Evropa

EU i zvanično usvojila osmi paket sankcija protiv Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2022

-

11:44

EU i zvanično usvojila osmi paket sankcija protiv Rusije
EU i zvanično usvojila osmi paket sankcija protiv Rusije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

EU je i zvanično usvojila najnoviji paket sankcija protiv Rusije zbog ilegalne aneksije ukrajinskih oblasti Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu.

U svetlu eskalacije rata Rusije protiv Ukrajine i nezakonite aneksije ukrajinskih oblasti Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona, Savet je danas odlučio da uvede novi paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji.

Dogovoreni paket uključuje niz oštrih mera koje imaju za cilj da pojačaju pritisak na rusku vladu i ekonomiju, oslabe vojne kapacitete Rusije i nateraju Kremlj da plati za nedavnu eskalaciju.

"Novi paket sankcija protiv Rusije je dokaz naše odlučnosti da zaustavimo Putinovu ratnu mašinu i odgovorimo na njegovu najnoviju eskalaciju lažnim 'referendumima' i nezakonitom aneksijom ukrajinskih teritorija. Dalje gađamo rusku ratnu ekonomiju, ograničavamo ruske uvozne/izvozne kapacitete i na brzom smo putu da se oslobodimo zavisnosti od ruske energije. Takođe ciljamo na one koji su odgovorni za nezakonitu aneksiju ukrajinskih teritorija. EU će stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekao je Žozep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost.

Konkretno, kombinacija ovih mera funkcioniše na sledeći način: biće zabranjeno pružanje pomorskog transporta i pružanje tehničke pomoći, brokerskih usluga ili finansiranja ili finansijske pomoći, u vezi sa pomorskim transportom sirove nafte u treće zemlje (od decembra 2022) ili naftnih derivata (od februara 2023) koji potiču ili se izvoze iz Rusije.

Odstupanje od gornje granice cena bi omogućilo pružanje transporta i ovih usluga ako se nafta ili naftni proizvodi kupuju po ili ispod unapred utvrđene cene. Nova zabrana plovilima EU da obavljaju pomorski transport za takve proizvode trećim zemljama primenjivaće se od datuma kada će Savet jednoglasno odlučiti da uvede gornju granicu cena.

Ograničenje cena će drastično smanjiti prihode koje Rusija zarađuje od nafte nakon što je njen ilegalni rat protiv Ukrajine podigao globalne cene energenata. Ograničenje cene nafte takođe može poslužiti za stabilizaciju globalnih cena energije.

Što se tiče trgvorine, EU produžava zabranu uvoza čeličnih proizvoda koji potiču iz Rusije ili se izvoze iz Rusije. Dalja ograničenja uvoza takođe su nametnuta na celulozu, papir, cigarete, plastiku i kozmetiku, kao i elemente koji se koriste u industriji nakita kao što su kamenje i plemeniti metali, koji zajedno donose značajne prihode Rusiji. Takođe će biti ograničena prodaja, prenos snabdevanja ili izvoz dodatne robe koja se koristi u sektoru vazduhoplovstva.

Danas dogovoreni paket takođe uključuje:

- sankcionisanje pojedinaca i subjekata koji su imali ulogu u organizovanju nelegalnih "referenduma", predstsavnika sektora odbrane i poznatih lica koja su širila dezinformacije o ratu. Savet je takođe odlučio da proširi kriterijume liste na kojima se mogu zasnivati posebne oznake, kako bi se uključila mogućnost da se ciljaju oni koji olakšavaju zaobilaženje sankcija EU.

- proširenje liste zabranjenih artikala koji mogu doprineti vojnom i tehnološkom unapređenju Rusije ili razvoju njenog odbrambenog i bezbednosnog sektora. Lista će sada uključivati određene elektronske komponente, dodatne hemikalije i robu koja se može koristiti u "okrutnom i nehumanom postupanju".

- zabranu prodaje, snabdevanja, prenosa ili izvoza civilnog vatrenog oružja i njegovih bitnih komponentni i municije, vojnih vozila i opreme, paravojne opreme i rezervnih delova.

- zabranu državljanima EU da obavljaju bilo kakve funkcije u upravnim telima određenih ruskih pravnih lica, entiteta ili tela u državnom vlasništvu ili pod kontrolom države.

- uvrštavanje na listu državnih subjekata koji podležu zabrani transakcija Ruskog pomorskog registra, subjekta u 100 odsto državnom vlasništvu koji obavlja poslove u vezi sa klasifikacijom i inspekcijom, uključujući i oblast bezbednosti.

- potpunu zabranu pružanja provizije na uslugu kripto-novčanika, računa ili čuvanja kripto-aktive ruskim licima i rezidentima, bez obzira na ukupnu vrednost tih kripto-aktiva.

- zabranu pružanja arhitektonskih i inženjerskih usluga, kao i IT konsultantskih i pravnih savetodavnih usluga Rusiji.

Savet je takođe odlučio da će od danas geografski opseg ograničenja uvedenih 23. februara, uključujući zabranu uvoza robe iz oblasti Donjecke i Luganske oblasti pod kontrolom vlade, biti proširen i na nekontrolisane oblasti oblasti Zaporožja i Hersona.

Relevantni pravni akti će uskoro biti objavljeni u Službenom listu.

Komentari (0)

Evropa