Društvo

Miletić: Podneli smo tužbu Upravnom sudu zbog zabrane šetnje u okvru Evroprajda, nek još jednom konsultuju Ustav

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2022

-

12:59

Miletić: Podneli smo tužbu Upravnom sudu zbog zabrane šetnje u okvru Evroprajda, nek još jednom konsultuju Ustav
Goran Miletić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Koordinator Evroprajda 2022. Goran Miletić saopštio je danas da su organizatori podneli tužbu Upravnom sudu povodom zabrane šetnje u okviru ove manifestacije.

"Apelujemo na Upravni sud da, u skladu sa praksom Ustavnog suda, do trenutka održavanja šetnje donese odluku kojom se poništava zabrana koju je izdao MUP i time omogući da u subotu 17. septembra u 17 časova šetamo i borimo se za svoja osnovna ljudska prava", naveo je Miletić u izjavi dostavljenoj medijima.

On je naveo da će se obratiti i Ustavnom sudu, od koga traže da, u skladu sa svojim prethodnim odlukama, zabranu šetnje proglasi neustavnom.

Miletić se osvrnuo i na saopštenje Višeg javnog tužilaštva o preduzimanju mera i radnji iz njihove nadležnosti u cilju zaštite javnog reda i mira.

„Molba i preporuka organizatora Višem javnom tužilaštvu jeste da pre bilo koje aktivnosti prvo još jednom konsultuje Ustav, kao najviši pravni akt ove države", naveo je Miletih i ddoao da je delovanje organizatora i učesnika Evroprajda u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

"Borba sa osnova građanska prava kroz istoriju je oduvek bila teška i osporavana, ali i jedina moguća i ispravna“, zaključio je Miletić, saopštili su organizatori.

Podsetimo, ranije danas povodom šetnje oglasio se i Više javno tužilaštvo.

Imajući u vidu odluku MUP-a kojom nisu dozvoljene šetnje učesnika "Evroprajd 2022", kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista", u subotu, 17. septembra, Više javno tužilaštvo ukazuje da će, zajedno sa Policijskom upravom za grad Beograd i Osnovnim javnim tužilaštvima preduzeti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti radi zaštite javnog reda i mira, imovine, kao i fizičkog integriteteta građana.

Tužilaštvo u saopštenju podseća da je MUP pomenutu odluku doneo nakon procene da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana, obzirom na suprotstavljene stavove grupacija koje su planirale šetnju.

U cilju očuvanja javnog reda i mira, zaštite imovine, kao i fizičkog integriteta i svokojstva svih građana, Više javno tužilaštvo u Beogradu podseća da kršenje odluke MUP-a implicira prekršajnu odgovornost, a u slučaju izvršenja bilo kog krivičnog dela na javnom skupu i krivičnu odgovornost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija