Evropa

Holanđanin uhapšen jer je kršio sankcije: Prodavao kompjuterskih čipova koje bi Rusi mogli da koriste kao oružje

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2022

-

14:46

Holanđanin uhapšen jer je kršio sankcije: Prodavao kompjuterskih čipova koje bi Rusi mogli da koriste kao oružje
Holanđanin uhapšen jer je kršio sankcije: Prodavao kompjuterskih čipova koje bi Rusi mogli da koriste kao oružje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandski istražitelji finansijskog kriminala saopštili su danas da su uhapsili 55-godišnjeg muškarca osumnjičenog za prodaju kompjuterskih čipova koje bi Rusi mogli da koriste kao oružje, što predstavlja kršenje zakona o sankcijama.

Hapšenje je prvo te vrste u Holandiji od kada su uvedene evropske sankcije Rusiji zbog dešavanja u Ukrajini, uključujući zabranu izvoza elektronike, prenosi Rojters.

Tužioci su u saopštenju naveli da su uhapsili osumnjičenog na istoku zemlje i zaplenili dokaze uključujući njegov inventar elektronike, njegove bankovne račune i njegovu administraciju.

"Sumnja se da je osumnjičeni isporučio, između ostalog, mikročipove kompanijama u Rusiji", saopštila je državna Agencija za istraživanje finansijskih zločina i navela da bi se mikročipovi mogli koristiti za proizvodnju oružja.

Osumnjičeni se "svesno pretvarao" da se roba koju je izvezao koristi negde drugde, a ne u Rusiji, navodi se u saopštenju.

Hapšenje je izvršeno 30. septembra, a osumnjičeni je u pritvoru.

Holandski javni tužioci i carinici su zajedno radili na hapšenju, uz podršku Evropske agencije za koordinaciju policije.

Komentari (0)

Evropa