Evropa

Porodici iz Irpina granata je uništila dom, ali oni ne gube nadu: "Na proleće, kad se rat završi"

Komentari

Autor: Euronews/Natalia Liubchenkova

01/10/2022

-

14:55

Porodici iz Irpina granata je uništila dom, ali oni ne gube nadu: "Na proleće, kad se rat završi"
Porodici iz Irpina granata je uništila dom, ali oni ne gube nadu: "Na proleće, kad se rat završi" - Copyright Euronews/Natalia Liubchenkova

veličina teksta

Aa Aa

Kada je Euronews prvi put upoznao ovaj ukrajinski par iz Irpina, 2019. godine, u toj zemlji bili su u toku predsednički izbori. Anastasija i Roman Akulenko teško da su tada mogli da zamisle kako će nekoliko godina kasnije morati da se kriju u podrumu sa svoje dve ćerke, a zatim da pobegnu iz kuće kako bi spasli živote, ne znajući da li će se vratiti.

"Bilo je veoma zastrašujuće", seća se Anastasija. "Moj muž je bio na balkonu i vojni avioni su prolazili tik iznad njegove glave. Mislio je da su rakete ispaljene prema nama i vrisnuo 'na pod', svi smo pali i onda smo se svi sakrili u kupatilo, gde smo se obukli i otišli ​​u podrum. Od tada, deca uopšte nisu htela da se vrate gore. Proveli smo jednu noć u podrumu i ujutru smo krenuli na put", priča ona.

U prvim danima ruske invazije na Ukrajinu, ovo predgrađe Kijeva bilo je teško pogođeno. Porodica je prvo otišla na selo, u drugu oblast. Kasnije su Anastasija i njihove ćerke otišle u Poljsku. Najteže od svega joj je palo odvajanje od partnera, priseća se, ali kaže da "uvek morate biti jaki". Sve, osim troje ljudi iz njihove zgrade evakuisali su volonteri u rizičnoj misiji nekoliko nedelja kasnije. 

Vesti o njihovom domu bilo je teško čuti. Jednog dana, neposredno pre oslobođenja Irpina, Anastasija i Roman su videli snimak kako su dva stana ispod njihovog uništena nakon što je zgradu pogodio projektil. Porodica se plašila najgoreg.  "Mnogo sam plakala tih dana", kaže Anastasija za Euronews.

Euronews/Natalia Liubchenkova

Dom Akulenkovih nakon bombardovanja

Naposletku, saznali su da se vatra smirila nakon što je njihov balkon izgoreo. Stan i nameštaj u njemu oštećeni su bili od veoma visokih temperatura ispod njih, i zahvaćeni pepelom i rđom.

"Temperatura je bila toliko visoka da se, ovde na petom spratu, metalna konstrukcija koja je držala police, televizor na zidu, radna površina računara, sintetička odeća... sve to, istopilo", seća se Anastasija.

"Ne mogu to nazvati srećom, ali bilo je dobro što smo po povratku saznali da su neke stvari, nama važne preživele ono što se ovde dogodilo. Na primer, neke male šoljice... i tako mi je laknulo što sam uzela svoju burmu, i otkrila da se može ponovo uglačati i nositi", dodaje ona.

"Na proleće, kad se rat završi"

Vlasti su prvo odlučile da sruše zgradu, ali je nedavno ta odluka promenjena. Odlučeno je da se poprave oštećeni podovi, čime je Anastasija oduševljena. "Stvarno mi se sviđa ovde", kaže ona. Međutim, novca za ovu obnovu u gradskom budžetu nema, a nije određen ni datum početka radova.

Ćerke Anastasije i Romana nisu videle šta se desilo sa njihovom kućom. Porodica je ponovo okupljena krajem leta i sada privremeno žive u drugom stanu u Irpinu. Danas se Akulenkovi stalno smeju i ostaju puni nade, neumorno radeći kad god imaju slobodnog vremena kako bi vratili život u svoj stari dom.

"Već imamo planove, znamo šta ćemo uraditi drugačije. Popravićemo greške iz prošlosti – bilo je nekih nezgodnih lokacija utičnica. Najvažnije je da se rat završi. I tada će sve biti bolje", kaže Anastasija.

"Radove ćemo početi na proleće, ili kada se rat završi", kaže Roman. "Na proleće - kada će se rat završiti", ispravlja ga supruga, na šta se on složi, smeškajući se.

Što se tiče oštećenja iznad stana - krov je ozbiljno zahvaćen. Uz pomoć lokalnih političara, dobrotvornih organizacija i volontera, privremeno je bio prekriven laganim zaštitnim platnom kako bi se zaklonili stanovi tokom hladnog i vlažnog perioda. Zaista je bilo teško prikupiti novac čak i za ovu privremenu meru - većina stanara ove zgrade su penzioneri i za njih je, na primer, 30 evra veliki novac.

Kuhinjski elementi se raspadaju i spoljni sloj se odvaja od ostatka. Anastasija kaže da bi mogla prefarbati taj deo vodootpornim bojama, ali Roman ističe da će sve biti "lepo i novo" nakon renoviranja.

"Dobro, imaćemo sve novo", osmehuje se Anastasija. "Tako sam umorna od plakanja nad našim prethodnim životom, moramo da počnemo iznova", dodaje ona.

Prošla zima je zauvek promenila život ove porodice, a još jedna je pred njima. Akulenkovi se nadaju da će ova zima doneti Ukrajini pobedu, bezbednost i da će imati šansu da okrenu novu stranicu života.

Komentari (0)

Evropa