Aktuelno

Prijavljen jedan napad na novinare tokom Europrajda, MUP: Identifikovaćemo sve učesnike nereda za vikend

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2022

-

10:35

Prijavljen jedan napad na novinare tokom Europrajda, MUP: Identifikovaćemo sve učesnike nereda za vikend
Prijavljen jedan napad na novinare tokom Europrajda, MUP: Identifikovaćemo sve učesnike nereda za vikend - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić, Tanjug/Vladimir Šporčić, Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Policiji i tužilaštvu, do sada je formalno prijavljen samo jedan napad na novinare tokom subotnjih manifestacija u Beogradu, od strane novinarske ekipe agencije Tanjug.

Zbog toga je zamenik javnog tužioca, Kontakt tačka za bezbednost novinara u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u cilju otkrivanja svih napada i procesuiranja osumnjičenih dao nalog kontakt tački u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da u skladu sa saznanjima iz medija formira predmete u vezi svakog napada na novinare, da se utvrde lokacije napada i ispitaju sve okolnosti.

Takođe potrebno je i da se svi oštećeni pozovu u tužilaštvo radi davanja izjave, zatim da se, ukoliko postoje, pribave video zapisi i snimci sa nadzornih kamera i prikupe druga obaveštenja. Ovim povodom su se oglasili i iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva gde navode da su se ovim povodom obratili NUNS-u, ali ujedno su istakli da apeluju na sve medijske radnike koji su bili na protestima, a bili su oštećeni, da to prijave nadležnom tužilaštvu.

Podsetimo, na ulicama glavnog grada, pored toga što su vrvele od policije i učesnika Europrajda i protivnika istog, u subotu se nalazio i veliki broj novinarskih ekipa. Nažalost, incidenti nisu zaobišli ni njih u onim delovima gde su se nalazili protivnici Europrajda, pa je tako jedan od njih ušao u kadar tokom uključenja reportera Euronews Srbija, i zahtevao da se obrati u programu.

Pored toga, zabeležen je i napad na ekipu novinske agencije Tanjug. Kako su naveli iz te agencije, njihovi novinar i snimatelj su napadnuti prilikom izveštavanja o okupljanju građana ispred hrama Svetog Save.

U jednom trenutku ovoj novinarskoj ekipi prišao je mladić sa kapuljačom i maskom na licu i počeo da im preti i da traži da prekinu da snimaju, a naposletku ih je i odgurnuo. Takođe, tokom izveštavanja sa Europrajda napadnuta je i ekipa televizije N1.

MUP snimao sve skupove koji su održani u subotu

Ministarstvo unutrašnjih poslova snimalo je sve skupove koji su u Beogradu održani u subotu, a resorni ministar je najavio da će policija izvršiti identifikaciju svih lica koja su svojim ponašanjem i činjenjem vređala javni moral, kršila javni red i mir ili učestvovala u napadima na policiju.

"Ničija uverenja ili životni stil nisu opravdanje za besramno ponašanje pred svetinjama srpskog naroda i države ili za ugrožavanje života i zdravlja policajaca. Odmah po završenoj identifikaciji lica, Ministarstvo unutrašnjih poslova će podneti prijave nadležnom tužilaštvu", izjavio je Aleksandar Vulin.

U neredima u subotu je povređeno lakše 13 policajaca, 87 lica je privedeno, protiv 11 su podnete krivične prijave, ostale će biti prekršajne. Ni jedan jedini građanin nije povređen, naveo je MUP.

Ministar je objasnio da je šetnja Evroprajd 2022 bila zabranjena, ali da je koncert bio dozvoljen i da je policija obezbedila trasu od mesta okupljanja do Tašmajdana gde se koncert održavao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija