Fokus

Nuklearni armagedon više nije samo noćna mora: Svet pred najvećim rizikom još od Kubanske raketne krize

Komentari

Autor: Euronews, Euronews Srbija, Rojters

07/10/2022

-

07:35

Nuklearni armagedon više nije samo noćna mora: Svet pred najvećim rizikom još od Kubanske raketne krize
Nuklearni armagedon više nije samo noćna mora: Svet pred najvećim rizikom još od Kubanske raketne krize - Copyright Tanjug AP/Susan Walsh, AP/Andrew Kravchenko, Jason DeCrow

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je rizik od nuklearnog uništenja sveta na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, pošto ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, u trenutku kada beleže značajnije neuspehe u osmomesečnom ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin "momak koga prilično dobro poznaje" i da se ruski lider "ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja", navodi britanska agencija.

On je naveo da se svet nije suočio sa "mogućnošću Armagedona još od Kenedija i kubanske raketne krize". Američki predsednik je sugerisao da je Putinova pretnja stvarna "jer se njegova vojska, moglo bi se reći, pokazala znatno slabija od očekivanog".

Zvaničnici u SAD mesecima upozoravaju na mogućnost da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini, jer se suočava sa nizom strateških neuspeha na bojnom polju, a ove Bajdenove primedbe predstavljaju najsnažnija upozorenja koja je američka vlada do sada iznela o nuklearnim rizicima, navodi Rojters.

Istovremeno, američki zvaničnici su ove nedelje saopštili da nisu uočili nikakve promene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtevale odgovor u stanju pripravnosti američkih nuklearnih snaga.

"Nismo videli nikakav razlog da prilagodimo sopstvene strateške nuklearne pozicije, niti imamo naznake da se Rusija sprema da u ovom trenutku upotrebi nuklearno oružje“, rekla je u utorak sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Stručnjaci smatraju da je tokom 13-dnevne kubanaske raketne krize 1962, koja je usledila nakon američkog otkrića o tajnom razmeštanju nuklearnog oružja Sovjetskog Saveza na Kubi, svet do sada bio najbliži nuklearnom uništenju, navodi Rojters.

Zelenski: NATO bi trebalo da pokrene preventivne udare na Rusiju

Putin je ranije upozorio da će upotrebiti sva neophodna sredstva, uključujući nuklearni arsenal, kako bi zastitio Rusiju i da to nije blef.

U obraćanju australijskom institutu Lovi, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi NATO trebalo da pokrene preventivne udare na Rusiju kako bi sprečio njenu upotrebu nuklearnog oružja, prenosi Rojters.

Nije ulazio u detalje o tome na kakve udare misli i nije pomenuo potrebu za nuklearnim udarima.

Ukrajinska kontraofanziva je gurnula ruske snage u dalje povlačenje i povratila velike delove južne oblasti Herson. Zelenski je rekao u video obraćanju u četvrtak da su kijevske snage ponovo zauzele više od 500 kvadratnih kilometara i desetine naselja u Hersonu u oktobru.

U retkim, ali rastućim javnim kritikama na račun najviših ruskih vojnih zvaničnika, Kiril Stremousov, zamenik šefa administracije u Hersonskoj oblasti koju podržava Rusija, rekao je da "generali i ministri" u Moskvi nisu razumeli probleme na linijama fronta. U severoistočnom regionu Harkova, gde su ukrajinske snage povratile veliki deo teritorije u septembru, tela 534 civila, uključujući 19 dece, pronađena su nakon što su ruske trupe napustile, rekao je policijski zvaničnik Sergej Bolvinov. Ukupno je 447 tela pronađenih u Izijumu. On je takođe rekao da su istražitelji pronašli dokaze o 22 "sobe za mučenje".

Lavrov upozorava SAD

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je da je pozivanje na preventivni nuklearni udar koji je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče uputio Zapadu još jedan dokaz o pretnjama po rusku bezbednost zbog kojih je i pokrenuta "specijalna vojna operacija“.

"Zelenski je juče pozvao svoje zapadne gospodare da izvrše preventivni nuklearni udar na Rusiju, čime je celom svetu predstavo još jedan dokaz o pretnjama koje dolaze od režima u Kijevu, zbog čijeg je neutralisanja i pokrenuta specijalna vojna operacija “, izjavio je Lavrov na četvrtom sastanku komisije Generalnog saveta partije Jedinstvena Rusija za međunarodnu saradnju i podršku sunarodnicima u inostranstvu, prenose RIA Novosti.

Šef ruske diplomatije je tokom obraćanja upozorio Vašington na nepromišljenu podršku Kijevu i umešanost u sukob. "Još jednom upozoravamo Sjedinjene Države i druge sponzore kijevskog režima na sve dublje uplitanje u situaciju kao strane u sukobu“, rekao je Lavrov.

Komentari (0)

Svet