Evropa

Zelenski: Putin priprema ljude za moguću upotrebu nuklearnog oružja

Komentari

Autor: BBC

08/10/2022

-

09:56

Zelenski: Putin priprema ljude za moguću upotrebu nuklearnog oružja
Volodimir Zelenski - Copyright AP/Andrew Kravchenko

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su ruski zvaničnici počeli da "pripremaju svoje ljude" za moguću upotrebu nuklearnog oružja. Međutim, dodao je da ne veruje da je Rusija spremna da ga upotrebi.

Zelenski je u intervjuu za BBC negirao da je pozivao na udare na Rusiju, tvrdeći da je ranija primedba pogrešno prevedena. "Morate koristiti preventivne udarce", rekao je on, misleći na sankcije, "a ne napade".

Poslednjih nedelja, ukrajinska vojska je ponovo zauzela velike delove teritorije u uspešnoj kontraofanzivi koja je primorala ruske trupe da napuste dugo držane položaje. U onome što Kijev opisuje kao odgovor Moskve na njene poraze, predsednik Vladimir Putin je uključio četiri delimično okupirana regiona Ukrajine.

BBC navodi da su predsednik Rusije Putin i drugi visoki ruski zvaničnici sugerisali su da bi nuklearno oružje, verovatno manje, taktičko oružje moglo da se koristi za odbranu tih oblasti, iako zapadni zvaničnici kažu da nema dokaza da je Moskva spremna da to učini.

Govoreći na engleskom u kabinetu predsednika u Kijevu, Zelenski je rekao: "Oni počinju da pripremaju svoje ljude. To je veoma opasno. Oni nisu spremni da to urade, da to iskoriste. Ali počinju da komuniciraju. Ne znaju da li će to koristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome.

Zatim je, na ukrajinskom, preko prevodioca rekao: "Ono što vidimo jeste da ruski ljudi na vlasti vole život i zato mislim da rizik od upotrebe nuklearnog oružja nije tako definitivan kao što neki stručnjaci kažu, jer razumeju da nema preokreta. nakon što su ga koristili, ne samo istoriju svoje zemlje, već i sebe kao ličnosti"

Predsednik Zelenski je rekao da je potrebna akcija jer su pretnje Rusije "rizik za celu planetu" Moskva je, tvrdi on, "već napravila korak" okupacijom Zaporoške nuklearne elektrane, najveće nuklearne stanice u Evropi koju predsednik Putin pokušava da pretvori u rusko vlasništvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa