Evropa

Papa poslao apel Putinu i Zelenskom, zamolio da se prekinu "tragedija i užas" rata

Komentari

Autor: Tanjug, Vatikan njuz

02/10/2022

-

14:39

Papa poslao apel Putinu i Zelenskom, zamolio da se prekinu "tragedija i užas" rata
Papa poslao apel Putinu i Zelenskom, zamolio da se prekinu "tragedija i užas" rata - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja uputio je danas otvoren apel ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da zaustavi "spiralu nasilja i smrti" u Ukrajini, upozorivši na mogućnost nuklearne eskalaciju sa nekontrolisanim globalnim posledicama.

U nedeljnom obraćanju posvećenom Ukrajini, papa Franja je apelovao i na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da bude otvoren za svaki "ozbiljan mirovni predlog", preneo je Rojters.

On je, takođe, pozvao međunarodnu zajednicu da "iskoristi sve diplomatske instrumente" kako bi okončala ovu "ogromnu tragediju i "užas" rata, preneo je AP.

"U ime Boga i u ljudskog razuma koji obitava u svakom srcu, obnavljam svoj poziv na hitan prekid vatre. Neka se zaustavi oružje i nađu uslovi za pregovore koji će dovesti do rešenja koja nisu nametnuta silom, već sporazumna, pravedna i stabilna", naveo je papa, a prenosi "Vatikan njuz". 

"Duboko žalim zbog teške situacije koja je nastala poslednjih dana uz dodatne postupke koji su suprotni principima međunarodnog prava. To povećava rizik od nuklearne eskalacije, izazivajući strah od nekontrolisanih i katastrofalnih posledica širom sveta", naveo je papa u obraćanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa