Evropa

Izbori u Letoniji: Najveće šanse ima stranka aktuelnog premijera

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2022

-

12:30

Izbori u Letoniji: Najveće šanse ima stranka aktuelnog premijera
Izbori u Letoniji: Najveće šanse ima stranka aktuelnog premijera - Copyright Tanjug AP/Roman Koksarov

veličina teksta

Aa Aa

Građani Letonije danas glasaju na parlamentarnim izborima, a ankete predviđaju da će stranka desnog centra Novo jedinstvo premijera Krišjanisa Karinša osvojiti najviše glasova, što će mu omogućiti da nastavi koaliciju sa konzervativnom Nacionalnom alijansom, prenosi Rojters.

Pobeda Karinša mogla bi da poveća rastući jaz između letonske većine i ruske manjine, oko njihovog mesta u društvu, ocenjuje britanska agencija.

Karinš, prvi predsednik letonske vlade koja je trajala pun četvorogodišnji mandat, imao je koristi od zaoštravanja politike te zemlje prema Rusiji, zbog napada Moskve na Ukrajinu, pošto su izbornom kampanjom dominirala pitanja bezbednosti i nacionalnog identiteta, dok su ona ekonomska, uključujući rastuće cene energenata i visoka inflacija, uglavnom gurnuta u stranu.

Karinš je Rojtersu u utorak rekao da veruje da je rat u Ukrajini učvrstio poziciju Letonije u NATO-u i Evropskoj uniji i poručio da će, ako bude ponovo izabran, raditi na integraciji ruske manjine, što je četvrtina stanovništva, tako što će država školovati decu na letonskom jeziku.

"Ceo fokus stavljamo na mlade, kako bismo bili sigurni da, bez obzira koji jezik se govori kod kuće, dete odrasta sa svim prednostima poznavanja našeg jezika, poznavanja naše kulture“, rekao je on.

Pre nego što je Moskva izvršila napad na Ukrajinu 24. februara, desetine hiljada ljudi koji govore ruski u Letoniji se okupljalo svakog 9. maja oko spomenika u Rigi u znak sećanja na sovjetsku pobedu u Drugom svetskom ratu.

Njihova okupljanja su zabranjena nakon početka ukrajinskog sukoba, a građevina od 84 metra u centru glavnog grada srušena je buldožerom po naređenju vlade, u kojoj dominiraju etnički Letonci i koja bi radije izbirsala sećanja na to da je zemlja bila deo bivšeg Sovjetskog Saveza do 1991., navodi Rojters.

Komentari (0)

Evropa