Društvo

Novi Prajd u Beogradu zakazan godinu dana unapred, organizatori: Najavljujemo ranije da bi država mogla da se pripremi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2022

-

12:16

Novi Prajd u Beogradu zakazan godinu dana unapred, organizatori: Najavljujemo ranije da bi država mogla da se pripremi
Parada ponosa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski Prajd 2023. godine biće održan 9. septembra kako bi državani organi imali dovoljno vremena da se pripreme, saopštili su organizatori. Naime, sledeća beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend septembra naredne godine, a organizatori poručuju da i ove godine Prajd prijavljuju skoro godinu dana unapred kako bi državni organi imali dovoljno vremena da obave sve pripreme. 

"Zahtevi Beograd Prajda ostaju isti i nisu se menjali od 2017. godine, a podrazumevaju usvajanje Zakona o istopolnim partnerstvima, Zakona o rodnom identitetu, javnu osudu od strane vlasti za govor mržnje i nasilje koje je usmereno ka LGBTI+ zajednici, usvajanje akcionih planova za LGBTI+ zajednicu, edukaciju mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, rehabilitaciju svih građana Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i i besplatnu i lako dostupnu preekspozicionu i postekspozicionu profilaksu (PrEP i PEP)", navedeno je u saopštenju organizatora. 

Kako dalje navode organizatori Beograd Prajd-a, još jedan od zahteva od policije i tužilaštva je da bez odlaganja pronađu i procesuiraju sva lica koja su bila nasilna prema učesnicima ovogodišnjeg EuroPride-a i time jasno pokažu da država ima volje i snage da se obračuna sa nasilnicima i garantuje bezbednost svima. 

Iz organizacije takođe podsećaju i da je ovogodišnja zabrana šetnje u okviru EuroPride-a, koju je izdalo Ministasrtvo unutrašnjih poslova, bila, kako kažu, neprihvatljiva kai i da su se organizatori zbog toga obratili Ustavnom sudu, od kog očekuju da, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom, zabranu proglasi neustavnom. 

"Uprkos svim izazovima i preprekama, ali i promeni rute u poslednjem trenutku koja je imala za cilj da unizi i obeshrabri LGBTI+ zajednicu i sve učesnice i učesnike EuroPride-a, Beograd Prajd izražava veliku zahvalnost građankama i građanima, kao i međunarodnim gostima i gošćama, koji su istrajali u borbi za ravnopravnije i bolje društvo i šetali za istoriju. Beograd Prajd se još jednom zahvaljuje i svim volonterkama i volonterima koji su dali svoj doprinos u organizaciji EuroPride-a, kao i drugim organizacijama koje su pomogle da u okviru Nedelje ponosa bude organizovano više od 130 događaja", navodi se u saopštenju organizatora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija