rusiji, Zapad ne priznaje glasanje
  • SAD podnose Savetu bezbednosti UN rezoluciju protiv referenduma u Ukrajini
  • Fronteks: Skočio broj Rusa koji ulaze u Evropsku uniju
  • Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je nadu da će organizovati sastanak Putina i Zelenskog
  •  Rusija traži sednicu SB UN zbog sabotaže na "Severnom toku"
  • EU proširila sankcije protiv Rusije
  • Erdogan Zelenskom ponudio posredovanje za NE Zaporožje
  •  Šolc: Nemačka bi trebalo da primi Ruse koji odbijaju da se bore

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut.

22.55 Zvaničnik SAD: Rano je reći da su curenja gasovoda "sabotaža"

Uprkos strahovanjima američkih saveznika da su curenja gasovoda Severni tok namerno izazvana, SAD veruju da je preuranjeno za zaključak da je reč o "sabotaži", izjavio je visoki američki vojni zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

21.36 Moskva upozorava SAD i Veliku Britaniju da ne vuku nesmotrene poteze

Moskva upozorava Vašington i London na nesmotrene poteze koji bi mogli da situaciju oko Ukrajine dovedu do opasne tačke, izjavio je šef ruske delegacije na Forumu o vojnoj bezbednosti i kontroli oružja na plenarnoj sednici OEBS-a u Beču, Konstantin Gavrilov.

21.07 Podoljak: Odlučni smo da povratimo teritoriju koju će Rusija verovatno anektirati

Ukrajina je odlučna da povrati teritoriju koju će Rusija verovatno anektirati nakon insceniranih glasanja u okupiranim oblastima, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak. On je u intervjuu agenciji AP dodao da ozbiljno shvata pretnje Moskve da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu sa susedom.

Savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tvrdi da se ništa neće promeniti na bojnom polju ako u narednim danima Rusija, kao što se očekuje, bude namerila da pripoji četiri regiona južne i istočne Ukrajine.

"Oslobodićemo našu teritoriju vojnim putem, što ne zavisi sod toga šta Rusija misli ili želi, koliko od vojnih sposobnosti Ukrajine", poručio je Podoljak.

On je dodao da je od vitalnog značaja da Ukrajina ponovo preuzme svu svoju zemlju koja je zaplenjena silom i to je okarakterisao kao važno ne samo za njegovu zemlju, već i za njene evropske susede.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

20.46 EK predlaze sankcije i za one koji pomazu Rusiji da ih zaobiđe

Predlog osmog paketa sankcija Rusiji koji je danas predstavila Evropska komisija uključuje i sankcionisanje osoba koje pomažu u zaobilaženju sankcija.

"Uvodimo novu kategoriju, u kojoj ćemo moći da stavimo na spisak pojedince ako zaobilaze sankcije. Na primer, ako kupe robu u Evropskoj uniji, unesu je u treću zemlju a zatim u Rusiju, to ce biti zaobilaženje sankcija i ti pojedinci mogu se naći na spisku sankcionisanih. Mislim da ce to imati veliki efekat odvraćanja", rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, prenele su agencije.

Ona je istakla da su dosadašnje sankcije EU teško pogodile režim ruskog predsednika Vladimira Putina. "One su mu otežale finansiranje rata i sada pojačavamo napore u tom pravcu", rekla je zvaničnica EK.

18.48 Tras: Velika Britanija nikada neće priznati pokusaje aneksije

Britanska premijerka Liz Tras rekla je u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da Britanija nikada neće priznati pokušaje Rusije da anektira ukrajinsku teritoriju, saopštio je portparol Trasove nakon razgovora dvoje zvaničnika.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

18.36 SAD rade na uvođenju novih sankcija Rusiji

SAD zajedno sa saveznicima i partnerima rade na tome da brzo uvedu oštre ekonomske mere protiv Rusije zbog lažnih referenduma održanih u nekoliko ukrajinskih regiona, izjavio je šef odeljenja Stejt Departmenta nadležan za koordinaciju sankcija, Džejms O''Brajen.

On očekuje da će se nastaviti tempo po kojem je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena objavljivala sankcije Rusiji u proseku svakih šest sedmica, preneo je Rojters.

"Biće još paketa sankcija. Mi radimo na novim merama", rekao je O''Brajen.

16.51 Rusija traži sednicu SB UN zbog sabotaže na "Severnom toku"

Rusija je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog "sabotaže na dva kraka gasovoda Severni tok", saopštio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Očekujemo da se sednica održi sutra“, napisao je Poljanski na Telegramu, prenosi Sputnjik.

16.13 EU proširila sankcije protiv Rusije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef diplomatije EU Žozep Borelj saopštili su da su poošttrene sankcije protiov Rusije. Fon der Lajen je predložila novi paket sankcija Rusiji s ciljem da "Kremlj plati" za eskalaciju sukoba u Ukrajini zbog lažnog "referenduma" o prisajedinjenju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

Predloženi osmi paket sankcija uključuje mere zabrane uvoza ruskih proizvoda, koje bi trebalo da umanje prihod Rusiji za sedam milijardi evra. Fon der Lajen navodi i da će paket sankcija postaviti pravnu osnovu za ograničenje cene nafte i zabraniti građanima EU da budu u upravnim telima ruskih državnih kompanija. Kako je naveo Borelj, njima su targetirani svi koji imaju koristi od dalje eskalaciji rata u Ukrajini. Borelj je istakao da su sankcijama obuhvaćeni oni koji su uključeni u organizovanje "referenduma", visokorangirani oficiri u Ministarstvu odbrane koji su između ostalog uključeni u mobilizaciju i oni koji su uključeni u širenje dezinformacija. Opširnije u odvojenoj vesti.

15.51 Erdogan Zelenskom ponudio posredovanje za NE Zaporožje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i ponudio posredovanje u stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

"Predsednik Ergodan je izrazio duboko zadovoljstvo što je uspešno okončana razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine na kojoj već dugo rade. Navodeći da funkcioniše sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica preko Crnog mora, predsednik Erdogan je rekao da se sličan pristup može ispoljiti i u kontekstu nuklearke Zaporožje i da je ponuda neophodnog posredovanja i pomoći u stvaranju demilitarizovane zone oko elektrane u funkciji", rečeno je novinarima iz kabineta turskog predsednika, prenela je agencija TAS S.

15.31 Fon der Lajen i Borelj danas o pooštravanju sankcija Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef diplomatije EU Žozep Borelj obratiće se danas javnosti kako bi saopštili planove za pooštravanje sankcija Rusiji. Neimenovani diplomatski izvori u Briselu kažu da EU razmatra ograničenje cena nafte, strože ograničavanje izvoza proizvoda visoke tehnologije u Rusiju i više sankcija protiv pojedinaca.

15.15 Šolc: Nemačka bi trebalo da primi Ruse koji odbijaju da se bore

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da njegova zemlja treba da primi Ruse koji ne žele da se bore u ratu u Ukrajini. Podržavam da se tim ljudima ponudi zaštita. Naravno da pre toga moraju da prođu bezbednosnu proveru, kako bi znali koga puštamo u zemlju, rekao je Šolc.

Nemačka vlada je nedavno izrazila želju da se na evropskom nivou usvoji zajedničko rešenje o odnosu prema ruskim dezerterima, navodi AP. 

15.03 Blumberg: Turske državne banke planiraju da napuste ruski platni sistem 

Turske državne banke planiraju da napuste ruski platni sistem, što pokazuje kako sekundarne sankcije SAD primoravaju zemlje da se distanciraju od Moskve, izvestio je Blumberg. Tri banke u Turskoj, jedine koje i dalje obrađuju transakcije izvršene ruskim Mir karticama, odlučile su u utorak da se povuku iz ovog sistema, rekao je visoki turski zvaničnik, tražeći da ne bude identifikovan jer informacije nisu još dostupne široj javnosti.

14.20 Ne prestaju reakcije na "referendum" koji je sprovela Moskva, opširnije u javljanju reporterke Euronews Srbija iz Brisela

Euronews

14.05 Peskov: Potrebno "osloboditi" celu teritoriju DNR

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je cilj "oslobađanje" cele teritorije samoproglašene Donjecke Narodne Republike u okviru njenih granica iz 2014. godine i dalje na snazi.

"Najmanje što mogu sa apsolutnom jasnoćom da kažem jeste da svi dobro znate da nije cela teritorija DNR oslobođena. Ovde govorimo o teritoriji u njenim granicama iz 2014. godine. Zbog toga je potrebno osloboditi čitavu teritoriju DNR", odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li će specijalna operacija biti nastavljena nakon što Rusija potpiše dokument o prisajedinjenju novih regiona, a prenela agencija TASS.

Peskov je podsetio da je cela teritorija samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) već "oslobođena".

12.56 Američka ambasada u Moskvi pozvala građane da napuste Rusiju

Američka ambasada u Moskvi pozvala je danas građane SAD da hitno napuste Rusiju sve dok postoje mogućnosti za to.

"Američki građani ne bi trebalo da putuju u Rusiju, a oni koji borave ili putuju u Rusiju, treba odmah da napuste zemlju, dok postoje ograničene mogućnosti komercijalnog putovanja", navodi se u saopštenju američke ambasade u Moskvi, koje je prenela agencija TASS.

Prethodno su Vlade Bugarske i Poljske pozvale svoje državljane koji su još u Rusiji da odmah napuste tu zemlju.

12.54 LNR i Hersonska oblast zatražile od Putina prijem u Rusiju

Vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) i Hersonske oblasti zatražile su danas od ruskog predsednika Vladimira Putina da razmotre ulazak tih teritorija u sastav Rusije.

12.52 Peskov: SAD sve više ulažu u sukob u Ukrajini

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se SAD sve više približavaju da postanu punopravni član konflikta u Ukrajini i da je to izuzetno opasno. Peskov je izjavio da ruska strana izražava negativan stav prema saopštenju koje je objavio američki državni sekretar Entoni Blinken, a u kojem se navodi mogućnost da Ukrajina upotrebi oružje koje je dobila od SAD na teritorije u kojima se održao referendum za ujedinjenje sa Rusijom, prenosi Tass.

„SAD de fakto, sve više ulazi u ovaj sukob. Američka strana se sve više približava tome da postane punopravni član u ovom sukobu, a to je izuzetno opasno“, naglasio je Peskov.

12.30 EU ne priznaje rezultate "referenduma", opširnije u javljanju reporterke Euronews Srbija iz Brisela

Euronews

12.17 Moskva nazvala "glupim" tvrdnje da je Rusija sabotirala Severni tok

Moskva je danas nazvala "glupim" tvrdnje da Rusija stoji iza navodnih napada na gasovode Severni tok, dodajući da istovremeno ruske vlasti primećuju veliko povećanje profita američkih kompanija koje dostavljaju gas Evropi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na redovnoj pres konferenciji da incident treba da bude istražen i da rokovi za popravljanje oštećenih gasovoda nisu jasni.

11.05 Rusko ministarstvo odbrane: Počela obuka rezervista

Ministarstvo odbrane u Moskvi saopštilo je danas da su vojni rezervisti mobilisani na području ruske enklave Kalinjingrad počeli borbenu obuku u bazi ruske Baltičke flote.
Svi mobilisani odgovaraju standardima pucanja iz streljačkog oružja. Pored toga, građani pozvani iz rezerve obnavljaju oprativno znanje i poznavanje održavanja oružja, vojne i specijalne opreme, navelo je Ministarstvo, javlja Rojters.

10.50 Bugarska i Poljska pozvale svoje državljane da napuste Rusiju

Vlade Bugarske i Poljske pozvale su svoje državljane koji su još u Rusiji da odmah napuste tu zemlju. Kako navodi Gardijan, to bi mogao da bude potez koji će dovesti do još većih gužvi na graničnim prelazima, s obzirom na to da sve više ljudi beži iz Rusije od mobilazacije.

10.38 Danski ministar odbrane zabrinut zbog bezbednosne situacije na Baltiku

Danski ministar odbrane Morten Bodskov izjavio je danas da postoji razlog za zabrinutost zbog bezbednosne situacije u regionu Baltičkog mora, ističući kao najnoviji primer "sumnjivu sabotažu na dva gasovoda Severnog toka". On je, nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, rekao: "Rusija ima značajno vojno prisustvo u regionu Baltičkog mora, pa očekujemo od njih da nastave sa zveckanjem oružjem".

10.30 Zelenski: Cenimo i računamo na podršku Italije

Predsednica stranke Braća Italije Ðorđa Meloni, koja ima najveće izglede da postane italijanska premijerka, obećala je punu podršku Kijevu, nakon što joj je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao na izbornoj pobedi. "Čestitam Ðorđi Meloni i njenoj stranci pobedu na izborima. Cenimo stalnu podršku Italije Ukrajini u borbi protiv ruske agresije. Računamo na plodonosnu saradnju sa novom italijanskom vladom", napisao je na italijanskom na Tviteru ukrajinski lider.

10.14 Zvaničnici koje je imenovala Rusija u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti: Tražićemo od Putina da razmotri prijem teritorija u okvir Rusije

Vlasti Hersonske i Zaporoške oblasti, koje je Rusija postavila na ovim okupiranim teritorijama, zatražiće od ruskog predsednika Vladimira Putina da razmotri prihvatanje tih oblasti u sastav Rusije nakon "referenduma". Proruski čelnici obe oblasti su naveli da bi to mogli da traže od Putina "u narednih nekoliko dana".

10.04 Trudo: Nove sanckije Moskvi zbog lažnog referenduma

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da će njegova zemlja uvesti dodatne sankcije Rusiji, kao odgovor na "lažne referendume", održane na ukrajinskim teritorijama pod kontrolom Moskve.

On je rekao da Kanada nikada neće priznati rezultate tih referenduma ili pokušaja nelegalne aneksije ukrajinskih teritorija od strane Rusije, prenosi Rojters.

"Nameravamo da uvedemo nove sankcije protiv osoba i subjekata koji su saučesnici u ovom najnovijem pokušaju podrivanja principa državnog suvereniteta i koji dele odgovornost za aktuelno besmisleno krvoproliće širom Ukrajine“, naveo je Trudo u saopštenju.

09.55 Meloni obećala punu podršku Ukrajini

Predsednica stranke Braća Italije Ðorđa Meloni, koja ima najveće izglede da postane italijanska premijerka, obećala je punu podršku Kijevu, nakon što joj je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao na izbornoj pobedi.

Meloni je odgovorila, rekavši Zelenskom da može "da računa na lojalnu podršku za slobodu ukrajinskog naroda".

"Ostanite jaki i održite svoju veru nepokolebljivo", napisala je Meloni na engleskom na Tviteru.

 

 

09.32 UN poštuju integritet Ukrajine, ne priznaju referendume

Ujedinjene nacije poštuju teritorijalni integritet Ukrajine i ne mogu da priznaju rezultate referenduma za pripajanje Ruskoj Federaciji DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, izjavila je u Njujorku podsekretarka UN za politička i mirovna pitanja Rozmari di Karlo.

Ona je istakla da UN u potpunosti podržavaju suverenitet, jedinstvo, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama u skladu sa relevantnim rezolucijama svetske organizacije.

09.27 Šolc: Putin očajan, pravi grešku za greškom

Nemački kancelar Olaf Šolc smatra da ruski predsednik Vladimir Putin „pravi grešku za greškom“. Takvo delovanje je, smatra, rezultat očajanja i reakcija na neuspehe ruske vojske u istočnoj Ukrajini. On je, u intervjuu za dnevnik „Osnabriker catung“, rekao da Nemačka neće prihvatiti lažne referendume. Na pitanje da li bi Putin mogao obistiniti pretnju upotrebe nuklearnog naoružanja, kazao je da to niko ne zna, ali da mu poručuje isto i američki predsednik „Ne radi to“.Kazao je da bi Putin mogao rat u Ukrajini odmah okončati povlačenjem svoje vojske i razgovorima sa Kijevom.

U vezi isporuke oružja Ukrajini Šolc ostaje pri stavu da Ukrajina treba da dobija oružje koje može odmah upotrebiti preko drugih zemalja NATO, koje imaju oružje ruske proizvodnje, a da će Nemačka zauzvrat tim državama dati svoje naoružanje u zamenu.

09.16 Borelj: Nelegalni referendumi narušili ukrajinski suverenitet

EU osuđuje održavanje nelegalnih „referenduma“ u Ukrajini i njihov falsifikovani ishod, jer predstavljaju narušavanje ukrajinskog suvereniteta, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. On je dodao da će EU nastaviti da podržava Kijev koji se "hrabro suprotstavlja ruskoj agresiji".

 

09.14 Zelenski pred SB UN: Rusija preti svetu nuklearnom katastrofom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se putem video-linka obratio na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde je zatražio da se Ukrajini pruže kolektivne garancije bezbednosti i poručio da Rusija ne bi smela da ima nuklearno oružje pošto preti svetu "nuklearnom katastrofom".

„Ukrajina mora da dobije jasne i pravno obavezujuće garancije kolektivne bezbednosti“, rekao je Zelenski u video obraćanju tokom sednice Saveta bezbednosti, koja je bila posvećena referendumima o pridruživanju Rusiji, koje su proruske vlasti organizovale u oblastima Ukrajine koje su pod kontrolom Moskve.

 

 

8.40 Samoproglašena LNR će danas tražiti od Putina pripajanje Rusiji

Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Ukrajini Leonid Pasečnik najavio je da će kasnije danas pripremiti dokument kojim se od ruskog predsednika Vladimira Putina traži da razmotri prijem LNR u sastav Ruske Federacije, prenosi TAS S.

„Rezultat je tu! Stanovnici Luganske Narodne Republike su se opredelili za svetlu i prosperitetnu budućnost“, napisao je on na Telegramu, komentarišući rezultate referenduma koje su organizovale proruske vlasti, o pristupanju LNR Rusiji.

„Danas ću pripremiti odgovarajući dokument kojim tražim od ruskog predsednika Vladimira Putina da razmotri pristupanje LNR Ruskoj Federaciji kao konstitutivnog člana u skladu sa zakonom“, zaključio je Pasečnik.

8.30 Objavljeni konačni rezultati referenduma na istoku Ukrajine

Za ulazak u sastav Rusije u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici na referendumu je glasalo blizu 100 odsto birača, u Zaporoškoj oblasti više od 93 odsto birača izjasnilo se za priključenje Rusiji, a u Hersonskoj oblasti više od 87 odsto, rezultati su Centralne izborne komisije (CIK) na osnovu kompletno prebrojanog biračkog materijala.
 

Euronews

 

7.20 Zelenski: Ovu farsu ne možemo zvati ni imitacijom referenduma

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je kao „farsu“ i odbacio rezultate referenduma o pridruživanju Rusiji, koji su u četiri oblasti Ukrajine, pod kontrolom Moskve, sprovele proruske vlasti. Zelenski je poručio je da će Ukrajina „braniti“ svoje stanovništvo u regionima pod ruskom kontrolom, pošto su vlasti samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike u Donbasu i Zaporoške i Hersonske oblasti objavile rezultate referenduma koje je Zapad već osudio, prenosi Gardijan. "Ova farsa na okupiranoj teritoriji ne može se nazvati čak ni imitacijom referenduma. Mi ćemo delovati da zaštitimo naš narod: i u Hersonskoj oblasti, u Zaporoškoj oblasti, u Donbasu, u trenutno okupiranim oblastima Harkovske oblasti i na Krimu“, saopštio je Zelenski u utorak u video snimku objavljenom na Telegramu.

7.15 IAEA: Hitno osigurati bezbednost nuklearke u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je na hitnu akciju da bi se smanjila pretnja od napada u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju pošto su u toj oblasti registrovani novi napadi.

U saopštenju za medije se navodi da je IAEA ove sedmice, posle nekoliko dana primirja, zabeležila nova granatiranja i eksplozije u blizini nuklearke u Zaporožju kada su razbijeni prozori na hali gde se nalazi turbina, preneo je TASS.

 

 

7.05 Samoproglašena DNR: Ukrajinci ispalili 11 granata na Donjeck

Ukrajinske snage ispalile su 11 granata na tri naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštili su zvaničnici DNR, preneo je TASS. Ukrajinske snage sinoć su granatirale grad Jasinovataju i sela Zaičevo i Jakovlevku oružjem kalibra 152-mm. Glavni štab teritorijalne odbrane DNR saopštio je da je jedan civil povređen u ukrajinskom granatiranju grada Makejevke.

7.00 Ruski poslanici 4. oktobra o pripajanju četiri ukrajinska regiona?

Iz Gornjeg doma ruskog parlamenta saopšteno je da bi poslanici mogli 4. oktobra da razmatraju pripajanje četiri ukrajinska regiona koja su pod kontrolom ruskih snaga, prenele su RIA novosti.

6.52 Fronteks: Granice EU protekle nedelje prešlo 66.000 Rusa

Fronteks je saopštio da je 66.000 Rusa prešlo granice Unije protekle nedelje, što je porast od 30 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu. Fronteks očekuje da će rasti broj ilegalnih prelazaka granica ako Ruska Federacija odluči da zatvori granicu za potencijalne regrute.

6.40 SAD će predložiti rezoluciju kojom se osuđuje referendum

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da će predložiti rezoluciju u Savetu bezbednosti UN kojom će se osuditi referendumi održani u okupiranim regionima Ukrajine. Rezolucija će pozvati države članice da ne priznaju bilo kakav izmenjeni status Ukrajine i obavezati Rusiju da povuče svoje jedinice iz susedne zemlje.

6.24 Upozorenje Stoltenberga Rusiji

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas Rusiju da će snositi ozbijne posledice ako upotrebi nuklearno oružje u UKRAJINI, javlja Rojters.

"Upotreba nuklearnog oružja apsolutno je neprihvatljiva, i potpuno će promeniti prirodu konflikta i Rusija mora da zna da nuklearni rat ne može da bude dobijen i nikada ne sme da se vodi", rekao je Stoltenberg u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimiromm Zelenskim. 

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

6.00 Izbrojani glasovi na referendumima

Stanovnici Zaporoške i Hersonske oblasti koji su glasali na referendumu podržali su priključenje tih regiona Rusiji, pokazuju podaci tamošnjih izbornih komisija nakon što su prebrojani svi glasovi. Saopšten je da je Zaporoškoj oblasti takav korak podržalo 93,11 odsto birača, a u Hersonu - 87,05 odsto. Kijev i Zapad su još ranije najavili da neće priznati rezultate referenduma. 

Komentari (2)

Goran

28.09.2022 10:19

Double standards, double standards everywhere!

Драган

28.09.2022 11:08

А поштује ли УН интегритет Србије? Аконе поштује, а не поштује онда то није УН, то је онда испотава амричке политике.

Evropa