Društvo

Miletić o Europrajdu: Policija radila odlično, generalno smo zadovoljni

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2022

-

11:29

Miletić o Europrajdu: Policija radila odlično, generalno smo zadovoljni
Goran Miletić - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Koordinator Evroprajda Goran Miletić izrazio je danas generalno zadovoljstvo načinom na koji je juče protekao skup i ocenio da je policija svoj posao radila odlično, ali da treba jasno da se kaže i utvrdi ko vrši nasilje.

On je za Tanjug rekao da su "pojedine neprikladne scene tokom šetnje od strane učesnika rezultat zabrane koja se desila".

Miletić je objasnio da su organizatori kroz dopunu prijave za koncert na Tašmajdanskom stadionu dobili papir od MUP-a sa saglasnošću sa okupljanjem pred Ustavnim sudom i odlaskom na koncert.

Ocenio je da je tužno ograničavati empatiju samo na povređenje policajce, i istakao da je zaslužuje svako povređeno ljudsko biće. Miletić je rekao da je čitava grupa Albanaca iz Tirane bila napadnuta posle koncerta kada su krenuli do hotela, te da to nije imalo veze sa šetnjom.

Miletić je ocenio da je policija, uprkos problemima koji su postojali, radila svoj posao odlično.

Ocenio je da je i juče pokazano da nasilje ne čine učesnici prajd šetnje, nego neki drugi ljudi.

Poručio je da treba jasno da se kaže i utvrdi ko vrši nasilje. On smatra da je Europrajd dosta dobrog doneo LGBT populaciji u Srbiji. Rekao je da su kolona i šetnja juče prošli samo sa jednim incidentom na koji je policija reagovala.

"Nasilje u društvu mi je potpuno neshvatljivo. Ono je produkt pumpanja proteklih nedelja u medijima", rekao je on i dodao da se sada kad je sve prošlo na pojediničnim primerima pravi novo zastrašivanje.

Ocenio je da 70-80 ljudi u kapuljačama nisu bile kredibilna pretnja, kao da je problem bio što policija nije unapred znala hoće li to biti sva pretnja.

Miletić je rekao i da je stvaranje atmosfere nasilja pred šetnju krivo za jučerašnje blokiranje crkava, te da niko od učesnika nije hteo u crkvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija