Evropa

Odlazeća italijanska vlada usvojila plan za LGBT prava, izazvana polemika sa budućim vlastima

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2022

-

17:47

Odlazeća italijanska vlada usvojila plan za LGBT prava, izazvana polemika sa budućim vlastima
Parada ponosa u Cirihu - Copyright Tanjug/AP/Michael Buholzer/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeća vlada Italije usvojila je novi plan za LGBT prava, neposredno pre primopredaje vlasti desničarskoj administraciji koja obećava da će biti socijalno konzervativnija.

"Bili smo veoma konkretni", rekla je ministarka za jednake mogućnosti Elena Boneti za Rojters, dodavši da sadržaj dokumenta nije kontroverzan.

Bez obzira na to, odmah su se sukobili sa budućom premijerkom Ðorđom Meloni i njenom partijom "Braća Italije", koja je pobedila na izborima 25. septembra, koja se obavezala da će braniti "tradicionalnu porodicu" i odupreti se "LGBT lobijima".

"Nacionalna LGBT strategija 2022-2025" na 30 stranica, zvanično odobrena 6. oktobra, ima za cilj borbu protiv diskriminacije lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba u školama, univerzitetima, bolnicama, zatvorima, sportskim klubovima i na radnom mestu uopšte.

Predlaže mere koje uključuju kurseve o LGBT populaciji za nastavnike, lekare, policajce i zatvorske čuvare, praćenje homofobičnog jezika u medijima i dodavanje posebnih stavki u ugovorima u radu protiv diskriminacije LGBT populacije, prenosi Rojters.

Izabela Rauti, portparol "Braće Italije" smatra da nije u redu što vlada na odlasku obavezuje svoje naslednike.

Meloni bi trebalo da preuzme dužnost od odlazećeg premijera Marija Dragija kasnije ovog meseca.

Ona će biti prva žena premijer Italije, a njena stranka je posebno neprijateljski nastrojena prema istopolnom roditeljstvu i idejama o rodnoj "fluidnosti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa