Fokus

SAD uvele nove sankcije Moskvi, Bajden poručio: Ruske akcije nemaju legitimitet, to su ilegalni pokušaji aneksije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

30/09/2022

-

17:08

SAD uvele nove sankcije Moskvi, Bajden poručio: Ruske akcije nemaju legitimitet, to su ilegalni pokušaji aneksije
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije Rusiji, odnosno pojedincima i kompanijama, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokumente o aneksiji okupiranih regiona u Ukrajini i Rusiji. 

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da Putinove akcije nemaju legitimitet i da će "SAD uvek priznavati Ukrajinske međunarodno priznate granice".

Više od 1.000 kompanija i firmi koje su povezane sa ruskom invazijom na Ukrjainu su uključene u novi paket sankcija, uključujući guvernera Centralne banke i porodice članova Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije. 

Na spisku sankcionisanih su ruski poslanici, finansijski i vojni lideri. MInistarka finansija Amerike Dženet Jelen je rekla u izjavi: “Nećemo stajati po strani dok Putin pokušava da anektira delove Ukrajine".

U odvojenoj izjavi predsednik SAD Džozef Bajden je osudio ruski prevearantski pokušaj da anektira suverenu ukrajinsku teritoriju. 

"Nema greške, ove akcije nemaju legitimitet. Sjedinjene Države će uvek priznavati ukrajinske međunarodno priznate granice", rekao je Bajden. 

Istakao je da će nove sankcije izazvati troškove za individualce i entitete "koji pružaju političku ili ekonomsku podršku ilegalnim pokušajima da se promeni status ukrajinske teritorije". 

Američki predsednik je dodao: “Apelujem na sve članove međunarodne zajednice da odbiju ruske ilegalne pokušaje aneksije i da stanu uz narod Ukrjaine dokle god je potrebno".

Ko je sve obuhvaćen novim sankcijama?

Kako piše Gardijan, među onima koji su podlegli novim sankcijama SAD su i guverner Ruske centralne banke Elvira Nabiulina, koja je i bivša savetnica ruskog predsednika Vladimira Putina, potom zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak, porodice ruskog premijera Mihaila Mišustina i ministra odbrane Sergeja Šojgua, 109 poslanika ruske Dume,  Savet Federacije Savezne skupštine Rusije i 169 njegovih članova.

Američko Ministarstvo finansija sankcionisalo je i 14 dobavljača, uključujući dva međunarodna dobavljača, "zbog podrške ruskih vojnih lanaca snabdevanja", 57 novih entiteta u Rusiji i na Krimu koje SAD optužuju za pomaganje "brutalnog napada ruske vojske na Ukrajini".

SAD su takođe izdale upozorenje drugim zemljama koje podržavaju ratne napore Rusije.

"Trenutna kontrola izvoza Sjedinjenih Država prema Rusiji može se primeniti na subjekte u trećim zemljama koji nastoje da pruže materijalnu podršku vojnom i industrijskom sektoru Rusije i Belorusije", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

30.09.2022 18:02

Ајде? Немој рећи? А ваше отимање Косова ј имало лгитимитет? Е тако је то кад ви први погазите међународно право и оно престане амим тим да постоји. Онда ћ бити ко је јачи. А мислили сте то ће проћи тк тако, е па неће! Ој Косово грдно судилиште... скочило вам на нос Косово, јел де? Као што се увек кроз историју завојевачима о главу обијао напад на Србију, али ништа из историје нису научили. Тако да, ево још једна лекција.

Svet