Društvo

Nova ruta šetnje u okviru Europrajda, Miletić: To će biti protestna šetnja, malo drugačija od planirane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2022

-

09:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Koordinator "Evroprajda 2022" Goran Miletić kaže da su organizatori manifestacije jutros poslali zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova da se za sutra u 17 sati odobri protestna šetnja na trasi od Ustavnog suda do Tašmajdana, gde će biti održan koncert.

"To će biti protesna šetnja, malo drugačija. Okupićemo se gde smo rekli (kod Skupštine Srbije), može se doći iz Takovske i iz Kneza Miloša. Simbolično ćemo krenuti ispred Ustavnog suda do Tašmajdana", rekao je Miletić.

On je, na vanrednoj konferenciji ispred Vlade Srbije, rekao da su organizatori predali danas peticiju sa 27.000 potpisa na pisarnicu Vlade Srbije gde se od predsednika Srbije i premijerke traži da svojim autoritetom omoguće održavanje Eurioprajda 2022 onako kako je planirano.

Naveo je da se prvi koncert na otvorenom, u okviru manifestacije, organizuje večeras u 18 sati na Tašmajdanu, dok će još jedan biti sutra u isto vreme, na istom mestu.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

Podsetimo, MUP je prethodno zabranio šetnju u okviru Europrajda.

Razlog zabrane šetnje je bezbednost budući da je za taj dan zakazan kontraskup i postoji opasnost od sukoba dve grupe koje će se naći na ulicama u istom trenutku.

Miletić kaže da će se organizatori truditi da podnesu danas žalbu na odluku o zabrani šetnje Ustavnom sudu i da očekuje da će odluka tog tela biti kao i u prethodnim slučajevima da je "zabrana neustavna".

Organizatori kažu da niko od zvaničnika nije najavio dolazak, a upitan da li su pozvali nekog od zvaničnika on je rekao da se na "Prajd ne poziva, već da se na Prajd dolazi".

Vučić: Mislim da će se poštovati zakon i odluka MUP-a

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da, kada je u pitanju šetnja povodom Evroprajda, misli da će se poštovati zakon i odluka MUP-a.

"Neću da se bavim pokvareno nametnutom temom srpskom narodu koju nameću i oni koji su za i oni koji su protiv kao da je u pitanju život i smrt, svi zajedno učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje", istakao je Vucić na TV Pink.

On je dodao da zbog toga sada mora da se bavi beznačajnim temama, umesto onima koje su važne, kao i da ne može da shvati da neko daje sebi za pravo da može da šeta, a onaj drugi ne može.

"Zamolili smo ih da ne šetaju ovoga puta, a oni su vređali Anu Brnabić da je bednica. I onda razumete zašto sam ja ova dva dana u Skupštini Srbije krčmio put slobodnoj, pristojnoj Srbiji, Srbiji koja će da pobedi oba ta ekstremna dela i na levici i na desnici. Potrebna nam je normalna Srbija", istakao je Vučić.

On se osvrnuo i na uvrede premijerki koji su uputili pripadnici LGBT populacije i pojedine vladike SPC.

„I niko joj se nije izvinio. Zato što im se može. Njih je bilo stotine, muškarčine su joj vikale „Bednice“, a ona jedna i stoički je trpela uvrede, iako je učinila više za Srbiju nego svi oni zajedno“, rekao je Vučić.

On je dodao da je u Srbiji velika želja za vlasti nekih ljudi koji nisu na vlasti, i da je ogromna mržnja prema onima koji su na vlasti

Manifestacija od 12. septembra

Europrajd 2022 počeo je u ponedeljak 12. septembra i završava se 18. septembra. U okviru manifestacije planirana je i šetnja 17. septembra od 17 sati, ali je MUP u utorak 13. septembra šetnju zabranio.

U saopštenju MUP-a je navedeno da su na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Srbije, doneli rešenje da ne dozvole šetnju učesnika "Evroprajd 2022" kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" u Beogradu u subotu 17. septembra 2022. godine.

Tanjug/Andrija Vukelić

 

"Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana. Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije 'Evroprajd 2022' i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije 'Evroprajd 2022', procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu", navodi se u saopštenju MUP-a. 

Tokom sedam dana Evroprajda biće održano oko 130 događaja. Manifestacija je počela podizanjem zastave duginih boja ispred Palate Srbije. Organizatori kažu da su na taj način želeli da poruče institucijama da se od njih očekuje zakonsko rešavanje prava LGBT + osoba.

Tužilaštvo: Novčane kazne ko prekrši zabranu

Više javno tužilaštvo saopštilo je da će, zajedno sa Policijskom upravom za grad Beograd i Osnovnim javnim tužilaštvima, preduzeti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti radi zaštite javnog reda i mira, imovine, kao i fizičkog integriteteta građana.

Ukazuje se da je za nepoštovanje odredbi Zakona o javnom okupljanju predviđena prekršajna odgovornost, te da zaprećene novčane kazne variraju od 30.000 do 2.000.000 dinara u zavisnosti od toga da li propise ne poštuju fizička ili pravna lica.

Tužilaštvo u saopštenju podseća da je MUP pomenutu odluku doneo nakon procene da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana, obzirom na suprotstavljene stavove grupacija koje su planirale šetnju.

Europrajd je centralni evropski događaj LGBT+ osoba, koji uključuje Paradu ponosa, a čiji je domaćin svake godine drugi evropski grad.  Beograd je pre tri godine izabran za domaćina manifestacije. U konkurenciji sa Beogradom za organizovanje manifestacije bili su još gradovi - Barselona, Lisabon i Dablin. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija